Ministarstvo zdravlja: MMR I HPV vakcine štite zdravlje i živote naše djece

Jedan od postulata UN-a, SZO i UNICEF-a, a ujedno i osnovno pravo djeteta je pravo djeteta na zdravlje. Vakcinacija je jedan od stubova savremene medicine. Vakcine omugućavaju djeci život bez obolijevanja od zaraznih bolesti ili njihovih komplikacija. Stoga, cjelokupan društveni odgovor, mora biti usmjeren na poboljšanje trenutne situacije po pitanju obuhvata vakcinama, naročito MMR vakcinom, kao i na aktivnosti usmjerene na sprovođenje Programa HPV vakcinacije u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Zdravstveni sistem je, kažu, posljednjih godina permanentno ukazivao na problem sa MMR vakcinacijom u Crnoj Gori.

“Strmoglavi pad obuhvata MMR vakcinom je započeo 2013. godine, kada je pravovremenost sa oko 90 odsto te godine zabilježila pad na 50 odsto 2016. godine, a uprkos naporu zdravstvenog sistema i profesionalaca uključenih u ovaj proces, 2020. godine dosegao nivo nešto iznad 20 odsto, koliko bilježimo i sad. Kao rezultat smanjenog obuhvata 2018. godine je registrovana epidemija malih boginja u regionu pa i u Crnoj Gori, kada je registrovano oko 200 slučajeva i na sreću nije bilo smrtnih ishoda ali jeste bilo oko 30 odsto hospitalizacija (dio njih iz predostrožnosti, a ne težine kliničke slike)”, navode iz Ministarstva zdravlja.

Ipak, dodaju, u slučaju epidemije, sada bi kod nas situacija bila mnogo lošija, jer su i obuhvati vakcinacijom još niži i mnogo je osjetljivih posebno u predškolskom uzrastu.

“Obzirom na opasno nizak broj vakcinisane djece MMR vakcinom, neophodno je da pedijatrijske službe u svim opštinama sa nedovoljnim obuhvatima, bez odlaganja i što energičnije, započnu dopunske imunizacione aktivnosti kako bi se sprovela prvo identifikacija, a zatim i vakcinacija sve djece koja nijesu vakcinisana. U nastojanju da se popravi decenijski strmoglavi pad obuhvata i pravovremenosti vakcinacije MMR vakcinom, po prvi put će Ministarstvo zdravlja formirati Koordinacioni tim kojeg će činiti Ministar zdravlja, Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Nacionalni koordinator iz oblasti imunizacija, te tri regionalna koordinatora, Šef nacionalne kancelarije UNICEF-a za Crnu Goru, Šefica nacionalne kancelarije SZO za Crnu Goru”, piše u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Svakako, naglašavju, da bez roditelja, kao glavne karike u očuvanju zdravlja njihove i naše djece, svi napori zdravstvenih radnika biće uzaludni; stoga molimo roditelje da nam pomognu u našim aktivnostima za očuvanje zdravlja djece.

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) započinje 26. septembra 2022. godine, uz podršku Ministarstva zdravlja, nakon 15 godina njene primjene u svijetu. Zdravstveni radnici pozivaće za imunizaciju oko 3.500 do 4.000 djevojčica.

“HPV vakcina je vakcina protiv raka (prije svega protiv raka grlića materice i protiv genitalnih bradavica).Vakcina je veoma djelotvorna, visoko je bezbjedna (dato je preko 270.000.000 doza u preko 100 država u kojima se vakcina koristi). Podaci govore da je djelotvornost HPV vakcine u prevenciji promjena koje predhode raku, prevenciji raka grlića materice i u prevenciji genitalnih bradavica djelotvorna ≥90 odsto, tj. da se njom može spriječiti devet od 10 slučajeva raka grlića materice”, ističu u Ministarstvu zdravlja.

Na osnovu posljednjih oficijelnih podataka Nacionalnog registra za maligne neoplazme, u Crnoj Gori je za period od samo godinu dana registrovano 106 novootkrivenih slučajeva raka grlića materice.

“U istom periodu preminulo je 46 žena od ove bolesti. Trenutno rak grlića materice spada u pet vodećih lokalizacija kada su u pitanju maligne bolesti kod žena u Crnoj Gori. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije za 2020. godinu Crna Gora ima najveću dobno standardizovanu stopu obolijevanja (26,2/100.000 žena) i umiranja (10,5/100.000 žena) od raka grlića materice u Evropi. Važno je naglasiti da ne postoji medicinski opravdan razlog za odlaganje vakcinacije. Stoga, najsnažnije preporučujemo da nijedan roditelj ne propusti prvu priliku koja mu se ukaže da vakciniše svoje dijete”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Nikolić: Zdravkov apostol i Šešeljev kandidat, opsjednut je predsjednikom...

“Zdravkov apostol i Šešeljev kandidat Jakov Milatović sebi diže cijenu samoobmanom da je niko drugi do Milo...

Klikovac: Žalosno da se Milatović nije odrekao podrške ratnog...

„Sad je još i jasnija izjava kad se desio Belveder“, poručio je Klikovac na Twitteru.

(VIDEO i FOTO) Haos u Francuskoj: Milioni na ulicama,...

Dan je protekao u blokadama željezničke pruge, puteva i dijela pariškog aerodroma Charles De Gaulle.

Direktor TikToka saslušan pred američkim Kongresom nakon višesatnog ispitivanja...

Kako je ranije objavljeno, Shou Zi Chew je uputio apel zakonodavcima da je aplikacija sigurna za američke...

Finska: Donešeni svi zakoni potrebni za članstvo u NATO-u

Taj potez finskog predsjednika znači da je Finska završila nacionalne mjere potrebne za pridruživanje NATO-u i da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare