SNP povodom oslobađanja Kašćelana: Vrh Tužilaštva konačno mora da ode

Današnja odluka Višeg suda u Podgorici da odbije predlog SDT o određivanju pritvora Slobodanu Kašćelanu, od njihove strane označenog kao vođa kavačkog kriminalnog klana, i ostalim uhapšenima u istoj akciji, iznijela je na vidjelo jedan od trenutno najaktuelnijih problema u Crnoj Gori, saopšteno je iz Socijalističke narodne partije.

Taj probem se, smatraju u SNP-u, ogleda u nefunkcionisanju ili izostanku, na zakonu zasnovane saradnje izvršne i sudske vlasti, odnosno organa državne i javne bezbjednosti, tužilaštva i sudstva.

“Sa pravnog aspekta i u normalnim okolnostima, slučaj da sud odbije predlog tužilaštva ne predstavlja nikakav presedan, ali u Crnoj Gori u ovom trenutku, takav primjer se ne može posmatrati samo sa pravnog aspekta već se mora postaviti u realan i politički kontekst. Opšte je poznato da u Crnoj Gori još uvijek ne funkcioniše jedan od tri osnovna stuba na kojima počiva svaka država a to je sudstvo, odnosno, tužilaštvo. Poznato je, takođe, koliko bivša vlast i brojni neformalni krugovi utiču da se ne ostvare promjene kojima su građani dali podršku na izborima 30. avgusta. Prosto je neshvatljivo da je SDT pokrenulo, odnosno, naložilo akciju pripadnika MUP-a za hapšenje tolikog broja građana dovedenih u vezu sa najtežim oblicima organizovanog kriminala a da nije već obezbijedilo bar toliko neoborivih dokaza da sud uhapšenima odredi pritvor”, stoji u saopštenju ove stranke.

Izgleda da SDT, kako ocjenjuju u SNP-u, koje je i dalje pod kontrolom kadrova DPS-a i Mila Đukanovića, po prvi put radi takav ozbiljan posao, isturajući u prvi plan ulogu policije koja je pod kontorlom aktuelne vlasti.

Kraće rečeno, dodaju iz ove partije, svima je očigledno da je današnji događaj u stvari odgovor Tužilaštva na konstataciju potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da se radi o najznačajnijoj policijskoj akciji u posledjih 10 godina.

“SNP zna o čemu se radi i znajući suštinu problema istrajno se zalagala i zalaže se za što hitnije donošenje zakona koji će na novi i mnogo bolji način regulisati granu vlasti u koju spadaju sudstvo a posebno tužilaštvo. Svako odlaganje ovog izuzetno značajnog posla zakonodavne vlasti, može predstavljati Damoklov mač nad željama časnih građana Crne Gore. Jer jasno je odavno šta je Trulo u državi Danskoj i kome ne odgovara potpuno uspostavljanje nove demokratske vlasti u Crnoj Gori. Vrh tužilaštva, naravno i Specijalnog, mora što prije da ode a da na mjesto sadašnjih tužilaca dođu oni koji će neoborivim činjenicama i dokazima stajati iza svakog tužilačkog akta i biti istinski čuvari i bratnitelji Ustava i zakona i zaštitnici sloboda i prava građana Crne Gore”, zaključeno je u saopštenju SNP-a.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Šta svijet može očekivati u slučaju katastrofe u nuklearnoj...

“Svaki napad na nuklearne elektrane je samoubilački”, rekao je prošle sedmice generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš, te je...

Njemačka neće odgovoriti na poziv za ukidanje ruskih turističkih...

Države koje podržavaju takvu zabranu kažu da Rusi ne bi trebalo da budu u mogućnosti da idu...

Demokrate: Abazović i dalje nije svjestan da mu riječ...

Prvo, smatraju Demokrate, Abazović očito i dalje, kako kažu, nije svjestan da su mu propali koncepti obje...

Nikolić: Abazović pokušava “političkim mehanizmom“ Mandića, koji se napaja...

“Upravo taj “mehanizam” mu je omogućio da bude premijer, kako bi se Crna Gora vratila na put...

Sud u Mjanmaru osudio svrgnutu liderku zemlje za još...

U četiri slučaja korupcije o kojima je odlučeno u ponedjeljak, Su Ći je navodno zloupotrebila svoj položaj...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare