test

Ministarstvo kapitalnih investicija za Standard: Naši timovi istražuju sumnjive radnje u Luci Bar, Aerodromima, Željezničkoj infrastrukturi i podizvođače radova na autoputu

V. Karadžić

05/05/2021

13:03

Odjeljenja za borbu protiv korupcije i korporativno upravljanje Ministarstva kapitalnih investicija trenutno istražuju sumnjive transakcije i moguće zloupotrebe u AD Luka Bar, Aerodromima Crne Gore, netransparentno poslovanje Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE), te sumnje u vezi otuđenja dijela državne imovine u Željezničkoj infrastrukturi AD, saopšteno je portalu Standard iz resora na čijem čelu se nalazi Mladen Bojanić.

Odjeljenje za borbu protiv korupcije Ministarstva kapitalnih investicija, tokom nepuna četiri mjeseca rada, pripremilo je i dostavilo SDT-u osam informacija (prijava) sa dokazima o mogućem postojanju zloupotreba službenog položaja i drugih krivičnih djela.

Kako navode iz ovog Ministarstva nekoliko informacija dostavljeno je i Skupštini Crne Gore, među kojima afere o Barskoj i Crnogorskoj plovidbi, te Montecargu, dok je SDT-u dostavljena informacija o zloupotrebama bivšeg menadžementa EPCG.

SDT-u dostavljene informacije o zloupotrebama bivšeg menadžemanta: EPCG

Takođe je saopšteno da su privremeno zaustavljena dva vrijedna javna nadmetanja u CEDIS-u kao i raspodjela stambenih kredita, koja su ciljano planirana od strane bivšeg rukovodstva uoči održanih lokalnih izbora u Nikšiću.

“Odjeljenje za borbu protiv korupcije Ministarstva kapitalnih investicija, tokom nepuna četiri mjeseca rada, pripremilo je i dostavilo SDT-u osam informacija (prijava) sa dokazima o mogućem postojanju zloupotreba službenog položaja i drugih krivičnih djela. Nekoliko informacija dostavljeno je i Skupštini Crne Gore, među kojima su na primjer dokumentovane afere koje su dovele do pada državnih garancija za Barsku plovidbu i Crnogorsku plovidbu, a sve na štetu poreskih obveznika. Tri informacije se odnose na ugrožavanje bezbjednosti željezničkog saobraćaja, zloupotrebe službenog položaja prilikom isplate otpremnina i nepotizam u društvu Montecargo AD, a jedna na nezakonite odluke i obeštećenje sedam lica (sa novim dokazima o zloupotrebama) u Željezničkoj infrastrukturi početkom 2017, suprotno pravosnažnoj sudskoj presudi. Jedna informacija SDT-u je vezana za indicije o postojanju krivičnog djela zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju bivšeg menadžmenta EPCG u vezi potrošnje radnih sati za rad TE Pljevlja i tender ekološke rekonstrukcije ovo energetskog objekta. Druga prijava SDT-u koja se tiče EPCG odnosi se na moguće zloupotrebe i štetu državne energetske kompanije po osnovu ugovora o isporuci električne energije firmi Toščelik, koji je bio na snazi od 2018. do kraja 2020.godine. Zbog diskriminatski postavljenih uslova i sumnji u namještanje tendera, privremeno su zaustavljena dva vrijedna javna nadmetanja u CEDIS-u, kao i raspodjela stambenih kredita ciljano planirana od sad već bivšeg menadžmenta ovog preduzeća, uoči prethodnih lokalnih izbora u Nikšiću”, poručeno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Zaustavljena dva nadmetanja i raspodjela stambenih kredita uoči lokalnih izbora u Nikšiću: CEDIS

Kada su u pitanju aktuelne aktivnosti, dodaju da su trenutno u fokusu istrage u više državnih preduzeća, kao i nezakonita manipulacija betonom i moguća utaja PDV-a od strane pojedinih podizvođača radova duž gradilišta nove dionice auto-puta Bar – Boljare.

Ministarstvo sigurno da će rezultati dovesti do transparentnijeg poslovanja državnih preduzeća: Bojanić

“Trenutno se istražuju sumnjive transakcije i moguće zloupotrebe u AD Luka Bar, moguće zloupotrebe i nepotizam u Aerodromima Crne Gore, netransparentno poslovanje Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE), sumnje u vezi otuđenja dijela državne imovine u Željezničkoj infrastrukturi AD i moguće nezakonitu manipulaciju betonom (koju moguće prati utaja PDV-a?) od strane pojedinih podizvođača radova, duž gradilišta nove dionice auto-puta”, navode iz resora Mladena Bojanića.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija poručuju da su kroz ova dva odjeljenja, angažovali nekoliko dokazanih profesionalaca koji su više od deceniju unazad istraživali mnogobrojne korupcionaške afere.

“Takođe, članovi tima posjeduju višegodišnje iskustvo stečeno u radu u kompanijama sa razvijenim korporativnim upravljanjem. Sigurni smo da će rezultati rada ova dva odjeljenja obezbjediti transparentnije i efikasnije poslovanje preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, a sve u cilju zaštite interesa građana i budžeta”, kazali su iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Ostavite komentar

Komentari (1)

mira

05 May. at 13:22

Kapitalnih investicija nema jer je kapitalni budžet mali i završava započete projekte iz prošle godine. Ovi ne počinju ništa, ponešto gase i otvaraju istrage.