Izvor:Pobjeda

Vujović: Lični ili politički revanšizam, konsultovaću se sa advokatom

Nastavnici istorije u cetinjskoj školi ,''Lovćenski partizanski odred'' Sanji Vujović nije produžen ugovor o radu koji je istekao prekjuče. Najavila je da će se konsultovati sa advokatom šta će povodom toga da preduzme, jer smatra da više nije u učionici zbog ličnog ili političkog obračuna prema njoj.

Vujović kaže da joj je zamjerno što je učestvovala u protestu protiv razrješenja direktora crnogorskih škola. Vjeruje da je nepoželjna i zbog ranijeg sukobljavanja sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta kada je povodom 9.maja, Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom, sa učenicima šetala u Podgorici, a što je protumačeno da je sve bilo organizovano protiv Vlade. Iako je resor ministarke Vesne Bratić tada zatražio da se pokrene disciplinski postupak protiv nje, na kraju je dokazano da – nije kriva, odnosno da nije uradila ništa mimo zakona.

Niko nije angažovan ko je bio na protestu

Vršilac dužnosti direktora ove škole Nikola Latković kazao je za Cetinjski list da je u slučaju Vujović, kojoj nije produžen ugovor, sve urađeno u skladu sa zakonom.

“Nijesam jedina koja nije angažovana, imali smo protest povodom smjene direktora, gotovo niko nije angažovan ko je bio na protestu. Ima nas nekoliko. Malo to izaziva neku sumnju”, kaže nastavnica Vujović.

Navodi činjenicu i da je Latković nije podržao kada se u školi prikupljao potpis podrške za nju zbog slučaja od 9.maja….

“Negdje imamo u vidu da smo definitivno na suprotnim političkim stranama, jer je i on to shvatio kao politiku”, kaže Vujović.

Odgovarajući na pitanje Cetinjskog lista smatra li da se radi o revanšizmu prema nastavnici Vujović, uprkos činjenici da je njen rad i angažman, te preporuke koje ima ukazuju da se radi o veoma savjesnom nastavniku i pedagogu, Latković je, karakterišući ova pitanja kao tendenciozna, rekao da „kao v.d. direktor škole postupa u skladu sa važećim zakonskim propisima države Crne Gore, pa tako i čl.82 Opšteg zakona o vaspitanju i obrazovanja”.

“Svi kandidati, koji su imali primjedbe na moju odluku, koja je u skladu sa Zakonom, mogli su se obratiti instituciji nadležnoj za eventualne propuste u radu škole Prosvjetnoj inspekciji”, kazao je Latković.

On smatra ,,da zaobilaženje nadležne institucije, a obraćanje medijskoj kući od strane imenovane nastavnice doživljava kao gnusno podmetanje i grubu zloupotrebu političke situacije u gradu i državi, sa ciljem da podijeli kolektiv i nanese štetu kako njemu lično, tako i instituciji na čijem je čelu, ne mareći pritom za karakter ustanove koju pohađaju djeca.“

Dodaje i da je sve njegove prijedloge o raspoređivanju časova i nastavnog osoblja, kao i svih preduzetih mjera i aktivnosti za početak školske godine, a na njegovo veliko zadovoljstvo, nesebično podržalo Nastavničko vijeće, na sjednici 30.avgusta.

Vujović, međutim, prije svega, problematizuje što je niko nije informisao da više neće biti angažovana u školi. Latković joj je, kaže ona, rekao da postoji drugi kandidat za njeno mjesto, ali da kao za nju ima prostora tokom školske godine.

Sporna sjednica na kojoj nije dobila časove

“To mi nije bilo logično. Rekla sam da počinje školska godina za dva dana i da mi kažu šta da očekujem, jer moram da se spremim za posao. Kazao je: ,,Ne znam ništa, Tanja, sve će biti rečeno na sjednici”. Ja sam došla na sjednicu gdje je došao i drugi kandidat”, priča nastavnica Vujović.

Iako direktor ima diskreciono pravo da angažuje kandidata do raspisivanja konkursa, smatra da za tim nije bilo potrebe kada je već ona pokrivala to mjesto – nije, dakle, bilo upražnjeno.

“Direktor je na toj sjednici, kada je počela raspodjela časova, predstavio novog kandidata i pitao na kraju da li ima neko nešto da kaže. Ja sam onda ispričala da sam u školi, između ostalog, u više navrata angažovana od 2011. godine, da imam pohvale, preporuke drugih škola, i da mi nije jasno zašto nisam i dalje angažovana. Jer nijesam povrijedila radnu obavezu, učesnik sam programa Uči doma gdje sam snimila devet javnih časova, što nije mala stvar, jer javni čas neko u životu ne održi. Ne vidim šta to ja ne radim dobro da bi doveli drugog nastavnika. Zato mislim da je nešto drugo u pitanju”, kaže Vujović, navodeći da je na toj spornoj sjednici zatražila od direktora da joj u pisanoj formi dostavi odgovor.

Vujović pretpostavlja da je sve ovo naredba Ministarstva koju Latković sprovodi.

Nastavnica je ranije najavila da će da tuži Ministarstvo zbog toga što je pokrenulo disciplinski postupak protiv nje i time joj je, smatra ona, pričinjena povreda ličnosti i profesije. Tu tužbu nije još podnijela, jer su advokati štrajkovali.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra povremeno kiša, do 22 stepena

U večernjim satima padavine će u većem dijelu države oslabiti, a u planinama na sjeveru moguća je...

Brkovići i Popović pušteni na slobodu nakon što je...

Oni se terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i pranje novca.  HTP „Boku“ je...

Gutereš ugostio Abazovića i Radulovića: Podrška svim aktivnostima UN...

Crna Gora kao ekološka država predstavlja odličan koncept. Radimo na daljem snaženju ekološke svijesti kako bi doprinijeli...

Muratović: Bošnjak pokušala da politički profitira na jednom tragičnom...

S obzirom na modele funkcionisanja Demokratskog fronta, kako je ocijenio, to ne bi bilo čudno, da Bošnjak,...

Medvedev: Dopala mi se Novakova izjava, vakcinacija privatna stvar

Đoković je rekao da ne zna da li će igrati na Australijan openu u januaru zbog striktnih...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest
1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Borko
Borko
01/09/2021•06:01 06:01

Pećinski nacionalizam je kad ni jedan jedini VD direktora svih škola nije osoba koja se ośeća Crnogorcem ili Crnogorkom… Pećinski nacionalizam je kad progonite sve koji se ośećaju Crnogorcima…