Dozvola dobijena, nastavlja se gradnja vodovoda duž auto-puta

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je Ministarstvu saobraćaja građevinsku dozvolu za gradnju druge faze vodovoda duž prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa, pišu Dnevne novine.

Kako je navedeno u rješenju o izdavanju građevinske dozvole, drugu fazu snabdijevanja vodom auto-puta Bar-Boljare čine rezervoar za vodu “Podovi” sa priključenim cjevovodom do regionalnog cjevovoda, zatim vodoizvorište “Mateševo”.

Tokom druge faze biće završen i priključni vodovod za naplatne rampe “Veruša”, “Pelev brijeg” i “Mateševo”.

“Radovi na izgradnji druge faze snabdijevanja vodom auto-puta Bar-Boljare, dionica Smokovac-Mateševo, na području opština Podgorica i Kolašin, biće izvedeni u skladu sa Glavnim projektom, koji je urađen od vodećeg projektanta Peng Tingjia, inženjera kompanije China Road and Bridge Corporation. Glavni projekat revidovan je od Državne komisije za reviziju tehničke dokumentacije za izgradnju auto-puta”, navodi se u rješenju o izdavanju građevinske dozvole.

Kada je u pitanju stepen završenosti radova na auto-putu, on je oko 90 odsto.

Nedavno, ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković je obišao prvu dionicu i saopštio da su preostali radovi na dijelu elektromašinskih instalacija, radovi na asfaltiranju, postavljanju saobraćajne signalizacije i opreme puta i drugi završni radovi.

Takođe, obišao je i radove na vodoizvorištu sa kojega se putem vodovoda snabdijeva cjelokupna dionica auto-puta i koji će pored snabdijevanja potrošača na auto-putu, snabdijevati i okolna naselja, i karakterom regionalnog vodovoda omogućiti razvoj cjelokupnog područja uz auto-put.

Konstatovan je i loš stepen realizacije radova na sekcijama u Kolašinu.

“Iako je napredak vidljiv duž cijele trase, ministar je izrazio nezadovoljstvo stepenom realizacije radova na sekciji 3 i 4 i zahtijevao od izvođača radova veće angažovanje i intenzivnije radove kako bi se projekat završio na kvalitetan način i u što kraćem roku”, rekao je ministar.

Međutim, zbog korona virusa koji je dobrim dijelom usporio gradnju, za sada je nepoznanica kada će tačno prioritetna dionica biti gotova.

Prioritetna dionica Smokovac-Uvač-Mateševo, autoputa Bar-Boljare, duga je 41 kilometar i sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca auto-put u Mateševu dolazi na preko 1.100 metara.

Prosječni dnevni, odnosno godišnji saobraćaj na postojećim putevima od Bara do granice sa Srbijom na pojedinim dionicama kreće se od 5.100 do 8.300 vozila sa izraženim sezonskim godišnjim intenzitetom koji dostiže i do 20.000 vozila.

Izgradnja prve dionice auto-puta će koštati 809,6 miliona eura.

Od tog iznosa, 85 odsto t.j. 688,16 miliona eura će obezbijediti Exim banka kroz kredit, a 15 odsto t.j. 121,44 miliona eura je učešće države Crne Gore.

Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva odsto.

Period povratka sredstava koja su potrebna za gradnju prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa iznosi 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 godina od početka njegove eksploatacije pokazala je socio ekonomska analiza tog projekta.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Medvedev posjetio separatistički region na istoku Ukrajine

To je jedna od najvećih ruskih delegacija koja je posjetila istočnu Ukrajinu od...

Estonija će zabraniti ulazak Rusima sa turističkim vizama

Estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu rekao je nakon sjednice vlade 11. avgusta...

Vremenska prognoza za petak – 12. avgust

Više padavina u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren...

U Portugalu izgorjelo 10.000 hektara šume

Prema privremenoj procjeni Evropskog informacionog sistema o šumskim požarima, izgorjela je desetina od...

SAD pozvale na stvaranje demilitarizovane zone oko elektrane u...

„Borbe u blizini nuklearne elektrane su opasne i neodgovorne“, izjavio je neimenovani portparol...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare