Dogovoreno pojačavanje kontrola u šumarstvu, lovstvu i vodoprivredi

Potrebno je značajno pojačati kontrole na terenu kako bi se adekvatno suprotstavili krivolovu i daljoj devastaciji šuma i rječnih korita, ocijenjeno je na današnjem sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijović, državne sekretarke Nikoline Mišnić i v.d. direktora Uprave za inspekcijske poslove Ilira Harasanija, organizovanom u cilju sprječavanja nelegalnih aktivnosti i uništavanja prirodnih resursa.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, tema sastanka bilo je pronalaženje najboljeg modela efikasne koordinacije između tog resora i inspekcijskih službi. Ocijenjeno je da je kontinuiran, posvećen i kvalitetan rad inspekcije jedan je od glavnih preduslova za očuvanje šumskih i vodnih resursa.

“Dogovorene su zajedničke aktivnosti radi adekvatne pripreme i blagovremenog djelovanja kako bi se obezbijedila potrebna kontrola i zaštita u sektorima šumarstva, lovstva i zaštite bilja, kao i u rješavanju akutnog problema eksploatacije šljunka”, ističu u Ministarstvu.

Dodaju da je analizom dosadašnjih rezultata inspekcije ustanovljeno da postoje problemi, ali i propusti u radu koje je potrebno sistematski riješiti.

“Jedan od problema jeste i nedostatak kadrovskih kapaciteta, jer svega deset šumarskih inspektora pokrivaju kompletnu teritoriju države, što svakako nije dovoljno”, navode u Ministarstvu.

Sagovornici su se saglasili da su problemi ozbiljni, te da je u susret periodu eksploatacije šuma i lovnoj sezoni neophodno raditi na proširenju inspekcijskih kapaciteta.

“Prirodni resursi su zajedničko dobro svih građana Crne Gore i samo udruženim radom možemo da ih sačuvamo za buduće generacije”, zaključeno je na sastanku.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra toplo i sparno, do 30 stepeni

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorolohiju i seizmologiju, poslijepodne u sjevernim, a tokom noći i u...

Predstavnik Stejt departmenta dolazi u Brisel na razgovore o...

Takođe, sa istog mjesta je podvučeno da SAD podržavaju ponudu EU da u predstojećoj sedmici Brisel bude...

Jak zemljotres pogodio Filipine

Epicentar zemljotresa je bio u Mindoro provinciji, a osjetio se i u Manili. Filipini...

Vuković: Uređenje fasada na podgoričkim ulicama – fenomenalan učinak

Gradonačelnik Vuković je saopštio i uporedne podatke koliko je urađeno od 2019. do 2021. godine.

Valenski: Došlo je do konfuzuje o buster dozi vakcine...

Za sada je odobrena samo buster doza kompanija Fajzer/Bajontek. Prošle nedjelje, Valenski se složila...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare