test

Medojević: Šverc cigareta veći u istom periodu lani, Vlada štiti pljačku državnog budžeta

Standard

24/08/2021

11:35

U prvih sedam mjeseci ove godine drzava je naplatila 26,5 mil eura akciza za cigarete. U istom periodu prosle godine kada turista skoro da nije ni bilo, pa ie potrosnja cigareta u julu bila znacajno manja , drzava je naplatila 27,5 mil eura, kazao je lider Pokreta za promjene PzP Nebojša Medojević.

Šverc je, kaže Medojević, bio ogroman i prošle godine i kretao se i do 70 odsto tržišta, a država je, prema njegovim procjenama, gubila između 50-60 miliona eura zbog nenaplaćene akcize i PDV.

Ono što zabrinjava, ističe Medojević, je da je udio crnog tržišta u prvih sedam mjeseci ove godine u porastu, što znači, kako navodi, da i ova Vlada štiti i podržava šverc cigareta i pljačku državnog budžeta. 

Manja naplata akciza na cigareta u prvih sedam mjeseci ove godine u poređenju sa istim periodom prošle, inace katastrofalne godine, nedvosmsileno ukazuje na povećani šverc i udio crnog tržišta. Očigledno da koordinator svih koordinatora svih službi bezbjednosti (Dritan Abazović), nema odgovor na moja pitanja. To može da znači da stvarno nema pojma odakle šverc i koje strukture stoje iza njega ili da i ova Vlada učestvuje u švercu i za to dobija odgovarajuću korupcionašku nadoknadu od švercera – objavio je Medojević na Fejsbuku.

Kako je naglasio, javna propaganda da će ova Vlada da raskrsti sa švercom cigareta ne poklapa se sa brojevima. 

Stvarnost je drugačija i neko treba da odgovara za ovoliki štetu koja se nanosi građanima i budžetu države – zaključio je Medojević.

Ostavite komentar

Komentari (0)