EPCG izvezla struju u vrijednsti od 51 milion eura

Elektroprivreda EPCG je uvezla prošle godine 1,1 teravatsat struje vrijednosti oko 58,3 miliona eura, dok je istovremeno izvezla 0,8 teravatsati vrijednosti 51,1 miliona eura, piše list Elektroprivreda a prenose Dnevne novine.

Izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom u EPCG Darko Krivokapić ističe da je prethodna godina bila veoma izazovna i nepredvidiva.

“Imajući u vidu disperziju hidroloških prilika tokom 2019. godine, kao i radove vezane za revitalizaciju generatora u hidroelektranama i redovne remonte proizvodnih jedinica, smatramo da je tokom 2019. godine urađen dobar posao kada je u pitanju trgovina električnom energijom, prvenstveno iz ugla snabdijevanja potrošnje, kao i iz ugla angažovanja proizvodnje”, kazao je Krivokapić listu Elektroprivreda.

On navodi da su fjučers cijene za prošlu godinu, tokom 2018. pokazivale da će se zadržati rast cijena, naročito sa naglim rastom cijena dozvola za emisije CO2 pa je cijena band energije dostizala i 64 eura po megavatsatu.

Krivokapić objašnjava da su tokom prethodne godine cijene na spot tržištu pale tokom prvog kvartala, tako da je na kraju ostvareni prosjek cijene električne energije za 2019. na HUPX berzi iznosio 50,36 eura po megavatsatu.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare