Japanksom metodologijom za unapređenje rada preduzeća

Primjenom japanske metodologije za unaprjeđenje rada i performansi kroz program Mentoringa doprinijeće se jačanju unturašnjih poslovnih procesa i izgradnji ljudskog kapitala crnogorskih preduzeća,  čime će ona postati dugoročno uspješna i konkurentna kako na domaćem, tako i međunarodnom tržištu, kazao je generalni direktor za transformaciju i investicije Radosav Babić.

On se danas sastao sa tim liderom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) Takasijem Kimurom, sa kojom Ministarstvo ekonomije realizuje aktivnosti u okviru II faze projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring sistema za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu“.

„Trenutno je u toku sprovođenje mentoring usluga za izabranih 17 crnogorskih preduzeća koji su zadovoljili uslove i kriterijume po osnovu javnog poziva koji je završen u decembru 2017. godine. Program Mentoringa orijentisan je na uspostavljanje standardizovanog seta usluga za unaprjeđenje poslovanja malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori i predstavlja transfer znanja od strane sertifikovanih mentora, po japanskoj metodologiji i uz podršku japanskih experata“, kazao je Babić.

Babić je podsjetio da je program Mentorstva je jedan od 9 programa podsticaja razvoja biznisa koje Ministarstvo ekonomije pruža preduzetnicima u cilju unaprijeđenja i razvoja malog i srdnjeg biznisa u Crnoj Gori. 

Predstavnik JICA-a Takasi Kimura istakao je da je kroz komunikaciju i rad sa crnogorskim preduzećima neophodno da se uspostavi standardizovana ponuda podrške od strane institucija kroz jačanje kapaciteta zaposlenih u biznis centrima i jedinicama lokalne samouprave. 

Takođe, uvidio je i problem nedostatka kvalifikovane radne snage, kao i to da vlasnici preduzeća treba da kreiraju dugoročnu viziju održivog poslovanja kroz svakodnevno unaprjeđenje poslovnih procesa.

Kimura je naveo da je proaktivna kultura rada unutar firme jedna od glavnih snaga japanskih kompanija. Prema trenutnoj statistici o životu jednog malog i srednjeg poduzeća u regionu, samo 3 od 100 firmi preživi duže od 10 godina.

Sa druge strane japanske kompanije su poznate po svojoj dugovječnosti. Na primjer, u Japanu ima preko 50.000 firmi koje rade preko 100 godina, što čini 2 odsto ukupnog broja kompanija u Japanu.

Proces mentoringa se odvija po uspostavljenoj mentoring šemi, razvijenoj u saradnji sa JICA-om. Metodologija određuje korake u procesu, u okviru koje stručno lice – mentor sprovodi mentoring u direktnom kontaktu i radu sa predstavnikom privrednog subjekta, određeni broj sati (od 25 do 50 po korisniku), i to u prostorijama korisnika (ne manje od 70 odsto od ukupnog broja predviđenih sati). Predstavnik privrednog subjekta i mentor zajedno proučavaju aktuelno poslovanje, analiziraju trenutnu situaciju, dijagnostifikuju razloge trenutnih problema ili smetnji za dalji razvoj, sagledavaju potencijale za rast, te na osnovu konstatovanog stanja mentor i korisnik mentoring usluge pripremaju plan razvoja.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vuksanović Stanković: Car je go;Abazović : Imaju li Raško...

"Pogledajte ga molim vas građani CG. Sva sublimacija politike vlade Dritana Abazovića je - car je go",...

Adžić se smijao Mugoši, on mu poručio da bi...

"U trenutku kada 68 od 81 poslanika traži smjenu njegove Vlade, to je dovoljan razlog da podnese...

Abazović predstavio inicijativu za rekonstrukciju Vlade: Osnaživanje borbe protiv...

"Iskazujemo spremnost za rekonstrukciju na sledećim političkim principima. -Vlada će dodatno osnažiti borbu protiv...

Abazović nudi DF-u i DCG ulazak u Vladu: Spreman...

Abazović je navodno dao ponudu DF-u i Demokratama da uđu u Vladu, odnosno da dobiju ministarske pozicije...

Čanak crnogorskim poslanicima: Ne dajte mu da pobjegne

"Poruka svim prijateljima Crne Gore, poslanicima u parlamentu Crne Gore i svima kojima je Crna Gora na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare