Srpska policija bez objašnjenja na aerodromu maltretirala urednicu Standarda: “NIŠTA NIJE BOLELO, DOVIĐENJA”

Da srpska policija ima specijalan tretman prema crnogorskim novinarima i uredništvu portala Standard juče se drugi put u posljednjih šest dana uvjerila direktorica i glavna i odgovorna urednica ovog medija Jasmina Muminović.

Ona je proteklih dana, iz privatnih medicinskih razloga, boravila u Beogradu sa sestrom, ali se srpska policija odmah na graničnom prelazu na aerodromu “Nikola Tesla” potrudila da joj ukaže da je pod posebnim provjerama i nadzorom, što su juče potvrdili ponovnim zadržavanjem na odlasku iz Srbije.

Iz komunikacije sa graničnim policajcima, Muminović  je razumjela da je pod posebnim nadzorom u Srbiji, a prema njenom mišljenju razlog može da bude isključivo uređivačka politika portala i već viđeno maltretiranje njenog kolege Samira Rastodera u Kraljevu, gdje je bio na novinarskom zadatku.

Da ovaj događaj ima političku pozadinu, nesmotreno je potvrdio i jedan od policajaca, koji je iako ljubazan, ali ničnim izazvan čitajući informacije o Muminović, koje stoje u sistemu, nervozno komentarisao lošu političku situaciju u Crnoj Gori i odnos prema Srbima.

ODUZELI JOJ DOKUMENTA I IZDVOJILI SA STRANE, POLICAJCI MOTRILI NA NJU I SESTRU

Prema njenom kazivanju, po slijetanju u Beograd, odmah na pasoškoj kontroli granični policajac joj je oduzeo dokumenta, kada je pristupila kontroli kao i ostali putnici, koji su bez problema propuštani. Kada su saznali da putuje zajedno sa sestrom, isti tretman su preduzeli i prema njenoj sestri.

 “Policajac je potom odnio naša dokumenta sa kontrolnog pulta u drugu prostoriju, a nama je rečeno da sačekamo. Ubrzo potom, odveli su nas na drugi kraj aerodromske hale, ispred soba za pretrese, gdje smo bile okružene sa nekoliko policajca, koji su bez komentara pratili naše reakcije. Kako su se “provjere” odužile više od sat vremena, tražila sam odgovor od njih zašto su nas zadržali. Prvo su kazali da ne znaju, pa da će provjeriti, pa onda opet da navodno ne znaju ništa, iako su se komešali u jednoj od soba nakon što su dobili traženi odgovor…

Poslije sat i 15, jedan od policajaca me sa drugog kraja sale pozvao po imenu, tražio da priđem, a onda nam je vratio dokumenta. Pogledala sam ga i pitala o čemu se radi, samo je kratko odgovorio: Ništa nije bolelo, doviđenja”, opisala je urednica Standarda.

IZ DEŽURNE SLUŽBE TRAŽILI OD POLICAJCA DA NAPIŠE IZVJEŠTAJ

Ipak, tu nije bio kraj maltretiraju beogradske granične policije. I po izlasku iz Srbije, policajac koji je isprva bio izuzetno ljubazan, kada je provukao njen dokument kroz uređaj za provjere, imao je identičnu reakciju kao njegovi prethodnici. Prvo je zastao, nešto je čitao, a onda se izvinio i rekao da mora da pozove dežurnu službu. U telefonskom razgovoru sa njima, obavijestio ih je da je na prelazu “crnogorska državljanka pod nadzorom i izdiktirao lične podatke”.

U međuvremenu, dok je čitao podatke o njoj, prokomentarisao je i političku situaciju u Crnoj Gori i loš odnos prema Srbima, zbog čega navodno ne dolazi više u našu zemlju.

“Tada sam mu saopštila da su slične provjere već rađene pri ulasku u zemlju i zamolila da ubrzaju proceduru, kako ne bih zakasnila na let zajedno sa sestrom u postoperativnom stanju. Iako je moja sestra prije mene prošla pasošku kontrolu, on joj je potom oduzeo ličnu kartu i na moje insistiranje dao joj stolicu da sjedne. Izvinio se zbog neprijatnosti, ali je rekao da mora da nas zadrži dok ne dobije odobrenje od kolega. Nakon nekoliko telefonskih razgovora, kolega su mu odobrile da nas puste da se vratimo u Crnu Goru, ali su tražile od njega da sačini izvještaj o ovom slučaju”, navela je Muminović, ističući da će povodom ovakvog tretmana, preko Ministarstva vanjskih poslova, ali i crnogorske Uprave policije zvanične odgovore zašto je pod posebnim nadzorom u Srbiji.

RISTIĆEVE PRIJETNJE PORTALU STANDARD

Portal Standard i njegovi urednici i novinari u proteklom periodu bili su često meta srbijanskih službi, njenih plaćenika i saradnika. Tako je osuđeni kriminalac Nemanja Ristić više puta prijetio urednicima Standarda, i prema sopstvenom priznanju bio organizator hakerskih napada sa 150 različitih IP adresa. Za Ristićem je raspisana crvena Interpolova potjernica. Glavna i odgovorna urednica Jasmina Muminović podnijela je više krivičnih prijava Centru bezbjednosti u Podgorici, u kojoj su navedeni svi detalji i dokazi napada.

Prijetnje i hakerski napadi su se tada desili nekoliko sati nakon što je urednik Standarada Samir Rastoder podnio prijavu podgoričkoj policiji o torturi koju je u Kraljevu doživio od pripadnika tamošnje policije i agenata Bezbjednosno informativne agencije (BIA).

 Ristić je prve poruke na zvaničnu Facebook stranicu Standarda, a u njima se navodi:

“Pozdrav, interesujem se za zdravlje narko dilera Samira Rastodera“, zatim „Dobro li je?“ i „Puno sreće vama i njemu“.

Nakon toga je uputio prijetnju koja se sat kasnije i potvrdila.

“Budite dobre devojčice ako hoćete da vam se slučajno ne obriše portal. Ajde laku noć sad”, napisao je Ristić.

 On se kasnije interesovao kako radi portal.

„Jel ste oporavili stranicu?“

Nastavio je sa uvredama i prijetnjama, šaljući logo Agencije za nacionalnu bezbjednost u plamenu, zatim fotografiju direktora Uprave policije Veselina Veljovića uz popovo prijeteće sadržaje.

Nije se zaustavljao do objave tekst „Spremite se za zemljoteres“, posljednja je poruka, koju je uputio do objave ovog teksta.

RISTIĆ TAJNO FOTOGRAFISAO MUMINOVIĆ DOK JE BILA U BEOGRADSKOM LOKALU

U septembru 2018. godine glavna i odgovorna urednica portala Standard Jamsina Muminović bila je još jednom “pod nadzorom” Nemanje Ristića i to u Beogradu.

Više puta tokom tog dana Muminović je primjetila da je neko prati dok se šetala sa prijateljima kroz grad. Kasnije, kada je ušla u jedan od beogradskih lokala, prepoznala je nepoznatog pratioca i to u trenutku kada je fotografisao svojim mobilnim telefonom. Nakon te “akcije” i saznanja da je vjerovatno prepoznat brzo je pobjegao iz lokala.

MALTRETIRANJE RASTODERA U KRALJEVAČKOJ POLICIJI: ŠEST SATI ISPITIVANJA I SKIDANJA DO GOLE KOŽE

Krajem maja prošle godine urednik Standarda Samir Rastoder je zaustavljen kod Kraljeva u obavljanju radnog zadatka, nakon čega su ga službenici srbijanske policije i agenti BIA-e neosnovano maltretirali punih šest sati, isljeđivali i skidali do gole kože! Tom prilikom, Rastoder je nezakonito pretresan, a oduzet mu je i mobilni telefon, koji je sve vrijeme njegovog zadržavanja bio u rukama agenata, koji su ga po svemu sudeći detaljno pregledali. Rastoder je pušten nakon što je uredništvo nestanak prijavilo crnogorskoj policiji i uputilo poruke na njegov broj da će slučaj tretirati kao otmicu. Rastoder je bio na radnom zadatku i u proputovanju kroz Kraljevo, zaustavljen je oko 14.30 časova, kada ga je policija opkolila sa pet automobila i u nalik na filmsku akciju izvukla iz vozila njega i vozača jedne taksi firme, koju je angažovao portal Standard.

Urednik Standarda je toga dana ujutro prešao granicu na prelazu Dračenovac i preko Novog Pazara, Raške, Kopaonika, stigao do Kruševca. Međutim, tokom putovanja primijetio je više nepoznatih vozila, koja su ga konstantno pratila i kretala se ispred i iza automobila u kojem su se nalazili on i vozač.

U konsultaciji sa glavnom i odgovornom urednicom Jasminom Muminović, Rastoder je odlučio da odustane od zadatka i da se vrati u Crnu Goru. Ipak, u tom trenutku nepoznata pratnja nije odustajala, već je napravila obruč u kretanju na putu između Kruševca i Kraljeva, gdje se u jednom trenutku pojavila saobraćajna patrola i zaustavila vozilo.

U momentu zaustavljanja, pored dva vozila sa policijskim oznakama, taksi auto u kojem su bili Rastoder i vozač opkolila su još tri automobila uz upaljene rotacije. Tada su im naredili da izađu iz vozila, stave ruke na haubu i rašire noge, kako bi ih pretresali. Sve se to odigravalo naočigled brojnih prolaznika, od kojih su neki i snimali neuobičajenu akciju.

Poslije pola sata držanja raširenih ruku, nogu i detaljnog pretresa vozila, Rastoder i vozač su privedeni u zgradu policije u Kraljevu, a auto odvezeno u garažu iste zgrade.

Uprkos upornom insistiranju da mu se objasni povod takvog postupanja, Rastoder nije mogao dobiti odgovor od brojnih policajaca i inspektora, koji su ih „opservirali“.

NASTAVAK TORTURE

Nakon ulaska u prostorije policije slijedi nastavak torture, koja je trajala više od pet sati. U nekoliko kancelarija i na više spratova mijenjali su se inspektori kriminalističke policije i agenti BIA-e, koji su kroz razna pitanja pokušavali da iznude odgovore Rastodera, od povoda dolaska u Srbiju do stavova o trenutnoj političkoj situaciji u toj susjednoj državi.

Interesovali su se za rutu kretanja, stajanja, fotografisanja, komunikacije i poznanstava u Srbiji, na Kosovu i u Crnoj Gori. Kako su vidjeli da njihova unakrsna ispitivanja nemaju efekat, koji su željeli da ostvare tako je i njihova nervoza bila vidljivija.

Ajmo! Ja ću da ti kažem zašto si ovde, ali ti ćeš pre toga skoncentrisano i iskreno da kažeš gde si bio, šta si radio i zašto si u Srbiji“, tako je počelo višesatno ispitivanje od strane četvorice agenata BIA-e u posljednjoj u nizu kancelarija, kroz koje je Rastoder juče prošao.

U jednoj od kancelarija gdje su Rastodera isljeđivali inspektori kriminalističke policije, natjerali su ga da izuje cipele, provjeravali mu đonove, a onda tražili i da svuče svu garderobu, koju su detaljno ispipali sve do šavova.
Rastoder je detaljno opisao rutu puta, razloge putovanja, način angažovanja taksiste.

Nemoj da nam vređaš inteligenciju, nego lepo ajmo ponovo“, rekao je drugi agent BIA-e. Rastoder je ponovio istu priču više puta, do detalja gdje je odlazio u toalet. Agente BIA-e je interesovalo zašto je izabrao baš tu rutu, da li je imao komunikaciju sa bilo kim u Srbiji i da li zna bilo koga u toj državi.

Nakon što su ga pitali „ko je ukucavao rute u navigaciji“ i odgovora Rastodera „da je on to radio“, agenti bije su postavili pitanje – da li je ukucavao koordinate, na šta su dobili negativan odgovor.

Ako mi sada pregledamo navigaciju i utvrdimo da si lagao, šta će se desiti“, pitao je agent. Na to je Rastoder odgovorio da mu nije poznato da se na navigaciji mogu ukucavati koordinate i da nema pojma o čemu pričaju, a da ako ga uhvate u laži, svako samo radi svoj posao.

Zatim su se raspitivali da li je nešto snimao ili slikao tokom proputovanja kroz Srbiju.

Ne, nijesam ništa slikao i ako sam imao namjeru da slikam prelijepu prirodu na Kopaoniku“, rekao je Rastoder. Međutim, njima to nije bilo dovoljno, već su uzeli njegov telefon, natjerali ga da isti otključa i ponijeli ga u drugu prostoriju.

Uslijedila je serija pitanja o tome šta urednik Standarad misli o političkoj situaciji u Srbiji, šta misli o Vučiću, Brnabić, zatim šta misli o priznanju Kosova od Crne Gore te o mišljenju o prijemu CG u NATO.

Agenti su pažljivo slušali političku analizu Rastodera uz povremene komentare. Isljednike je takođe interesovalo kada je Rastoder išao na Kosovo, te zašto i on nije otišao iz Crne Gore kada su to uradile njegove sestre i brat. Sve ovo navodi na zaključak da je interesovanje agenata BIA-e imalo sasvim drugu pozadinu od one koju su šturo saopštili da se navodno sumnjivo kretao rutom gdje je prolazila štićena ličnost.

MVP SRBIJE: MALTERTIRANJE ZBOG BODEŽA ZA GULJENJE JABUKA

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije je nakon skoro pet mjeseci “utvrdilo” da je urednik Standarda Samir Rastoder 30. maja prošle godine, uhapšen i ispitivan šest sati u Kraljevu, samo zbog toga što je u autu, u kojem je bio suvozač, pronađen bodež?!  Dakle, ni riječi o svjedoku saradniku u procesu za pokušaj terorizma Saši Sinđeliću, ni riječi o sumnjivom kretanju niti o filmskoj akciji nošenja novca i pokušaja “kidnapovanja” svjedoka saradnika, kako su o tome tada izvjestili portal IN4S, Borba, Vijesti i još neki mediji, pozivajući se na “povjerljive” i “pouzdane” izvore iz bezbjednosnih struktura Srbije. Naravno ni riječi o tome da je Rastoder “prognan” iz Srbije te da mu je zabranjen ulazak.

Sve je, kažu u dopisu iz Ministartsva vanjskih poslova RS kolegama u CG, zbog toga što je u “redovnoj kontroli”, u autu pronađen “bodež na rasklapanje”. Da ne bude zabune oko tog hladnog oružja, sa kojim je bila ugrožena bezbijednost Srbije – riječ je o britvici za guljenje voća, dužine nekih pet-šest santimetara koju je vozač taksija, sa kojim je urednik Rastoder putovao za Srbiju, koristio za pripremanje hrane za užinu. 

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je dostavilo odgovor kolega iz Srbije uredniku Standarda Samiru Rastoderu i dopis objavljujemo u cjelosti:

“Povodom Vaše predstavke u vezi pribavljanja informacija o razlozima neprofesionalnog postupanja nadležnih organa R. Srbije, ovom Ministartsvu je dostavljen odgovor Ministarstva vanjskih poslova R. Srbije (nota br. 413-11388-KS24/2019 od 26.09.2019. godine). U noti se prenosi obavještenje nadležnih organa R.Srbije da je do Vašeg hapšenja i zadržavanja 30. maja 2019. godine došlo nakon što su policijski službenici Policijske uprave u Kraljevu prilikom obavljanja redovne patrolne djelatnosti utvrdili da se u automobilu marke “Audi”, model “A8″, registarskih oznaka HU 461, Kojim je upravljao Danilo Pejović, Vi ste se nalazili na mjestu suvozača, pronađen bodež na rasklapanje. Bodež je oduzet od Danila Pejovića i tom prilikom je protiv njega podnijeta prekršajna prijava zbog učinjenog prekršaja iz člana 48, stav1 tačka 4, Zakona o oružju i municiji R. Srbije. Rješenjem prekršajnog suda u Kraljevu Danilo pejović je osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 22.000 dinara. Takođe, se u noti navodi, da je sa Vama i Danilom Pejovićem obavljen razgovor o okolnostima kretanja u boravka u R. Srbiji”.   

Uredništvo Standarda

Preuzmite našu aplikaciju

2 KOMENTARA

guest
2 Comments
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Getro
Getro
21/10/2020•18:02 18:02

Ovako postupa prava drzavna sluzba. Nasi bi trebalo da uce od njih. Zao mi je novinara, on nije kriv. Komentarisem samo nacin na koji bismo mi trebali da postupamo sa Srpskim ubacenim elementima.

Kako
Kako
20/10/2020•12:42 12:42

Koji uzas!

NAJNOVIJE

Zakon o Skupštini usvojiti konsenzusom

On je rekao da je sveobuhvatna normativna uređenost funkcionisanja parlamenta svakako potrebna, ali da njegov značaj u...

U Budvi 500 aktivnih slučajeva: I dalje masovno organizovanje...

Aktuelno stanje posljedica je neozbiljnosti i neodgovornosti, ocjenjuje dr Milutinović. Problem je, dodaje, i to što se niko...

Kurc najavio dodatne restrikcije po isteku aktuelne blokade

Blokada u Austriji ukida se 7. decembra, ali još nije jasno šta će to značiti za zimsku...

Nrekić: Za dvije i po godine izmirili smo brojne...

“U Ulcinju smo imali dosta finansijskih problema od kada sam ja došao, pa i ranije. Ovo rukovodstvo...

O ukidanju mjera Njemačka odlučuje tek početkom januara

On je apelovao na građane da vode računa o higijeni i sprovode mjere socijalne i fizičke distance...

NAJČITANIJE

2 KOMENTARA

guest
2 Comments
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Getro
Getro
21/10/2020•18:02 18:02

Ovako postupa prava drzavna sluzba. Nasi bi trebalo da uce od njih. Zao mi je novinara, on nije kriv. Komentarisem samo nacin na koji bismo mi trebali da postupamo sa Srpskim ubacenim elementima.

Kako
Kako
20/10/2020•12:42 12:42

Koji uzas!