PEN centar: Oštro osuđujemo napade na javne djelatnike, medije i novinare

Kontinuitet zastrašivanja novinara, njihova targetiranja i onemogućavanja u profesionalnome obavljanju posla nastavljen je ovih dana kao potvrda da društveni ambijent kreiran od aktuelne vlasti vodi ka urušavanju svih civilizacijskih normi ponašanja i prijeti opštoj destabilizaciji društva, a na udaru su u prvome redu javni djelatnici i novinari, saopšteno je iz Crnogorskog PEN centra.

“Hronologiju besprizornoga odnosa aktuelne vlasti prema aktivistima civilnoga sektora i medijima ovih je dana započelo saopštenje Demokratske Crne Gore u kojemu je meta napada i to uličarskim rječnikom bio Zlatko Vujović, jedan od rijetkih predstavnika nevladina sektora koji nakon smjene vlasti prije godinu dana nije pristao na lukrativne aranžmane s novim vlastodršcima već je nastavio da kritički sagledava procese u društvu i upozorava na štetne posljedice djelovanja Vlade. No, sramni napad na Zlatka Vujovića, kojem je na teret stavljeno i to što je svojim prisustvom patriotskim skupovima pokazao odanost ideji moderne Crne Gore, ideji očigledno neprihvatljivoj šovinističkim pelivanima koji potpisuju saopštenje Demokrata, poslužio je kao povod da se targetiraju i kritički mediji, kojima Demokrate vjerovatno pripisuju isti grijeh kao i Vujoviću, lojalnost Državi Crnoj Gori i njenim civilizacijskim vrijednostima”, poručuju iz PEN centra.

Budući da crtanje mete i pokušaji difamacije javnih djelatnika i medija dolaze od, kako kažu, stranke koja je jedan od konstituenata vlasti, takve poruke ohrabruju one snage u društvu koje rješenje problema ne vide u dijalogu, već u nasilju.

“O tome najbolje svjedoči primjer novinarke Antene M Nikolete Rakočević koja je obavljajući svoj profesionalni zadatak u Mojkovcu izložena verbalnim napadima i pritisku. Da je djelovanje aktuelne vlasti produkovalo podizanje tenzija u društvu i stvaranje atmosfere u kojoj se kritičarima vlasti crtaju mete, pokazuju i kontinuirani napadi na građanske aktiviste Aleksandra Sašu Zekovića i Ljubomira Filipovića. Saslušanje u Tužilaštvu novinara Pobjede Nenada Zečevića po prijavi direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića zbog navodnog odavanja tajnih podataka još jedan je od primjera autokratskih praksi aktuelne vlasti s ciljem ućutkivanja novinara koji u skladu s profesionalnim uzusima izvještavaju o svakovrsnim zakonskim ogrješenjima aktuelne vlasti”, ističu u saopštenju.

Oni su istakli da činjenica da ni nakon dva i po mjeseca crnogorska javnost nije dobila odgovor na pitanje ko je, pod kojim okolnostima i s kojim ciljem dozvolio boravak naoružanih civila u Cetinjskome manastiru uoči 5. 9. te zašto o tome vlast ćuti, ukazuje na, dodaju, mogućnost da su bezbjednosne strukture tolerisale boravak “paramilitarnih snaga u Cetinjskom manastiru, krijući od javnosti do dana današnjeg sve informacije o tome”.

“Pravo novinara da istraži sve kontroverze vezane za ovakvo djelovanje bezbjednosnih struktura mora biti neupitno, a pokušaji zastrašivanja s pozicija političke moći moraju naići ne samo na javnu osudu, već i dobiti adekvatan epilog u formi pokretanja pitanja odgovornosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost. Crnogorski PEN centar oštro osuđuje napade na javne djelatnike, medije i novinare i upozorava aktuelnu vlast da prekine s autoritarnim praksama progona novinara, da obustavi trend ukupne destabilizacije društva te da obezbijedi uslove za nesmetano profesionalno bavljenje novinarstvom i garantuje sigurnost javnim djelatnicima”, zaključuju iz PEN centra.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Novi talas kovid infekcije širom svijeta

Dvije nove podvarijante omikron soja korona virusa koje se brzo šire izazivaju nove...

Saradnja CEDIS – a I EBRD-a na projektima ‘pametnih...

''Projekti koje CEDIS planira da realizuje se poklapaju sa...

MRSS: Subota, nedjelja i ponedjeljak neradni dani za zaposlene...

''Na osnovu Zakona o svetkovanju vjerskih praznika ("Službeni list...

VOJINOVIĆ: Očekujem da ministar prosvjete bude protiv potpisivanja ovakvog...

"Želim da vjerujem da to jeste i principijelni stav gospodina Vojinovića i da...

Uprava policije demantuje: Nije izdato naređenje o pripravnosti i...

- Navodi iz predmetne objave su netačni i niko od rukovodilaca Uprave policije nije dao bilo kakvo...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare