Izvor:RTCG

Porfirije: Crkvu ne možemo poistovjetiti sa državom

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije doputovao je u Berane gdje je prisustvovao večernjoj službi ispred manastira Đurđevi stupovi. On je obraćajući se okupljenima nakon službe kazao da crkvu ne možemo poistovjetiti ni sa jednom političkom ili državnom granicom, prenosi portal RTCG.

” Nema u crkvi granice, granice crkve se ne mogu promijeniti kada god se promijene granice država. Države postaju veće i manje, ali hristos i crkva nadilaze svaku granicu i ne postoji ustrojsto i sila ovoga svijeta koja može promijeniti ustrojstvo crkve”, kazao je partijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

On je obraćajući se okupljenima ispred manastira Đurđevi stupovi u Beranama kazao da nema ništa protiv da se svako organizuje u svoju vrstu molitvene zajednice ako to njemu odgovara ali, kako je kazao, pod uslovom da ne ugrožava bilo koga niti elementarno ljudsko dostojanstvo.

” Ali bilo koja molitvena zajednica tako organizovana ne može biti u jedinstvu sa punoćom vaseljenskog pravoslavlja i kao takva ne može uzeti identite pravoslavnoj crkvi koja ima kanonsku jurisdikciju i na ovim prostorima”, kazao je Porfirije.

Kaže da nijesu bili obeshrabreni ni kada im, kako je kazao, nijesu dali da uđu u svoju rođenu kuću u Cetinjski manastirir kako bi na tron uveli mitropolita Joanikija.

” Neko je htio mijenjajući teze da ono što iz vere izvire iz litija ovoga naroda da prikaže kao nasilje, a zapravo nasilnim putem htio je da spriječi da uđemo u našu kuću. Ništa nemamo protiv toga da su oni protiv ali da sprečavaju da uđemo u svoju kuću znamo da je to podvala koja je htjela da prikaže crkvu našu kao izvor svih nevolja. Kada proglasite nekoga da je sam po sebi zao dajete legitimno pravo svakome ko hoće da proglašenog zlim eliminiše”, kazao je Porfirije.

On je istakao da nijesu imali pravo da ne izvrše djelo crkve.

” Da poslije mnogo vjekova budemo ti koji će okrenuti leđa sopstvenoj kući i ne ustoličimo mitropolita gdje će uvijek do svršetka svijeta biti stolica mitropolita crnogorsko-primorskih”, kazao je Porfirije.

On je dodao da oni koji kažu da crkva ima neke pretenzije, da ugrožava nečiji suverenitet, da se bori za vlast ovoga svijeta, ili da ima bilo kakve slične težnje, oni obmanjuju narod.

” Nas zavarati ne mogu ali mnogi, naša braća, naši srodnici u kojima još nije prooklijalo autentično sjeme vjere bivaju zavođeni i u odnosu na njih ponoviću, duh litija pokazao je kakav treba da bude naš stav. Neka bude ko šta hoće neka se osjeća da pripada kom hoće narodu ma koliko mi ponekad mislili drugačije. Neko je kritikovao, veli nije izgovorio u Podgorici crnogorski narod. Neka bude ko god hoće Crnogorac, a onaj ne samo koji hoće nego koji zna svoje korijene i stablo Vasojevićkog stabla zna da pripada Srpskom narodu”, kazao je Porfirije.

To, kako dodaje, ne znači da oni ne prihvataju, ne razumiju, ne poštuju, ne grle i one koji žive pored njih, a deklarišu se i osjećaju se kao Crnogorci.

” U crkvi hristovoj međutim ne samo da nema Srbina i Crnogorca, nema ni Grka ni Jevrejina, nema Albanca i Hrvata nema apsolutizovanja bioloških konteksta svoga postojanja. Samo onaj koji je oplemenio sebe Hristom on je uotrijebio taj dar da pripada jednom narodu kao odskočnu dasku da preobražavajući se u svom narodu, upoznavajući najprije sebe, može da se otvori za drugog, da prihati drugog upravo onakvim kakav on jeste. A onaj koji ne zna ko je, koji ne zna sebe on naprosto ne može upoznati nikoga niti voljeti ikoga. Voljeti sebe, voljeti sve kao dar božji moguće je samo u Hristu i kroz Hrista”, kazao je Porfirije.

Partijarh Porfirije će sjutra prisustvovati ustoličenju novoizabranog episkopa bidimljansko-nikšićkog Metodija, u manastiru Đurđevi.

U manastiru Đurđevi Stupovi večeras je upriličen svečani doček a prisutan je bio i veliki broj građana.

Večernjoj službi prisustvovali su i poslanici DF-a Slaven Radunović i Jovan Vučurović, Prave Crne Gore Marko Milačić, predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović.

” Ustoličenje njegovog preosveštenstva izabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija održaće se u nedelju, 26. septembra, 2021. godine u manastiru Đurđevi Stupovi”, najavila je Eparhija budimljansko-nikšićka.

Svetu arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja predvodiće Porfirije od devet sati.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Skupovi protesta i podrške zbog Bećkovića u pozorištu

Bećković, kojem je do prošle godine bio zabranjen ulazak u Crnu Goru, će večeras besjediti zajedno sa predsjednikom...

Skupština Crne Gore u plavom: Sjećanje na žrtve Holokausta

"Na ovaj način, crnogorski parlament se priključio kampanji koju je, povodom ovog važnog datuma, pokrenuo Svjetski jevrejski...

I Muk napustio Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije

“Razrješava se član Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na vidokom nivou Stevo Muk, zbog podnošenja ostavke”,...

YIHR: Veličaju se zločinci, a murala Srđana Aleksića nema

Prije 29 godina na današnji dan, Srđan Aleksić je od Vojske Republike Srpske branio svog prijatelja, Alena...

Sijarić razriješen, Joksimović v.d. direktorica Zavoda za školstvo

Rješenja o razrješenju Sijarića i imenovanju Joksimović objavljena su danas u Službenom listu Crne Gore.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare