Knjige u prodaji od petka po prošlogodišnjim cijenama

Pripreme za polazak đaka u školu, kažu prodavci u podgoričkim knjižarama, ove godine kasne. Iako su knjižare dobro opremljene školskim priborom, a kompleti udžbenika u prodaji će biti od petka 14. avgusta, rijetki roditelji se interesuju ove godine za njih, kazali su Dnevnim novinama u podgoričkim knjižarama.

Početak školske godine i opremanje djece za školu, kao i prethodnih godina, dodatni je teret na porodični budžet skoro svakog domaćinstva u Crnoj Gori, ali ove godine je, sudeći prema iskustvu podgoričkih knjižara, ostao u sjenci epidemije korone. Distribucija kompleta udžbenika po crnogorskim knjižarama počela je u petak, 6. avgusta, dok će prodaja, kazali su Dnevnim novinama iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, početi u petak, 14. avgusta.

Ipak, rijetki kupci ovih dana ulaze u knjižare, a još rjeđi pokazuju interesovanje za školske knjige i neophodan pribor, kazali su DN zaposleni u podgoričkim knjižarama.

“Prethodnih godina mnogi bi već do sada kupili sveske, olovke, bojice i ostali potrošni materijal, pa bi samo čekali da ih zovemo da dođu i preuzmu komplet udžbenika koji su poručili. Ove godine mnogo manje roditelja je naručilo komplete nego prethodnih godina. Kao da su od korone zaboravili da ih i to čeka”, kažu u knjižarama, ističući da generalno od početka epidemija imaju manje kupaca.

Ipak, dodaju, knjiga će biti za sve bile rezervisane ili ne.

“Uvijek dobijemo dovoljno kompleta i nijedno dijete ne ostane bez svojih knjiga. Sada zbog korone moramo da pazimo i na broj mušterija u istom trenutku u knjižari, ali, kao i ostali, snaći ćemo se. Maska i distanca se podrazumijevaju, na ulazu je dezinfekciono sredstvo, a i distribucija, pa samim tim i prodaja knjiga ove godine počinje ranije nego prethodnih pa će biti vremena za sve”, kažu prodavci.

U knjižarama imaju sve što je neophodno đacima za školu po, kako ističu, prošlogodišnjim cijenama.

Cijene svesaka mekog poveza kreću se od 0,50 do 1,90, tvrdog od 0,90 do 2,30, olovke su od 0,15 do 0,25 po komadu, bojice od 1,2 pa do 2,5 eura, pernice od 9,99 do 24,99, a rančevi od 19,99 do 59,99 eura i više zavisno od marke”, kazali su prodavci.

Osim rezervacije kompleta udžbenika, dodaju, kao i prethodnih godina roditeljima nude i mogućnost plaćanja na rate.

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihajlović kazala je Dnevnim novinama da iz Vlade i lokalnih samouprava još nijesu odgovorili na njihov zahtjev da se, zbog posljedica epidemije novog korona virusa, besplatni udžbenici obezbijede za sve osnovce u Crnoj Gori.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, kazala je Dnevnim novinama rukovodilac komercijalnog odjeljenja Aleksandra Hajduković, preduzeo je sve kako bi i ove godine udžbenici bili odštampani na vrijeme i spremni za početak školske 2020/21. godine za cjelokupnu školsku populaciju.

“Ovogodišnja distribucija udžbenika prema knjižarama za predstojeću školsku godinu počela je u petak, 6. avgusta, a građani ih mogu očekivati u prodaji od 14. avgusta. Što se tiče pojedinačnih cijena udžbenika Zavoda, kao i cijena udžbeničkih kompleta, one su na prošlogodišnjem nivou. Izuzetak je komplet za osmi razred, jer se od ove godine u sklopu ovog razreda nalazi i radna sveska za Istoriju 8, tako da je i cjena cjelokupnog kompleta promijenjena za iznos tog naslova u odnosu na prošlu godinu. Isti slučaj je i sa cijenom kompleta za IV razred gimnazije, gdje su uvedeni novi naslovi za prirodnu grupu predmeta”, kazala je Hajduković.

Cijene kompleta za osnovnu školu na crnogorskom jeziku su 39,80 za I razred, 47,50 za II, za treći 44,40 eura, za IV 56,30, za V razred 63,70, VI 65,00, VII 94,20, VIII razred 94,20 i 84,90 eura za IX razred.

“U kompletu za VIII razred novi naslovi su Geografija udžbenik, Geografija radna sveska, Istorija radna sveska”, pojasnila je Hajduković.

Za komplet udžbenika za gimnaziju na crnogorskom jeziku ove godine treba izdvojiti, kako je rekla, 105,20 eura, za II razred 88,70, za III 88,20 a za IV 90,20 eura.

Novi naslovi za III razred gimnazije su Biologija udžbenik, Biologija radna sveska, Fizika udžbenik, Fizika zbirka zadataka, Hemija udžbenik, Hemija zbirka zadataka, a za IV razred Lingvistika udžbenik, Biologija udžbenik, Biologija radna sveska, Fizika udžbenik, Fizika zbirka zadataka, Hemija udžbenik, Hemija zbirka zadataka”, precizirala je Hajduković.

Cijena kompleta za I razred osnovne škole na albanskom jeziku je 50,70 eura, za II razred 58,40, za III razred 55,30, a za IV 66,90.

“Cijena kompleta na albanskom jeziku za V razred je 74,30 eura, za VI 74,40 eura, za VII razred 103,60, za VIII razred 100,30, a za IX razred 94,30 eura. Novi naslovi u kompletima od II do IX razreda su Književnost udžbenik i Književnost radna sveska, u kompletu za VII razred novi naslov je i Istorija radna sveska, a za VIII razred Muzička kultura udžbenik”, rekla je Hajduković.

Cijena kompleta za gimnaziju na albanskom jeziku za I razred je 116,20, za II razred 101,50, za III razred 97,20 a za IV razred 62,60 eura. U kompletima za sva četiri razreda gimnazije na albanskom novi naslovi su, kako je kazala, Fizika udžbenik i Fizika zbirka zadataka.

“Razlika u cijenama kompleta na albanskom i crnogorskom jeziku proizilazi kao rezultat toga što u sklopu kompleta na albanskom postoje dva naslova više Crnogorski jezik kao nematernji (udžbenik i radna sveska)”, pojasnila je Hajduković.

U duhu olakšica kupovine, ističe, Zavod je i ove godine sa zainteresovanim sindikalnim organizacijama u zemlji potpisao ugovore kojim je omogućena kupovina na rate njihovim članovima, a može se kupovati na rate i preko bankovnih kartica koje to omogućavaju.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Pompeo: Rusija neće moći da utiče na rezultat izbora...

“Jasno smo stavili do znanja Rusima da su svi takvi pokušaji nedopustivi i siguran sam da ćemo...

SAD pozvale Jerevan i Baku da odmah prekinu neprijateljsva

Stejt department je saopštio da bi obje strane trebalo da trenutno prekinu s nasiljem, kao i s...

Migrant provalio u kuću u Hrvatskoj pa ostavio poruku:...

Na razbijenim staklima pronađeni su tragovi krvi, a na ulaznim vratima je izgrebana poruka: “Oprosti, prijatelju, ali...

Premijer Jermenije: Jedini zadatak naše vojske – da pobijedi

„Naše oružane snage imaju samo jedan zadatak, a to je da pobijede. Cijeli jermenski narod, kao i...

Objektivni su razlozi zbog kojih igra još nije na...

Realno je da Budućnost ima velike probleme u igri poslije duge pauze koju su imale igračice nakon...

NAJČITANIJE

Pojašnjenje mjera NKT-a: Evo koje su nove mjere za...

Portal Standard izdvojiće koje mjere stupaju na snagu od ponedjeljka po opštinama, radi boljeg razumjevanja.

DA SE NE ZABORAVI – HRONOLOGIJA JEDNOG BEŠČAŠĆA –...

Skoro pa izlizana sintagma da se istorija ponavlja dobila je puno značenje u novoj crnogorskoj realnosti. Procesi...

Andrija Ćetković: Jedini razlog ove trodnevne naručene hajke...

Njegovo reagovanje prenosimo u cjelosti: Koristim ovu priliku da vas obavijestim o neprofesionalizmu i...

IJZCG objavio novu listu za mjere u opštinama: Promjene...

Promjena u odnosu na jučerašnju listu je da je i Kotor u grupi KI 400 - 799.

ABAZOVIĆ: Nećemo uslovljavati mandatara, sektore bezbjednosti ne možemo dati...

Lider koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović je u skupštinskom holu u toku pauze zasijedanje Parlamenta rekao...

Komentari

avatar