Žene iz regiona na Tviteru otkrivaju zašto nisu prijavile zlostavljače

Početkom ove godine mlada beogradska glumica Milena Radulović prijavila je vlasnika glumačke škole Miroslava Miku Aleksića za silovanje.

Širom Balkana proširio se Me Too pokret, a na Facebooku se pojavila i grupa podrške Nisam tražila na kojoj su ubrzo žene koje su pretrpjele seksualno zlostavljanje, ispričale brojne mučne priče.

Prošle sedmice otkriven je još jedan uznemirujući slučaj, kada je jedan korisnica Tvitera ispričala kako je reper Numero zlostavljao svoju partnerku, piše hrvatski Telegram.

A na brojna mizogina, tupava pitanja “zašto nije progovorila ranije”, na Tviteru se tokom vikenda stvorila salva odgovora.

Posljednjih dana Tviterom su se proširile ispovijesti žena s Balkana, pod oznakom #NisamPrijavila, koje objašnjavaju zašto nikada nisu prijavile svoje zlostavljače, bilo fizičke ili seksualne.

‘Bilo me je strah i sramota’

Ovo su samo neke od priča koje su žene iz regije podijelile. “Nisam prijavila, jer me je bilo strah i prevelika sramota, a i zato što smo radili u istoj školi. Grize me savjest i poslije 10 godina, jer taj čovjek i dalje predaje djeci.”

“Nisam prijavila jer je bio dečko moje najbolje prijateljice, a ja sam se osjećaja krivom, jer se dogodilo na proslavi njenog rođendana i diplome.”

“Nisam prijavila jer sam se bojala da će okrenuti policiju protiv mene, kao što se dogodilo djevojci koju je napao poslije mene i izlažirao napad kao pokušaj samoubistva. Bio je u medijima i svi su mu povjerovali”, napisala je.

Druga je korisnica imala sličnu priču. “Nisam prijavila jer sam imala 12 godina, a on 21, jer mi je prijetio da mu je tata u vojsci i da je svemoćan, da zna gdje živim, jer je živio u zgradi pokraj moje. Bila me je sramota i osjećala sam se krivom i isprljanom.”

“Nisam prijavila jer je on bio inspektor policije, jer bih mnoguma ja bila kriva što sam ostala s njim sama u stanu, jer bi mojoj majci prepuklo srce od tuge, jer bi ga tata ubio i umro iznutra, jer su oni kojima sam nešto i rekla prvo pitali što sam taj dan imala na sebi”, opisala je jedna korisnica, a druga je na kraju svoju ispovijest izbrisala, jer se svog zlostavljača i dalje boji.

Neke žene nisu prijavile, jer su članovi njihove porodice njih smatrali krivima.

“Nisam prijavila, jer sam bila prestravljena. U šoku. Samo sam drhtala i sklanjala pogled od njega. Ćutala sam i navlačila rukave da nitko ne vidu. Kada samsedmicu kasnije pokušala reći, rođena majka je samo prevrnula očima, a rođeni brat me pitao čime sam izazvala”, opisala je.

‘Poželjela sam da nisam prijavila’

Jedna korisnica je prenijela ispovijest druge žene, uz dozvolu.

“Nisam baš silovana, ali sam žrtva. Ne mogu o tome pričati, uvijek mi se povraća. Nekako sam to potisla, ali kada mi je tata umro sjećanje mi se vratilo. Odlučila sam ništa ne reći mami, jer nisam htjela da živi s krivicom da me nije mogla zaštititi, a nije me mogla zaštititi. Ne zna ni moja sestra, jer ne zna šutjeti. Muž i nekoliko bliskih prijatelja znaju. Takve stvari te istovremeno učine mega jakom i veoma krhkom.”

Jedna žena je objavila komentare koje je dobila nakon što je ispričala svoju priču i to navela kao razlog zašto nije prijavila zlostavljača. “Nisam prijavila, jer sam sama kriva, jer sam otišla kod njega u stan dobrovoljno, jer sam pila alkohol dobrovoljno, jer je on sjajan momak inače, jer sigurno vjeruje da nije učinio ništa loše, jer mi ionako ne bi vjerovali”, napisala je.

Neke žene su svoje napadače prijavile, ali opisale zašto su poželjele da nisu prijavile. “Prijavila sam, ali sam poželjela da nisam prijavila, jer su mi na policiji izvadili haljinu koju sam nosila iz vreće s dokazima i rekli ‘pa nije ni čudo, vidi što je obukla'”, napisala je.

“Ja jesam prijavila. Došli su po njega. Pristali su ga odvesti dok ne spakujem sebe i djecu. Smijali su mi se zajedno s njim dok su odlazili. Ne znam što bi bilo da nisam imala gdje otići. Ovo nije država ali će biti”, poručila je jedna korisnica.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Ponovljen oglas za prijem 70 vojnika po ugovoru

Kandidati moraju, kako se navodi u saopštenju, ispuniti...

(UŽIVO) Vlada o ustupanju Majbaha, produženju akciza za gorivo,...

Vlada će danas usvojiti Protokol o pristupanju Finske i Švedske NATO savezu, najavio...

Nikola Jokić dobio najveći ugovor u istoriji NBA lige

Dvostruki uzastopni MVP će potpisati novi petogodišnji ugovor vrijedan 264 miliona dolara, takozvani...

Zelenski: Ukrajina počela da izvozi struju u EU

"Prešli smo važan korak u našem približavanju EU", rekao je sinoć predsjednik Ukrajine,...

Šćekić: Moguće ponovno pokretanje proizvodnje u Rudniku uglja u...

"Sve elektrane sada traže ovu sirovinu, tako da smo imali poziva i interesovanja...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare