Održan okrugli sto “Šovinizam i obrazovanje u Crnoj Gori”

Okrugli sto na temu 'Šovinizam i obrazovanje u Crnoj Gori' održan je danas na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost.

Aktivnosti koje Centar za obuku i obrazovanje realizuje u okviru kampanje “Ulaganje u budućnost”, prema riječima direktorice Aleksandre Radoman-Kovačević, usmjerene su na problemtizovanje trenutnih izazova u obrazovanju i traženje rješenja. Šovinizam i obrazovanje je, kako ističe, tema o kojoj je neophodno govoriti.

“Ono što nam je ključno jeste da se ove pojave prepoznaju ali takođe i da o tome govorimo pa i javno. Najveći apel je upućen roditeljima, samim nastavnicima i edukatorima da se ove pojave ne stavljaju “pod tepih”, kako mi to jednostavno imamo u svom kodu, tako smo nekako i vaspitani i tako smo u prethodnom sistemu navikli da radimo, međutim, to nije građanski odgovorno”, istakla je Kovačević-Radoman.

Prema mišljenju profesora Veselina Pavićevića, značajno je šovinizam sagledati iz ugla nacionalnog fetišizma.

Držim da su tu ključni problem mitovi, religija posebno, ideologije, praktični ideološki državotvorni pokreti i te stvari. Religija je ključno važna, religija kao nadogradnja mitologije – objašnjava Pavićević.

On smatra da je u obrazovnom sistemu neophodno uvesti stroga pravila inspekcijskih organa sa čime se složio i profesor Petar Špadijer.

“Ima ljudi kojima tu jednostavno nije mjesto. Nevjerovatno je da pri zapošljavanju se ne prolazi kroz testove, koji bi trebalo da daju pozitivno mišljenje da li je osoba spremna, da li je sklona tome da radi u školi. Pri samim obukama mi nemamo radnu etiku, nemamo profesionalnu etiku”, upozorio je Špadijer.

On smatra da u Crnoj gori imamo hronično odsustvo kritičke svijesti i mišljenja, zato je, kako ističe, neophodno đake učiti kritičkom promišljanju.

Reditelj Danilo Marunović smatra da je obrazovni sistem u Crnoj Gori pun šovinizama i to ne samo mizoginog.

“Čitav je definisan tako da mi proizvodimo generacije šovinističkih zombija koji ulaze u model ponašanja ekstremizma, konzervativizma, vjerskog dogmatizma, jednog modela ponašanja koji podrazumijeva nasilje u porodici, getoiziranje ženskih sloboda, getoiziranje sloboda uopšte. Pravimo jednu vrstu tipičnih balkanskih, stereotipnih šovinista – upozorio je Marunović.

Kampanju “Ulaganje u budućnost” realizuje “Centar za obuku i obrazovanje” iz Podgorice uz podšku Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Majkl Pens predao dokumente za predsjedničku kandidaturu

Rojters nije u mogućnosti da odmah potvrdi autentičnost prijave na veb stranici Komisije. Pens...

Sjutra promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalim

Ujutru je na sjeveru po kotlinama moguća magla. Kako je saopšteno iz Zavoda za...

Milatović i Đurović prisustovali prijemu povodom šeste godišnjice učlanjenja...

Domaćini prijema bili su predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović i rukovodilac radom Ministarstva odbrane ministar Filip...

Britanska vlada smjestiće na barže 1.000 migranata – tražilaca...

Još dvije barže - pored jedne koja bi u naredne dvije sedmice trebalo da bude usidrena u...

Predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne, politika se ‘preselila’...

Politikolog Predrag Zenović ocijenio je da aktuelna predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne. Smatra da se ulazi...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare