Mićović ponovo negira Crnogorce: ”Neka čitaju Njegoša”

Dobitnik ovogodišnje nagrade ''Miroslavljevo jevanđelje'' Milutin Mićović nastavlja da negira crnogorsku naciju, a onima koji ga osuđuju poručuje da su koristoljubive patriote i da njegovo djelo ''Luče u tami Crne Gore'' ne tumače u njegovoj složenosti.

On je za TVCG rekao da se ne uzbuđuje zbog optužbi koje danima pristižu na račun njegove knjige “Luče u tami Crne Gore“, a koja je nagrađena “Miroslavljevim jevanđeljem” za 2022. godinu.

“A kad Crnogorci isprazne iz sebe svoj duhovni sadržaj, koji drži nacionalno-kulturna matrica srpstvo, postaju-niko ili nula-ljudi. To je ontološki i matematički tačno, a empirijski vrlo provjerljivo. Nula od čovjeka, nule od ljudi”, citat je iz knjige koji je uzburkao crnogorsku javnost.

Mićović je pokušao da opravda ove riječi navodeći da je citat izvučen iz konteksta i da može da predstavi složenost značenja kompletne knjige.

“Ja bih mogao navesti potpuno suprotna mjesta koja govore o Crnogorcima koji nose vatru, oganj, koji raspetljavaju tamu. I suština knjige je upravo to da istinski ljudi, duhom nadahnuti traže tu iskru i luču, rasvjetljavajući sopstvenu i kolektivnu tamu. To je duhovni oslonac knjige. Bez tog osnova čitati knjigu je prvo tendenciozno, dugo, tu je učitana jedna optužba. Ja sam ovim knjigama govorio Crnogorcima, ali o Crnogorcima u smislu kao nekog ko mi je najbliži. Govorio sam o čovjeku, o bitnim pitanjima koja on nosi i na koja odgoneta, tako da se Crnogorac ne zatvara u tome što je etnički Crnogorac “, kazao je on, prenosi portal RTCG.

On je istakao da su Crnogorci i Srbi jedan narod po kuturnom nasljeđu, te da je drugo kako se oni deklarišu nakon političkih izbora.

Na konstataciju novinarke da tom izjavom vrijeđa osjećanja svih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, Mićović je odgovorio: “Neka čitaju Njegoša”.

On kaže da su oni koji ga osuđuju pokrivali značajna mjesta u institucijama kulture i opsluživali su, kako je rekao, sistem vrijednosti koji je bio partijskog tipa.

“Dakle, ja njima sada mogu kazati da su oni utilitarne, odnosno koristoljubive patriote, bez ontonoškog osnova koje ima Njegoševo djelo. Ja nikada nijesam bio ni u jednoj partiji i neću makar za sad biti”, kazao je on.

Citat u knjizi koji je takođe izazvao negativne reakcije jajvnosti je onaj u kom kaže da su od Srba nastajali srpski Muslimani, srpski Hrvati pa i srpski Albanci. “To je i tema Gorskog vijenca i Luče, otpadništvo od svog porijekla, istine, otpadništvo od svjetlosti i pad u bezobrazije, smrtni zaborav i izdajstvo.”

Objašnjavajući ove riječi, Mićović je rekao da nipošto ne odbacije te nacije kako mu se spočitava, ističući da su istorijske činjenice da su se Srbi turčili, kazoličili i albanizovali.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Spomenik Mirzi Delibašiću biće otkriven 31. maja ispred KSC...

Medijima će se ovom prilikom obratiti načelnik Opštine Centar Srđan Mandić, ministar kulture i sporta KS Samir...

Sjutra kiša

Ponegdje su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode praćene gradom. Kako je saopšteno iz Zavoda...

Đoković: Volio bih da se vratim u Australiju, ne...

Slijedi potencijalno komplikovan meč sa Dijegom Švarcmanom. „Dijego je jedan od najbržih igrača na...

Kovačević: Opština Nikšić donirala 11.000 eura za rekonstrukciju Specijalne...

Kovačević se, kako je saopšteno, zahvalio na priznanju i istakao da mu je zdravlje građana na prvom...

Konatar: Ekonomski gledano Otvoreni Balkan je dobra inicijativa

Crna Gora mora da obrati posebnu pažnju na razvoj energetike i poljoprivrede jer to može da bude...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare