test

NPCG o novim cijenama ulaznica: Obezbijediće se prihodi za razvoj nacionalnih parkova

Standard

01/04/2023

08:46

Ulaznice za ulazak u nacionalne parkove su poskupile.



“Na predlog Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore Vlada je na sjednici 30. marta dala saglasnost na nove izmjene i dopune Odluke o visini i načinu obračuna i plaćanja naknada za korišćenje dobara nacionalnih parkova, kojom je predviđena nova cijena ulaznica u pet nacionalnih parkova.

Sve vrste naknada, uključujući naknade za ulazak u NPCG, definisane su ovom Odlukom koja uporište ima u Zakonu o zaštiti prirode i Zakonu o nacionalnim parkovima”, saopšteno je iz NPCG.

Shodno izmjenama i dopunama Odluke, kako objašnjavaju, naknada za ulazak u NP Skadarsko jezero i NP Durmitor iznosi po 5 eura, za NP Biogradska gora 4 eura, te za NP Lovćen i NP Prokletije po 3 eura.

“Podsjećamo javnost na niz pogodnosti za posjetioce od kojih izdvajamo besplatan ulazak u svih pet nacionalnih parkova za djecu do 15 godina, kao i na umanjenu cijenu Godišnje ulaznice za nacionalne parkove koja podrazumijeva neograničen broj ulazaka u svih pet zaštićenih područja, po cijeni od 13,50 eura.

Ovom cijenom godišnje ulaznice za sve parkove, želimo podstaći posjetioce, da po povoljnijim uslovima borave na prostoru nacionalnih parkova tokom jedne kalendarske godine. Takođe, za unaprijed najavljene grupe učenika, studenata, penzionera, sindikalnih organizacija, planinarskih društava naknada za ulazak u parkove umanjuje se 50 odsto”, navode u saopštenju.

Dodaju da se cijene ulaznica u parkove nijesu mijenjale u proteklih 10 godina, dok su se cijene u turizmu za različite usluge u Crnoj Gori značajno povećale.

“Kada je riječ o najnovijim izmjenama visina naknada, ističemo da one ne predstavljaju ishitrenu odluku već posljedicu niza negativnih faktora koji su posljednjih godina uticali na ukupne turističke tokove, kao i posljedicu nedostatka sredstava za realizaciju aktivnosti definisanih strateškim dokumentima JPNPCG.

Stupanjem na snagu ove Odluke obezbijediće se prihodi koji će se koristiti za zaštitu, razvoj i unapređenje nacionalnih parkova, realizaciju programskih aktivnosti, a samim tim unapređivanje i kvalitetnije sprovođenje planova i programa upravljanja nacionalnih parkova.

Takođe, stvoriće se uslovi za realizaciju Finansijskog plana Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore za 2023.godinu, posebno u dijelu obezbjeđivanja neophodnih sredstava za finalizaciju započetih investicionih ulaganja u infrastrukturu. Izmjenom odluke uvode se i tri nove naknade, i to za vožnju turističim vozom, kao i za organizovanje džip i kombi tura”, navode iz NPCG.

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

Izvor (naslovna fotografija):

NPCG

Ostavite komentar

Komentari (0)