test

ČLAN ODBORA POŠTE CG O “USPJEHU” MENADŽMENTA: Kupili električna kola, a potrošili više goriva, skoro 150 tužbi radnika, za advokate dali desetine hiljada eura…

S Rastoder

18/04/2024

08:55

Na posljednjoj, 69. sjednici Odbora direktora Pošte CG, koja je prekinuta, razmatran je nacrt izvještaja revizora sa akcentom na negativno mišljenje o finansijskom izvještaju menađžmenta za 2023.godinu. Kako je Standardu rekao član Odbora Pošte CG Stojan Sjekloća, i pored svih nastojanja, često neprofesionalnih, da revizorka izmijeni negativno mišljenje, ono je 12.aprila zvanično dostavljeno Pošti CG. On navodi podatke da je nekim čudom potrošeno više tona goriva više iako su kupljeni električni automobili, te da je firmu tužilo skoro 150 radnika...

Kako je prenio Sjekloća tri su osnova za negativno mišljenje.

“Uz finansijske iskaze, zemljište i objekti, bez obzira na oblik svojine prikazana u knjigama preduzeća ne odgovara činjeničnom stanju. Takođe, menađžment Pošte nije za tri godine uspio uraditi procjenu nepokretnosti i opreme, koja je poslednji put urađena 2010.godine. Nadalje, uz finansijske iskaze u knjigovodstvenoj evidenciji Društva na dan 31.12.2023.nije iskazana revalorizaciona vrijednost nekretnina, postrojenja i opreme”, objašnjava Sjekloća.

Sojan Sjekloća


Treće uzastopno negativno mišljenje revizorske kuće najbolja su potvrda da stanje u Pošti Crne Gore nije ni izbliza ”ružičasto” kako ga pokušava prikazati top-menađžment i Predsjednik Odbora direktora, u svojim unapred pripremljenim saopštenjima, a član Odbora Sjekloća kažee da pored navedenog u izvještaju revizorke, postoje i drugi brojni problemi za koje top-menađžment snosi odgovornost.

“Tu je prvo kreditno zaduženje u istoriji Pošte od blizu dva miliona eura, kao i njegov način utroška. Enormno zapošljavanje, loša kadrovska politika praćena nepotizmom i sumnjivim diplomama. Višestruko povećanje disciplinskih i sudskih procesa, fizičkih i pravnih lica. Primjera radi, broj tužbi od strane radnika davno je prešao 146. Tim povodom u pomoć su angažovane dvije advokatske kancelarije Miljanić i Đukanović. Ova druga već je Poštu koštala 10.ooo eura za 2023. godinu. Sve to pored pozamašne pravne službe i advokata iz ranijeg perioda”, kaže Sjekloća.

On, takođe otkriva da menađžmentu Pošte CG nije samo negativno mišljenje revizora uspjeh za protekle tri godine. Tu je i gubitak najsavremenije auto-radionice vrijedne više od 20.000 eura koja je bila popisana početkom 2021. godine.

“Uspio je top-menađžment za tri godine, da ”spali” preko 1000 automobilskih guma, što na godišnjem nivou iznosi 30.000 eura. Moguće da je to uzrok izbijanja crnog dima u Pošti dva? Međutim, menađžment nikako da stavi u funkciju savremeni skener (donacija Kine)u centralni magacin PLC. To za posljedicu ima često gubljenje pošiljki i žalbe građana. Ali i te kako koristi dotrajali lift uprkos zabrani inspekcije rada i nalaza Instituta zaštite na radu”, precizira Sjekloća.

I u 2023.godini poduži je spisak neposrednih nabavki i prelazi pola miliona eura. Uglavnom se odnosi na brojna krečenja, popravke, održavanja, do košenja zelenih površina, pored poštinih kosilica-trimera za koje, kako kaže Sjekloća, se šuška da su po pipersko-bjelopavlićkim livadama.

“Takođe, postala je praksa da se realizacija pojedinih ugovora, posebno za kancelarijski materijala, ne prati ažurno.
Kad je riječ o javnim nabavkama, posebnu pažnju privlači održavanje starog softvera u iznosu više stotina hiljada eura, pored kupovine novog sistema, koji je startovao 1.januara 2023. godine. U praksi menađžmenta nije rijetkost, da se bez znanja Odbora direktora donese odluka o izmjenama vrste postupka javne nabavke, sa otvorenog na pregovarački. Da u menađžmentu Pošte sjede ”pravi eksperti” potvrđuje i podatak, da su uprkos nabavci desetak električnih kola, potrošili preko tri tone goriva više”, rekao je Stojan Sjeloća.

Ostavite komentar

Komentari (1)

Life

18 Apr. at 10:50

Kako će poslanik Leković da brani ove potrošnje goriva kao što se sinoć folirao na nejavnom servisu. Ili zna da su u koaliciji sa mans pa ih niko neće dotaći oko potrošnji goriva i golemog neznanja kojim uništavaju sa svojim snp Posta CG već niz godina.