Izvor:Pobjeda

Mulešković: EPCG ne može preuzeti bivše radnike željezare bez konkursa

Uovom trenutku je teško ocijeniti ekonomsku opravdanost odluke Elektroprivrede (EPCG) da kupi željezaru, jer ne postoje podaci o tome na koji način će se ova imovina u budućnosti koristiti i jer niko nije vidio biznis planove, saopštio je ekonomski analitičar Mirza Mulešković. U utorak je najavljeno da će kupoprodajni ugovor za željezaru između Tosjali grupe i EPCG biti potpisan 20. decembra u Nikšiću, a Mulešković je istakao da je otvoreno pitanje kako će buduća kćerka firma EPCG riješiti pitanje bivših zaposlenih u željezari i zaposliti ih na zakoniti način. Mulešković smatra da su za najavljenu kupoprodaju u najvećoj mjeri zaslužni bivši radnici željezare koji su mjesecima protestovali.

– EPCG nije u obavezi i ne može samo preuzeti radnike, već moraju da se raspišu konkursi kako bi ti radnici bili zapošljeni, što im ne daje sigurnost i mogu samo da vjeruju na riječ da će menadžment nove kompanije zaposliti baš njih. Sa druge strane, to bi se kosilo sa nacionalnom legislativom, jer bi po pravilu državno preduzeće moralo da raspiše javni konkurs za zapošljavanje – kazao je Mulešković Pobjedi.

U utorak je najavljeno da bi do 15. januara Turcima trebalo da bude isplaćena prva tranša od 15 miliona eura, dok bi preostalih pet miliona trebalo da plate do 15. februara, te da će EPCG formirati ćerku kompaniju „Željezara Solar“ Nikšić.

Mulešković je dodao da treba poštovati i sve preporuke Agencije za zaštitu konkurencije. – Kupoprodajni ugovor za željezaru između turske Tosjali grupe i EPCG se može potpisati isključivo nakon dobijanja saglasnosti ove agencije i dobijanja saglasnosti od EU, kako država ne bi ušla u problem. Jer ako se nešto ne bi uradilo prema njihovim pravilima, može doći do zastoja u pregovorima sa EU – istakao je Mulešković i pojasnio da fabrika neće moći da obavlja dosadašnje poslove.

– Shodno mišljenju Agencije, zakonskoj regulativi i pravilima EU novo preduzeće ne bi smjelo da ima više nikakvog dodira sa čelikom – rekao je Mulešković i istakao da treba da dođe do reorganizacije posla i promjene strukture proizvoda nove kompanije. – Treba napraviti analizu neophodnih investicija i kad nova kompanija počinje raditi, jer u ovom trenutku preuzimanje tolikog broja zaposlenih će biti na teretu EPCG, što su dodatni troškovi. Sa druge strane, ukoliko sve nije spremno prilikom potpisivanja ugovora može da se uđe u problem opterećenja budžeta EPCG, jer ima veliki broj zaposlenih, a nema proizvodnju – upozorio je Mulešković, dodajući da je rano govoriti o tome, jer nije imao uvid u biznis planove i nema nikakvu informaciju što će zapravo biti djelatnost nove kompanije, osim da će se baviti solarnom energijom. – Teško je komentarisati i projektovati kako ta kompanija može raditi, jer nemam dovoljno informacija – poručio je Mulešković.

Imaju nacrte biznis planova
Prema informacijama Pobjede, nije rađen dju dilidžens Tosčelika, tako da EPCG nema detaljnu analizu te firme, posebno u pogledu finansijskih i operativnih učinaka. Sudeći po izjavi predsjednika borda EPCG Milutina Đukanovića, ni Elektroprivreda ne zna precizno šta će ta firma raditi, jer ima samo nacrte biznis planova.

– Imamo nacrte biznis planova koji pokazuju da će aranžman sa željezarom biti na dobro gradu, kompaniji, ali i čitavoj Crnoj Gori – rekao je Đukanović RTNK i naglasio da željezara mora početkom godine početi da radi.

– Znamo da je teško danas proizvoditi čelik, ali ima drugih djelatnosti koje mogu da potpomognu kompletan energetski sektor, pogotovo sektor solarne energije i mislimo da će to biti rentabilna kompanija za 229 zaposlenih – rekao je Đukanović i istakao da se neće na tome zaustaviti, već će širiti ,,taj kompletni tehnološki park i znamo da je Opština Nikšić zainteresovana da uđe u određene investicije“, pa smatra da tu može da radi više od hiljadu ljudi.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Šta donosi novi iOS 17

Pojedini izvori nagađaju da će Epl tokom godine predstaviti svoje VR naočare, za šta bi iOS 17...

Bjeloruskinja osvojila AO, ali joj zbog sankcija na trofeju...

Ona je u finalu nadigrala Kazahstanku Elenu Ribakinu sa 2:1, a nakon finala desio se jedan neobičan...

Članovi Ustavnog odbora: Nije bilo glasanja za sudije Ustavnog...

Konsultacije sa šefovima poslaničkih klubova trebalo bi, kažu, da budu nastavljene u srijedu. Poručuju...

Abazović: Kolašin je Davos Crne Gore

“Svjedočimo nečemu što smo dugo priželjkivali. Skijalište u Kolašinu je prepuno skijaša, prepuno turista. Ne samo da...

Sjutra počinje drugo polugodište

“Zvono u svim osnovnim i srednjim školama oglasiće se u već utvrđeno vrijeme. Svim školarcima, osnovcima i...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare