Izvršitelj blokirao notarki službene račune pa oteo tuđi novac

Budvanski izvršitelj Darko Rajković pokušao je nezakonito da naplati od notarke Branke Vuksanović dug od skoro pola miliona eura, piše Dan.

Rajković je u postupku izvršenja blokirao i službene račune notarke Vuksanović na kojima se nalazi novac stranaka i tako praktično oteo tuđih oko 90.000 eura, a sa drugog računa koji predstavlja račun za rad notarske kancelarije, na kojima se nalaze sredstva za poreske obaveze (PDV, naknade za lične dohotke zaposlenih i troškovi poslovanja kancelarije) skinuo je još oko 50.000 eura. Time je potpuno onemogućio rad kancelarije.

Prema podacima Dana, novac koji je Rajković nezakonito skinuo sa službenog računa notarke za stranke pripada državljaninu Rusije koji je ove godine kupovao nekretninu u Budvi preko notarske kancelarije Vuksanović. Rajković je postupak izvršenja pokrenuo po presudi Osnovnog suda u Kotoru iz januara 2018. godine, kojom su Vuksanovićeva, Budvanin s.đ. i Podgoričanin V.Đ. obavezani da solidarno isplate 468.900 eura Budvankama S.V, N.M. i V.M.

Vuksanovićeva je kazala da je ta presuda donijeta zbog sporne kupoprodaje iz 2007. godine.

“Problem je što je izvršitelj zloupotrijebio tu presudu i to što sam mu na njegov zahtjev dostavila podatke o službenim računima moje notarske kancelarije. Rekao mi je da mu ih dostavim da ih ne bi blokirao. Blokadom službenih računa natjerao me je da tuđim novčanim sredstvima podmirujem privatne obaveze”, rekla je novinaru vidno uznemirena Vuksanovićeva.

Da je izvršitelj postupio nezakonito može se vidjeti iz rješenja Osnovnog suda u Kotoru od 2. i 5. septembra 2019. godine, u kojem se navodi da treba da se odblokiraju računi notara, da se utvrdi kolika je njena zarada, da se na tu zaradu sprovede izvršenje do njene polovine i da se izvrši povraćaj novca koji je nepravilno skinut. U Zakonu o notarima piše da novac koji mu je povjeren notar može da čuva u sefu ili na posebnom računu u banci ili drugoj finansijskoj organizaciji, koji ne može biti predmet prinudnog izvršenja protiv notara. Vuksanovićeva je ukazala da izvršitelj nije ispoštovao ni član Zakona u kojem između ostalog piše “Izvršenje na zaradi i penziji, kao i naknadi umjesto zarade, može se odrediti i sprovesti do iznosa od jedne polovine tih primanja”.

“Izvršitelj nije skinuo pola iznosa, kao što piše u zakonu, već sve sa računa”, kazala je Vuksanovićeva.

Zbog ovog slučaja reagovao je i predsjednik Notarske komore Crne Gore Branislav Vukićević.

“Notarska komora je mišljenja da predmet izvršenja po postupku u kojem je Branka Vuksanović bila u svojstvu fizičkog lica ne mogu biti novčana sredstva koja se nalaze na njenim poslovnim – notarskim računima. Takođe, novčana sredstva koja se nalaze na notarskim računima za stranke nikako ne mogu biti predmet izvršenja jer ova sredstva nisu sredstva notara, već sredstva stranaka koje učestvuju u pravnim poslovima i njima može da raspolaže isključivo notar”, piše u dopisu koji je Vukićević 19. avgusta ove godine uputio javnom izvršitelju Darku Rajkoviću.

Zbog nezakonitog postupanja tog izvršitelja, notarka se obratila i Ministarstvu pravde. Pravosudna inspektorka Anka Vučinić je u svom odgovoru poslatom 5. septembra navela da su kontaktirali sa Rajkovićem i da je on saopštio da nije dobio rješenje Osnovnog suda u Kotoru da novac mora da se vrati na notarski račun.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare