Izvor:Mondo.me

Pokrenuta inicijativa za zaustavljanje dalje devastacije rijeke Zete

Ekološki pokret "Ozon" i WWF Adria pokrenuli su građansku inicijativu "Za zelenu Zetu", čiji je prvobitni cilj Zahtjev za izradu studije zaštite voda Gornje Zete, koji je upućen lokalnoj upravi Opštine Nikšić kako bi se ovo područje stavilo pod odgovarajući vid zaštite.

“Devastacija Zete i loše stanje u kojem se nalazi posljedica je lošeg upravljanja i neodgovornog odnosa donosilaca odluka. Ova prelijepa rijeka zbog toga je ugrožena duž cijelog svog toka”, kaže za MONDO Milovan Marković iz Ekološkog pokreta “Ozon”.

Glavni zagađivači, ističe on, nalaze se u Opštini Nikšić, a riječ je o brojnim deponijama, željezari Toščelik i mnogim privatnim firmama.

“Da paradoks bude veći, na području Opštine Danilovgrad, koja je Zetu proglasila parkom prirode, ekocidi su svakodnevnica. Samo na tom potezu vodotoka identifikovan je zabrinjavajuće velik broj zagađivača: farmi svinja, farmi kokošaka, kamenoreznica, mljekara… Lokalna samouprava Danilovgrada od dana proglašenja Zete za park prirode nije preduzela ni jedan vidljiv korak koji bi u skorijem periodu mogao dati neke rezultate”, kaže Marković.

On ukazuje da situacija nije bolja ni u Podgorici, gdje je Zeta takođe proglašena parkom prirode, ali se ovaj stepen zaštite ignoriše, brojni infrastrukturni projekti realizuju se neplanski, dok nadležne inspekcije ne reaguju na prijavljivanje ovih problema.

Ipak, da pritisak na nadležne organe može imati efekta, pokazala je sanacija kupališta u Rogamima, gdje je nakon reagovanja ekoloških aktivista, očišćen građavinski otpad ispod nedavno završenog vijadukta.

Foto: PRIVATNA ARHIVA / MILOVAN MARKOVIĆ

“Nas je konkretno devastacija plaže Kolovrat na Vranjskim njivama motivisala da se okupimo oko ove inicijative. Prvo smo pokrenuli online peticiju, koja je naišla na veliki odziv građana, koji su je potpisali. Plaža je tako očišćena od građevinskog otpada, svega par dana nakon što smo mi najavili konkretne korake”, ističe Marković.

Sadašnji prioriteti ove inicijative tiču se konkretizacije i usaglašavanja predloga sa mještanima, odnosno načina za uređenje i opremanje plaže Kolovrat. Takođe, u planu je i izrada studije zaštite Gornje Zete, kako bi se uticalo na to da i Opština Nikšić proglasi gornji tok parkom prirode.

Kako najavljuje Marković, članovi inicijative “Za zelenu Zetu” ubrzo će Glavnom gradu uputiti predloge koji se tiču uređenja kupališta Kolovrat, a biće nastavljeno i prikupljanje potpisa za pokretanje postupka za proglašenje gornjeg toka rijeke Zete parkom prirode koje je prošle godine započeo Ekološki pokret “Ozon”.

“Za 12. jul je bio u planu i “Big jump” – događaj koji ima za cilj da nas podsjeti na važnost rijeka. Ali, zbog aktuelne situacije sa COVID-19, proslava Evropskog dana plivanja u rijekama će najvjerovatnije biti odložena”, kaže naš sagovornik.

Marković ističe da se i građani mogu priključiti aktivnostima ove inicijative kroz konkretne predloge i ideje.

“Takođe, uvijek su dobro došli da nam se pridruže na terenu kada realizujemo neku akciju. Ali, i sami mogu inicirati aktivnosti koje su u cilju zaštite ovog prirodnog bogatstva – Zete. U tom slučaju mogu očekivati svaki vid logističke pomoći”, objašnjava on.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Oglasila se medicinska sestra koja je dala infuziju djevojčici...

Medicnska sestra Muamera Turković, koja je dala infuziju djevojčici, objavila je na Fejsbuku objašnjenje situacije koja se...

Korona jača i od vaterpola: Otkazana prvenstva za mlađe...

Nastavlja se odgađanje sportskih takmičenja u Crnoj Gori. Prvenstva za mlađe selekcije u vaterpolu neće se održati...

Žugić: Tokom tri mjeseca prvog moratorijuma obračunata kamata iznad...

Konsultativno saslušanje predložio je poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević. Tokom konsultativnog saslušanja pred Odborom...

Šest mjeseci korone: Ovo su najve misterija vezane za...

Prošlo je tačno šest mjeseci od kako je Кina Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavila prve slučajeve korona virusa....

URA: Ko i zbog čega je učinio ekocid u...

Zahtijevamo od nadležnih organa da odmah odgovore ko je i zbog čega minirao stijene u kanjonu Cijevne...

NAJČITANIJE

Gdje je danas “dječak vještac” čije su slike užasnule...

Mali Houp tada je imao dvije ili tri godine i preživio je zahvaljujući Anji i organizaciji koju...

Dabović: Odbila sam SEKS sa PRESJEDNIKOM i otjerali su...

Svašta sam doživjela u karijeri. Događalo mi se i da mi nude velik novac za jednu noć,...

DR MUHAMED BOROGOVAC: Blaćenjem Crne Gore i Đukanovića IFIMES...

Borogavac je devedesetih godina prošlog vijeka napustio Bosnu i Hercegovinu, nakon sukoba sa politikom tadašnjeg predsjednika Alije...

Auto litija uz trobojke u Beranama i Andrijevici (VIDEO)

Automobili sa srpskim zastavama, formirajući kolonu, krenuli su iz Berana u pravcu Plava.

Srpski infektolog demantovao Vučića: PCR dijagnostika se radi u...

Kako je kazao profesor Medicinskog fakulteta, infektolog i bivši direktor klinike za zarazne bolesti Dragan Delić, PCR dijagnostika koja...

Komentari

avatar