UP ODGOVORILA: Koje sve ministre i druge ličnosti čuvaju pripadnici policije

Pored predsjednika države Mila Đukanovića, premijera Zdravka Krivokapića, vicepremijera Dritana Abazovića i predsjednika Skupštine Alekse Bečića, 24-časovnu policijsku zaštitu uživaju ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministarka prosvjete nauke kulture i sporta Vesna Bratić i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović. Uprava policije obezbjeđuje i specijalnog tužioca Sašu Čađenovića, sutkinju Biljanu Uskoković, novinarku Oliveru Lakić i bivšeg pomoćnika direktora UP Zorana Lazovića, odgovorili su Standardu iz Uprave policije.

Podsjetimo, nedavno je Vlada Crne Gore donijela odluku o dopunama Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije. Oni su ovom odlukom u štićene ličnosti uvrstili i potpredsjednika Vlade, što se odnosi na obezbjeđivanje vicepremijera Dritana Abazovića.

”Nemaju svi članovi Vlade Crne Gore policijsko obezbjeđenje, već je isto regulisano Vladinom Odlukom o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije”, navodi se u odgovoru za Standard.

Na pitanje ko od ministara u Vladi ima 24-časovno policijsko obezbjeđenje iz UP su odgovorili da je riječ o ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekulovića, ministru vanjskih poslova Đorđu Raduloviću, ministarki zdravlja Jeleni Borovinić – Bojović i ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesni Bratić.​

Podsjetimo, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović dobila je dvadesetčetvoročasovno policijsko obezbjeđenje, nakon što je u aprilu prijavila da je dobila prijetnje, o čemu je Standard već pisao.

Vesna Bratić, Foto: Filip Filipović

”Članom 10 Vladine Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije propisano je da Vlada može, na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, da odredi da se obezbijede i druge ličnosti, objekte i prostore ako na to ukazuje bezbjednosna procjena stepena ugroženosti, kao i drugi podaci i saznanja iz nadležnosti policije”, kazali su iz UP.

Shodno tome Uprava policije obezbjeđuje i specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Sašu Čađenovića, sutkinju Višeg suda u Podgorici Biljanu Uskoković, novinarku Oliveru Lakić i bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića.​

ZAŠTITA BEZBJEDNOSTI SE PRODUŽAVA PO PRESTANKU FUNKCIJE

Takođe, kako su naveli iz UP, članom 6 Vladine Odluke propisano je i da kad ličnostima iz člana 3 Odluke prestane funkcija, zaštita bezbjednosti će se produžiti tri mjeseca od dana prestanka funkcije ako to zahtijevaju razlozi bezbjednosti, na osnovu procjene stepena ugroženosti Agencije za nacionalnu bezbjednost. Te stoga, policija obezbjeđuje i nekadašnjeg v.d. vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića.

Ivica Stanković

”Članom 18 Zakona o predsjedniku Crne Gore između ostalog, propisano je da po prestanku funkcije Predsjednik ima pravo na stalno lično obezbjeđenje u skladu sa bezbjednosnom procjenom koju utvrđuje nadležni organ, u skladu sa zakonom, te shodno tome Uprava policije obezbjeđuje bivšeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića”, kažu iz Uprave policije za Standard.

Međutim, treba napomenuti da se Filip Vujanović i u toku obavljanja funkcije predsjednika Crne Gore kretao bez obezbjeđenja, a građani Podgorice i danas ga mogu vidjeti u šetnji bez pratnje.

Na pitanje Standarda u vezi sa dodjelom policijske zaštite ministrima, da li su te ličnosti ugrožene, te da li se obezbjeđenje odnosi i na članove njihovih familija, iz Uprave policije kažu da se shodno Odluci dodjela vrši na osnovu izvještaja o bezbjednosnoj procjeni ugroženosti tih lica i objekata i prostora, koju sačinjava Agencija za nacionalnu bezbjednost i na osnovu podataka dobijenih primjenom preventivno-operativnih mjera i drugih podataka i saznanja policije.

”Za sve štićene ličnosti koje se trenutno obezbjeđuju od strane Uprave policije, a u skladu sa članom 10 Vladine Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbeđuje Uprava policije, za isto postoje razlozi bezbjednosti, shodno sačinjenim bezbjednosnim procjenama stepena ugroženosti Agencije za nacionalnu bezbjednost i drugim podacima i saznanjima iz nadležnosti policije. Shodno članu 3 Vladine Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, pripadnici policije obezbjeđuju članove uže porodice Predsjednika Crne Gore, Predsjednika Vlade Crne Gore i Predsjednika Skupštine Crne Gore”, naveli su iz UP u odgovorima.

Podsjetimo na pisanje Standarda, da su u januaru dva državna sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Rade Milošević i Zoran Miljanić dobili 24-časovnu policijsku zaštitu, iako nije poznato po kom zakonskom osnovu i iz kojih razloga, na šta Standardu nikada nije odgovoreno iz MUP-a i UP. Budući da se njihova imena ne navode u odgovorima, nije jasno da li je njima to obezbjeđenje ukinuto. Procedure kojima se određuje zaštita ličnosti su jasne, a to su bezbjednosne procjene o stepenu ugroženosti koje su u nadležnosti Uprave policije i Agencije za nacionalnu beznjednost.

Iz Uprave policije nijesu odgovorili na pitanje Standard, kolike troškove iziskuje policijsko obezbjeđenje ličnosti. Takođe, nijesu pružili informaciju kolika je razlika u troškovima za policijsko obezbjeđenje štićenih ličnosti i članova Vlade od januara 2021. do juna 2021. – u odnosu na troškove od januara do juna 2020. godine.

Odluka o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije članom 3 propisuje da su Ličnosti čija se bezbjednost štiti:

 • predsjednik Crne Gore;
 • predsjednik Skupštine Crne Gore;
 • predsjednik Vlade Crne Gore;
 • ministar pravde;
 • ministar unutrašnjih poslova;
 • ministar vanjskih poslova;
 • vrhovni državni tužilac;
 • glavni specijalni tužilac;
 • predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore;
 • direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost;
 • direktor Policije;
 • članovi uže porodice predsjednika Crne Gore, predsjednika Vlade Crne Gore i
  predsjednika Skupštine Crne Gore.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Australian open napravio promjenu

Organizatori prvog Grend slema u sezoni odlučili su da turnir od sljedeće godine traje 15, umjesto dosadašnjih...

Vučević o Čikagu: Ovaj tim ima još mnogo toga...

Kako je Baranin i naš slavni Ol-star centar istakao, a prenio američki NBC Sports, nakon loše sezone...

Vujović: Milatović “Platformom” odredio sebe za novog mandatara

 ''Pošto Ustavom ne može, Milatović "Platformom" odredio sebe za novog mandatara. Pošteno i skromno. Od "kreativnosti" sadržaja...

Za vjetropark u Šavniku planska dokumenta mogu biti problem

"Procijenjena vrijednost je oko 600 miliona, a ako dodamo i HE Komarnicu investicije će premašiti milijardu. Šavnik...

Smijenjen direktor Pomorske škole u Kotoru

Petrovićevo razrješenje uslijedilo je nakon što je veći dio Nastavničkog vijeća neposredno prije početka školske godine upozorio...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Sizif
Sizif
08/07/2021•13:06 13:06

Operi tu kosu, Vesna, od ognja izgorela!