Izvor:Pobjeda

Situacija u Nikšiću stabilizovana, stigli ljekari iz KCCG

Nakon što su u utorak veče, usljed velikog priliva kovid pozitivnih pacijenata popunjeni kapaciteti nikšićke bolnice i dio upućen na bolničko liječenje u bolnicu u Brezoviku, juče je situacija u Opštoj bolnici Nikšić bila stabilna i nije zabilježen značajniji prijem pacijenata - kazao je za Pobjedu šef Kriznog medicinskog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti dr Nermin Abdić.

Istakao je i da su juče u nikšićku bolnicu kao ispomoć upućeni jedan pulmolog i infektolog iz Kliničkog centra Crne Gore.

Pod kontrolom

– Stanje je u Nikšiću sada stabilno, nema nekog velikog priliva. Situaciju pratimo. Jeste bio utorak dan sa velikim brojem pacijenata, ali su svi za koje je procijenjeno da treba da budu hospitalizovani i zbrinuti. Za sada nema razloga panici i apelujem na stanovnike Nikšića da prihvate ozbiljnost situacije i da se u skladu sa tim i ponašaju – poručio je Abdić.

Direktor nikšićke Opšte bolnice dr Ilija Ašanin nije želio da komentariše dramatičnu situaciju u utorak u ovoj bolnici, kada je skoro čitavog dana više pacijenata kojima je bilo potrebno liječenje u ambulanti i hodnicima, kako su novinarima ispričali njihovi najbliži, čekalo na prijem. Tek kasno uveče, kada je u Nikšić stigao tim Medicinskog kriznog štaba koji je predvodio dr Abdić, problem je riješen tako što je još jedan blok u bolnici u Brezoviku pretvoren u kovid odjeljenje i pacijenti smješteni.

Ašanin je samo rekao da je zaglušenje uzrokovao nagli priliv kovid pacijenata.

Na pitanje da li je bilo realno predvidjeti da je do ovakvog scenarija moglo da dođe s obzirom na veliki rast novoinficiranih korona virusom u ovom gradu i da li je bilo moguće pripremiti blagovremen odgovor na takvu situaciju, Ašanin kaže da se ,,radi o vanrednoj situaciji“ i da se „kovid pacijenti ne zakazuju kroz informacioni sistem“.

– Svuda se čeka na pregled, to su vanredne situacije. Kovid pacijenti se ne zakazuju kroz informacioni sistem kao ostali pacijenti. Ko može da zna koliko će ih danas biti ili sjutra. Možemo samo da pretpostavimo – rekao je Ašanin za Pobjedu.

On smatra da je upravo kroz odgovor na tu situaciju nikšićka bolnica pokazala koliko je organizovana.

– Ova bolnica je pokazala u utorak da je toliko organizovana da je toliki nagli priliv pacijenata riješen bez ikakvog incidenta što se tiče zdravlja pacijenata. Svi su zbrinuti, svi su pod terapijom i svi su dobro. To što je neko mislio da treba da se završi za pola sata 50 ljudi, to je već druga stvar – kazao je Ašanin.

Direktor nikšićke bolnice pojašnjava da je u utorak pregledano nešto više od 50 pacijenata, te napominje da se dešavalo u minulim danima da bude pregledano i po 60 i više pacijenata, ali da od tog broja na bolničko liječenje bude primljeno pet, šest, dok je u utorak hospitalizovano 15 pacijenata u nikšićkoj bolnici i nešto više od dvadeset u bolnici u Brezoviku.

– U utorak je urađeno sve kao što je svaki dan rađeno. Svaki dan imamo od 40 do 70 ljudi koje ambulantno pregledamo. S tim što ih je u utorak bilo najviše kojima treba prijem u bolnicu. Naša bolnica jedna je od najorganizovanijih ustanova. Imamo i tehničke i kadrovske i smještajne kapacitete da odgovorimo na zahtjeve novonastale epidemiološke situacije – tvrdi Ašanin.

Kapaciteti

Nikšićka bolnica, kako je rekao, u okviru takozvane prve faze borbe sa kovidom, raspolaže sa 80 kovid ležajeva, ali da bi ukoliko bi se ušlo u drugu, ozbiljniju fazu opterećenosti zdravstvenog sistema, bilo opredijeljeno još 30 kreveta.

– Brezovik ima nekoliko paviljona, tako da je moguće uvijek da prošire kapacitete ako to bude trebalo, a mislim da neće trebati – navodi direktor nikšićke bolnice.

Ašanin je juče na konferenciji za novinare kazao da u ovoj bolnici nema pacijenata koji su na respiratoru, ali da su tri pacijenta životno ugrožena. Ukupno je, kako je kazao, hospitalizovano 65 pacijenata.

– Ne dešava se ništa što se nije dešavalo prethodnih dana. Svi rade svoj posao, pacijenti se liječe, svi su stabilnih vitalnih parametara. Imamo još 10 mjesta slobodnih, imamo na desetine slobodnih mjesta u bolnici Brezovik. Za slučaj i ako bi se desilo, a mislim da neće, da se to sve mora popuniti, imamo Klinički centar, imamo ostale bolnice u Crnoj Gori koje imaju manje pacijenata što nam može indirektno govoriti da stanovnici tih gradova mnogo više poštuju ono što su preporuke NKT-a nego u Nikšiću – istakao je on i dodao da će, ako bude potrebe, i preostalih 10 kreveta staviti u funkciju, te da nikšićka bolnica raspolaže sa ukupno 80 kreveta.

Otvaranje privremenih bolnica, kako je kazao, ostaje kao opcija ako se ne budu poštovale preporuke NKT-a, ali on se nada da do toga neće doći.

Berane

Situacija je epidemiološki, ali i zdravstveno veoma ozbiljna i u Beranama, potvrdio nam je direktor beranske bolnice Budimir Dabetić. On navodi da su u ovoj bolnici popunjeni kapaciteti intenzivnog odjeljenja, te da je usljed novonastalih potreba juče obezbijeđeno još 30 novih kovid postelja.

– Situacija je dosta teška. Samo pristižu pacijenti, pa ćemo vidjeti kako će se sve odvijati. Popunili smo intenzivno odjeljenjie, sada smo otvorili još 30 slobodnih kreveta. Trenutno imamo 42 kovid pozitivna pacijenta, od čega dvoje djece – kazao je Dabetić.

Kako ističe, olakšanje je to što se od prije nekoliko dana dio pacijenata preusmjerava na bolnicu u Bijelom Polju.

– Da nije toga u ovoj situaciji ne bi imali gdje da ih smjestimo. Ovih tri-četiri dana imamo mnogo veći priliv pacijenata, po sedam, osam dnevno primamo zadnja dva-tri dana. Ranije mnogo manje, dva do tri pacijenta – kazao je Dabetić.

On navodi da su hospitalizovani pacijenti sa teškom kliničkom slikom, te da su svi na kiseoniku i antibioticima.

Bijelo Polje

Bolnica u Bijelom Polju će, kako nam je pojasnila direktorica Biserka Bulatović, u narednom peridu hospitalizovati pacijente sa teritorije ove opštine i Mojkovca, sa blagom i srednjeteškom kliničkom slikom.

U ovoj bolnici za te potrebe obezbijeđeno je sedam dodatnih ležajeva (do sada su raspolagali sa deset). Time će se, ističe ona, rasteretiti kapaciteti bolnice u Beranama.

– Do sada smo zbrinjavali pacijente sa sumnjom na kovid koji su bili ugroženi sa blagom i srednje teškom kliničkom slikom do potvrde PCR testa, nakon čega ako bi se potvrdili da su kovid pozitivni u zavisnosti od kliničke slike ukoliko je bila srednje teška išli su u Berane, a ukoliko je teška išli su u Klinički centar. Sada će i nakon potvrde biti kod nas hospitalizovani – pojasnila je Bulatović.

Bar

Kovid bolnica u Baru, koja je kovid centar za region Primorja, juče je imala 21 hospitalizovanog pacijenta kod koga je dijagnostifikovan korona virus.

Direktor bolnice Dragoslav Tomanović rekao je Pobjedi da raspolažu sa 108 ležajeva na Infektivnoj klinici i da su, za sada, spremni da odgovore.

– Epidemija se razmahala i uvijek imamo u mislima one slike iz Italije, Španije i plašimo se tog scenarija. Naša bolnica je kovid bolnica za cijelo Primorje, čak smo posljednjih dana primali pacijente iz Nikšića iz Pljevalja, to su bili sporadični slučajevi na respiratoru i sa težom kliničkom slikom. Imamo 21 hospitalizovanog pacijenta sa korona virusom, od toga su tri u intenzivnoj njezi, dva su na mehaničkoj ventilaciji na respiratoru. Zadnja tri dana primljena su dva pacijenta iz Nikšića i jedan iz Pljevalja, od kojih su dva pacijenta bili srednje teškog opšteg stanja, a jedna osoba morala odmah da se stavi na respirator – kazao je Tomanović.

U Brezoviku hospitalizovano 47 kovid pacijenata

Direktorica Specijalne bolnice za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“ Gordana Reljić kazala je juče, kako prenosi portal Onogošt, da je stanje pod kontrolom, te da nema mjesta panici, a osoblje Brezovika je spremno da adekvatno odgovori svim izazovima.

Kako je kazala, hospitalizovano je 47 kovid pacijenata, a samo je u utorak, u toku dana i noći primljeno 33.

– Svi primljeni pacijenti su iz Nikšića i njihovo zdravstveno stanje se kreće od lakšeg, srednje teškog i teškog. U toku je proces kompletne dijagnostike svih novoprimljenih pacijenata koji je počet sinoć prilikom prijema. Uključena im je početna terapija i liječenje se odvija po protokolima koje je prepisala Svjetska zdravstvena organizacija – navela je Reljić.

U bolnici u Brezoviku je za kovid pacijente, kako je istakla, opredijeljeno 60 kreveta, ali u slučaju da taj broj bude popunjen, svi kapaciteti će biti stavljeni na raspolaganje.

– Preduzimamo sve što treba, stanje je pod kontrolom, a kakva će situacija dalje biti ne možemo predvidjeti, jer je riječ o dinamičnoj bolesti gdje pacijenti brzo iz lakšeg mogu doći u neko teže stanje. Naša bolnica i zaposleni su spremni da prime sve oboljele od kovida-19 i da im pružimo adekvatnu njegu. Ko god dođe, biće hospitalizovan – kazala je Reljić.

Dr Miranović: U bolnicama je znatno manje od 50 odsto kovid kreveta

Šefica operativnog štaba za koordinaciju realizacije mjera za sprečavanje širenja korona virusa prof. dr Vesna Miranović istakla je u izjavi za Pobjedu da NKT pomno prati povećanje broja oboljelih od kovida-19, naglašavajući da zdravstveni sistem reaguje i da u bolnicama ima dovoljan broj kovid kreveta.

– Pažljivo i promptno reagujemo i, uprkos porastu broja pacijenata koji se liječe u kovid bolnicama, situacija nije alarmantna. Na današnji dan znatno je manje od 50 odsto kreveta popunjeno na odjeljenjima u crnogorskim bolnicama gdje se liječe zaraženi od kovida-19. Spremni smo i za dodatno proširivanje kapaciteta, ali za sada nema potrebe za bilo kakvim vanrednim mjerama, koje mediji ponekad senzacionalno najavljuju, sve dok je procenat popunjenosti ispod polovine raspoloživih kapaciteta – kazala je doktorka Miranović.

U Crnoj Gori je na jučerašnji dan registrovan 2.401 zaraženi od korona virusa, od čega je 209 osoba hospitalizovano.

Prema posljednjim podacima, u crnogorskim bolnicama je više od 600 raspoloživih kovid kreveta.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Đukanović nema nema nikakve veze sa Beogradom na vodi:...

"Napasti budućeg predsjednika Vlade CG dok to nije postao, a prije toga mu ne čestitati na pobjedi...

Bečiću čestitao predsjednik Državnog zbora Slovenije

Čestitku je između ostalih uputio i predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije Igor Zorčič, koji je uz želju za...

Jonica čestitala Bečiću

"U ime Socijalista Crne Gore i u svoje lično ime čestitam Vam izbor za predsjednika Skupštine Crne...

Picula: Očekujem brzo formiranje nove vlasti kojoj je put...

Picula je poručio da ohrabruje izjava novoizabranog predsjednika Skupštine Alekse Bečića, koji je najavio nastavak rada na...

Đukanović – Tudik: Kao inspiracija za dalju saradnju ostaje...

“Uvjeren sam da je u prethodnom periodu napravljen pomak, naročito u oblasti bezbjednosti i odbrane. Iskazujem zahvalnost...

NAJČITANIJE

POGLED IZ BEOGRADA: “Poslije Mila gori od MILA”

Teško da bilo ko od "prosječnih" konzumenata svakakvih medijskih sadržaja i onih koji...

Blagota Mitrić o Bečićevom gafu: IZGLEDA DA JE, IPAK,...

Dragi gospodin bog, a da ko drugi, pa kad ovaj naslov pročitate iz...

DF IZGUBIO DOBIJENE IZBORE: Sada Crnom Gorom vlada 14...

Činjenica je da je Demokratski front od izbora koji su održani 30. avgusta, do juče, bio pod...

Đukanović: Nadam se da će u vremenu pred nama...

"Čestitam Dan rudara Crne Gore i Dan Rudnika uglja Pljevlja i izražavam duboko poštovanje za časnu rudarsku...

Osumnjičeni za prodaju droge: Evo ko su uhapšeni u...

Iz Uprave policije je saopšteno da su Službenici Centra bezbjednosti Podgorica u saradnji sa Posebnom jedinicom policije...

Komentari

avatar