Tužilac namjestio advokatu posao?

Viši sud Bijelo Polje

Rukovodilac Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju Rifat Hadrović početkom oktobra postavio je dugogodišnjeg prijatelja dr Vukomana Golubovića, advokata iz Podgorice, za branioca po službenoj dužnosti u jednom slučaju u tom tužilaštvu. Golubović je bivši predsjednik Višeg suda u Bijelom Polju i bivši predsjednik Apelacionog suda. Uprkos tome što nije praksa da se angažuju branioci iz drugih gradova, jer se znatno povećavaju troškovi sporno je i to što je advokata Golubovića tužilaštvo izabralo, iako više od trećine advokata iz Bijelog Polja u ovoj godini uopšte nijesu bili angažovani za odbrane po službenoj dužnosti.

Prema podacima do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) CG, od januara do septembra ove godine od 37 advokata koji se nalaze na spisku sa teritorije Bijelog Polja, ovo tužilaštvo njih 14 nije angažovalo nijednom, dok su petoro advokata u tom periodu angažovani po dva ili tri puta. Iz bjelopoljskog tužilaštva CIN-u nije odgovoreno zašto su angažovali advokata iz Podgorice i kako komentarišu to što 14 advokata iz grada pod Obrovom nijesu uopšte pozivali, dok su neke zvali više puta za prvih devet mjeseci ove godine.

Golubović je CIN-u potvrdio da je angažovan 5. oktobra u bjelopoljskom tužilaštvu za odbranu po službenoj dužnosti u predmetu u kome se sudilo za nedozvoljeno držanje i stavljanje u promet opojnih droga, navodeći da to nije zabranjeno.

On je dodao i da je preduzeo samo jednu radnju u tom predmetu, nakon čega je otkazao punomoć je i predmet je preuzeo advokat sa sjevera Crne Gore.

Jeste da to nije praksa, ali nije ni zabranjeno“, prokomentarisao je advokat.

Na pitanje novinarke da prokomentariše to što je, prema nezvaničnim saznanjima, on dobar prijatelj sa rukovodiocem tog tužilaštva Rifatom Hadrovićem, advokat je rekao da je dobar prijatelj sa svim sudijama i tužiocima iz tog grada, jer je dugo radio sa njima.

Upravo je Hadrović bio dežurni tužilac tog dana kada je Golubović izabran za odbranu po službenoj dužnosti.

Nekoliko advokata potvrdilo je CIN-u da nema propisa kojim je zabranjeno angažovanje advokata iz drugih gradova, ali da se to, po pravilu ne radi, već se postavljaju branioci sa teritorije tog suda ili tužilaštva.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, od avgusta 2015. godine rukovodioci tužilaštava i sudova okrivljenom postavljaju branioce po službenoj dužnosti po redosljedu sa spiska Advokatslce komore.

Sudovi i tužilaštva su u 2015. i 2016. godini, po osnovu odbrana po službenoj dužnosti isplatili skoro dva miliona eura, a najviše novca je dato upravo u predmetima koji se vode u višim sudovima i tužilaštvima.

Znaće se ko je angažovan

Sudovi i tužilaštva najavili su da će uskoro početi na svojim sajtovima da objavljuju ko su advokati koji su sljedeći na spisku da budu angažovani za odbrane po službenoj dužnosti i koliko im se novca za to isplaćuje.

Na to su obavezani Akcionim planom za implementaciju Strategije reforme pravosuđa 2014-2018 (za period 2017-2018. godine), koji je krajem septembra usvojila Vlada.

Do sada su objavljivali jedino ažurirani spisak advokata koji im je dostavljala Advokatska komora.
Sudovi su dužni da na veb stranicama objavljuju rješenja o postavljenju branilaca određenih po službenoj dužnosti, uldjučujući podatke o iznosima naknada koji su im isplaćeni za zastupanje po službenoj dužnosti, kao i redosljed advokata koji će sljedeći biti angažovani po službenoj dužnosti, odgovorili su iz Vrhovnog suda.

Oni su pojasnili da ta obaveza, osim iz Akcionog plana, proizilazi iz zaključka sa sastanka predsjednika svih sudova od 3. oktobra ove godine.

Najveći broj odbrana po službenoj dužnosti se dodjeljuje u fazi tužilačke istrage. Iz Vrhovnog državnog tužilaštva tvrde da su pokrenuli proceduru za objavljivanje rješenja o postavljanju branilaca određenih po službenoj dužnosti na sajtovima tužilaštava u skladu sa predlogom akcionog plana.

U Akcionom planu između ostalog piše da će se kontrolisati poštovanje redosljeda postavljanja branilaca po službenoj dužnosti, da se rješenja o postavljenju moraju javno objavljivati i da se moraju objavljivati i naknade koje su isplaćene po tom osnovu.

Dodaje se da je potrebno iz graditi i instalirati softver koji može da obezbijedi praćenje angažovanja advokata, te da je spiskove potrebno redovno ažurirati…

Sud ne priznaje, tužilaštvo ćuti

Centar za istraživačko novinarstvo CG ranije je objavio da su tri advokata iz Podgorice za dvije godine zaradili više . od 100.000 eura, samo na odbranama po službenoj dužnosti u kojima ih je angažovao podgorički Viši sud.

Sa druge strane, najveći broj branilaca sa spiska Advokatske komore u tom periodu nijednom nije biran po službenoj dužnosti. 

Iz podgoričkog Višeg suda, kao i predsjednik Advokatske komore advokat Zdravko Begović, tada su objašnjavali da se zarade odnose na period prije avgusta 2015, kada su osumnjičeni i okrivljeni sami birali advokate po službenoj dužnosti.

Ranije je objavljeno i da je Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju, prošle godine, šest advokata sa spiska Advokatslce komore postavilo dva ili tri puta za odbrane po službenoj dužnosti, dok 20 advokata nije nijednom izabrano za branioce.

Iz tog tužilaštva ni tada nijesu objasnili kako je ovo moguće.

Begović: Bolje je javno, mada mislim da zloupotreba nema

Advokat Zdravko Begović rekao je da je dobro što će informacije o postavljenju branilaca ubuduće biti javno dostupne.

To je svakako u interesu svih učesnika u postupku. Uvešće sigurnost i omogućiti da advokati znaju kada će biti izabrani, kako bi se izbjegla bilo kakva sumnja u zloupotrebe, kojih svakako mislim da nema“, rekao je Begović.

Advokatska komora tražila je ljetos od crnogorskih sudova i tužilaštava da na svojim sajtovima objavljuju spisak advokata koji će, u bližoj budućnosti, biti angažovani za odbrane po službenoj dužnosti.

Nekoliko advokata je podnijelo Komori inicijativu da na sajtu sudovi.me bude dostupan onlajn spisak advokata po službenoj dužnosti koji bi se redovno ažurirao.

Spisak bi bio sa prezimenom advokata koji je posljednji angažovan ili njegovim početnim slovom kako bi proces postavljenja advokata bio transparentniji.

 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vuksanović Stanković: Car je go;Abazović : Imaju li Raško...

"Pogledajte ga molim vas građani CG. Sva sublimacija politike vlade Dritana Abazovića je - car je go",...

Adžić se smijao Mugoši, on mu poručio da bi...

"U trenutku kada 68 od 81 poslanika traži smjenu njegove Vlade, to je dovoljan razlog da podnese...

Abazović predstavio inicijativu za rekonstrukciju Vlade: Osnaživanje borbe protiv...

"Iskazujemo spremnost za rekonstrukciju na sledećim političkim principima. -Vlada će dodatno osnažiti borbu protiv...

Abazović nudi DF-u i DCG ulazak u Vladu: Spreman...

Abazović je navodno dao ponudu DF-u i Demokratama da uđu u Vladu, odnosno da dobiju ministarske pozicije...

Čanak crnogorskim poslanicima: Ne dajte mu da pobjegne

"Poruka svim prijateljima Crne Gore, poslanicima u parlamentu Crne Gore i svima kojima je Crna Gora na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare