test

Dragan Damjanović novi šef Radne grupe za pregovaračko poglavlje 8 – Konkurencija

Standard

06/12/2022

10:38

Na sjednici Vlade od 24. novembra usvojena je Odluka o obrazovanju Pregovaračke radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine Evropske unije koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 8 – Konkurencija. Ovom Odlukom predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije Dragan Damjanović imenovan je za šefa Pregovaračke radne grupe i koordiniraće njenim radom u narednom periodu.



“Trenutna pregovaračka struktura prilagođena je zahtjevima Nove metodologije pristupanja EU sa ciljem stabilizacije ispunjenja obaveza koje proističu iz pristupnih pregovora”, navode iz Agencije za zaštitu konkurencije.

Damjanović je u svojoj vizija razvoja Agencije za zaštitu konkurencije istakao namjeru da se adekvatnom primjenom evropskog zakonodavstva i praksi u oblasti konkurencije i državne pomoći stvore uslovi za povećanje konkurentnosti crnogorske privrede i razvoja otvorenog tržišta na putu ka potpunoj integraciji na Jedinstveno evropsko tržište.

Dodatno, izrazio je punu posvećenost rješavanju svih zahtjevnih slučajeva u oblasti državne pomoći koji su u prethodnom periodu opterećivali napredak Crne Gore na tom planu.

“Prvi korak je već napravljen, nakon sprovedenog ispitnog postupka utvrđivanja usklađenosti državne pomoći dodijeljene Montenegro Airlines-u, Agencija za zaštitu konkurencije je donijela tri rješenja kojim je utvrđeno da je državna pomoć koja je dodijeljena Montenegro Airlines-u nezakonita i sa aspekta svojih nadležnosti zatvorila predmetni slučaj”, ističu iz Agencije

Dragan Damjanović je svoju profesionalnu karijeru gradio u oblasti državne pomoći u Odjeljenju za kontrolu državne pomoći u Ministarstvu finansija i kao službenik Agencije u Sektoru za kontrolu državne pomoći.

Od 2021. godine raspoređen je na poziciji Načelnika odsjeka za prethodnu kontrolu državne pomoći i izvještavanje, sve do imenovanja na mjesto predsjednika Savjeta.

Lični angažman i uključenost u rješavanje najsloženijih slučajeva koje je Agencija vodila u oblasti državne pomoći preporučili su Damjanovića za mjesto šefa Pregovaračke radne grupe i koordinatora reformskih aktivnosti neophodnih za ispunjenje zahtjeva definisanih završnim mjerilima u pregovaračkom poglavlju 8 – Konkurencija.

Izvor (naslovna fotografija):

Dragan Damjanović

Ostavite komentar

Komentari (0)