Marković diplomirao ove godine, Raonić i Stijepović ćute o diplomi

Iako je konkurs za izbor novog generalnog direktora RTCG istekao jos 19. jula, u javnosti ne prestaje polemika oko pitanja da li prijavljeni kandidati ispunjavaju zakonom predviđene uslove za prvog čovjeka Nacionalnog javnog servisa. Pored eventualnog sukoba interesa nekih od njih, problematično je i to da li prijavljeni kandidati ispunjavaju formalne uslove za tu poziciju.

Nakon što je NVO „Media centar“ upozorila da su četiri člana Savjeta RTCG u poslovnom odnosu sa jednim od kandidata Borisom Raonićem, reagovala je i Agencija za sprečavanje korupcije ASK, koja je utvrdila da je Raonića stekao uslove da se prijavi na konkurs za generalnog direktora Javnog servisa.

Đurović: Mišljenje ASK manipulativno

Direktor „Media centra“ Goran Đurović, za Gradski portal, ocjenjuje da ASK mijenja teze.

„Media centar“ je, navodi Đurović, ukazao na nepreciznost Statuta u dijelu načina donošenja odluka članova Savjeta kada se oni nađu u rodbinskom, poslovnom ili drugom odnosu koji može uticati na njihove odluke, kako prilikom izbora generalnog direktora tako i u drugim situacijama.

„ASK je u svom mišljenju ukazivala na buduće odnose Raonića, kao potencijalnog generalnog direktora, i članova Savjeta, zanemarujući da je problem u činjenici da jedan kandidat (a moguće i ostali) može, zahvaljujući svojim poslovnim odnosima sa članovima Savjeta, ostvariti prednost u samom postupku izbora generalnog direktora“, kaže Đurović.

Đurović poručuje da će u tom slučaju izbor generalnog direktora biti kompromitovan i ostati pod sumnjom ostvarivanja partijskog uticaja. Profesionalizacije RTCG neće biti, dodaje, ukoliko se pitanje sukoba interesa članova Savjeta RTCG ne reguliše prije izbora generalnog direktora.

Kada je riječ o ispunjenju formalnih uslova, Đurović je mišljenja da Boris Raonić nema deset godina radnog iskustva sa neophodnim stepenom kvalifikacije.

„Sa druge strane, činjenica je da Zakon o RTCG nije precizno propisao da je neophodan uslov deset godina radnog iskustva u nivou kvalifikacije, što upućuje na zaključak da se radi o zapravo dva odvojena uslova koja kumulativno treba da budu ispunjena, a ne o jednom, cjelovitom uslovu“, kazao je Đurović.

Marković: I Raonića pitajte kada je diplomirao

Jedan od kandidata, dugogodišnji novinar Nikola Marković prvi se našao u centru interesovanja javnosti, u pogledu ispunjavanja uslova. Naime, postavlja se pitanje da li Marković ima dovoljno radnog iskustva pod nivoom kvalifikacija VII-1, obrazovanja, koje je, po konkursu, neophodno za tu pozicij. U razgovoru za Gradski portal, Marković je saopštio da je diplomu profesora srpsko-hrvatskog jezika i književnosti stekao ove godine, na Filološkom fakultetu u Nikšiću.

“Kao što sam već saopštio, četiri ispita koja su mi preostala položio sam u januarskom roku i to u terminima kako su bili zakazani. Neistina je da sam položio ispite i diplomirao u jednom danu. Jedini razlog zbog kojeg sam sada diplomirao je taj što je to bio neophodan formalni uslov koji mi je bio potreban da se prijavim na konkurs“, rekao je Marković.

Dodaje da je sve naveo u prijavi koju je dostavio Savjetu RTCG.

„Koliko znam i kandidat Boris Raonić je u sličnoj poziciji, ali to ne smatram nikakvom preprekom za naše kandidature“, zaključuje Marković.

Raonić priču prebacuje na pravnu službu RTCG

Isto pitanje vezano za godine radnog iskustva pod kvalifikacijom VII-1 stepen uputili smo i drugom kandidatu Borisu Raoniću.

„Moja kompletna dokumentacija je u pravnoj službi RTCG, pa vas upućujem na njih. Ne želim da pravim javni performans i rijaliti. Na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, od pravne službe RTCG možete dobiti sve informacije“, kratko je poručio Raonić za Gradski portal.

Ipak, iz te službe RTCG su nezvanično saopštili da je dokumentacija prijavljenih kandidata zapečaćena i da ne može biti otvorena do isteka zakonom predviđenog roka.

I Stijepović ćuti o datumu diplomiranja

Treći kandidat Milutin Stijepović tvrdi da ispunjava sve uslove, te da pojedini mediji već favorizuju svoje kandidate.

„Ostalo prepuštamo komisiji koja sve provjerava i procjenjuje. Ovo nijesu izbori, ovo je konkurs koji podrazumijeva određena pravila“, poručuje Stijepović za gradski.me, ne želeći da odgovori na pitanje kada je diplomirao.

Tumačenje spornih odredbi radnih propisa dala je i predsjednica Sudskog savjeta i profesorica radnog prava Vesna Simović-Zvicer, koja za Gradski portal objašnjava da su radni staž i radno iskustvo različite kategorije i da ih Zakon o radu kao takve prepoznaje.

„Radno iskustvo ne podrazumijeva vrijeme provedeno u radnom odnosu, jer možete biti u radnom odnosu sa završenom srednjom školom, višom školom − ali sve to predstavlja radni odnos. Radno iskustvo definiše ono iskustvo koje ste stekli kroz radni odnos, ugovor o stručnom osposobljavanju ili volonterskom radu, ali u nivou kvalifikacije. Zakon o radu u članu 5. jasno definiše značenje radnog iskustva“, poručila je Simović-Zvicer.

Podsjećamo, Gradski portal je jutros objavio da bi i zbog činjenice da Savjet RTCG nije usaglasio akt o sistematizaciji sa Zakonom o nacionalnom javnom emiteru, na što je bio obavezan prije nego što je raspisao konkurs za generalnog direktora Javnog servisa, u skladu sa članom 27 Zakona o radu, konkurs mogao biti ponisten. Naime, kako je definisano tim članom, poslodavac može da donese odluku o poništenju oglasa za slobodno radno mjesto u periodu od 45 dana od dana njegovog objavljivanja, zbog izmjene propisa, akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji ili drugih opravdanih okolnosti nastalih nakon objavljivanja oglasa.

Zakon o nacionalnom javnom emiteru, u članu 50, stav 1 definiše: Za generalnog direktora RTCG može biti imenovano lice koje je državljanin Crne Gore, sa prebivalištem u Crnoj Gori, koje ima najmanje VII-1 nivo kvalifikacija obrazovanja i najmanje 10 godina radnog iskusta, dok važeći akt o sistematizaciji RTCG propisuje VII-1 nivo kvalifikacija i pet godina radnog iskustva.

Izvor Gradskog portala zaključuje da Savjet RTCG konkurs za generalnog direktora nije sproveo u skladu sa Zakonom, te da se mora poništiti.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Reporterka Skaja: Za 20 minuta izgorelo sve iza nas

„Pogledajte ovu vatru, pogledajte ovaj plamen pored nas, i to vam govori kako se sve brzo širi....

U Iranu za dan zaraženo 39.000 osoba!

U poslednja 24 sata u Iranu je umrlo 378 ljudi, dok je od početka epidemije korona virusa...

GRČKA GORI: Hiljade ljudi bježi u panici iz kuća...

Vatrogasci u Grčkoj nisu uspjeli da savladaju veliki požar koji se približio sjevernim predgrađima Atine, pa je...

Ekološki incident: Pomor ribe na Ibru

“Odmah nakon ekološkog incidenta na osnovu prijave, reagovao je inspektor za vode, kao i pripadnici Uprave policije...

IMELDA MARKOS: Ovako je djevojčica iz memljive garaže postala...

Ona je 2018. nepravosnažno osuđena za korupciju, a ovaj proces trajao je više od 30 godina. Imeldi...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest
1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
smilja
smilja
22/07/2021•21:39 21:39

Nije važna diploma, sa 7 ispita u jednom danu. Važna je Vanja, ona misli da je to dobro.