Odobrena sredstva CEB-a za treću fazu projekta 1000+

Treća faza Projekta rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima predstavlja nastavak Projekta 1000+, koji je uspješno realizovan kroz prethodne dvije faze od 2010. do 2011. i od 2015. do 2017. godine u saradnji i kroz kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), uz uvažavanje pravila i procedura Banke sa jedne i crnogorskog zakonodavstva sa druge stane, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

U prethodne dvije faze projekta 809 porodičnih domaćinstva, odnosno 2149 građana Crne Gore, riješili su stambeno pitanje.

“Imajući u vidu uspješnost Projekta, Vlada Crne Gore je nastavila saradnju sa CEB-om, u cilju obezbjeđivanja dodatne kreditne linije, koja je omogućila finansiranje treće faze Projekta 1000+. Na sjednici Administrativnog odbora CEB-a 23. novembra 2017. godine kreditni zahtjev je razmatran i odobren, te su se stekli uslovi za potpisivanje Ugovora o kreditu sa CEB-om u iznosu od 10 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, u ovom Projektu mogu učestvovati sva porodična domaćinstva čiji članovi nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove.

“Dugoročni hipotekarni krediti dodjeljivaće se sljedećim ciljnim grupama: 40 posto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30 posto bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života”, navode iz ovog resora.

U skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju, porodična domaćinstva koja imaju prioritet su “samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici”.

U pregovorima sa građevinskim kompanijama Ministarstvo održivog razvoja i turizma naročito će insistirati na nižim cijenama metra kvadratnog stanova, a od banaka će tražiti dodatno snižavanje kamatne stope za dugoročne hipotekarne stambene kredite i pojednostavljene procedure odobravanja kredita, imajući u vidu da je ovo socijalni projekat koji je namijenjen građanima koji po tržišnim uslovima ne mogu da riješe stambeno pitanje.

“Novitet u trećoj fazi projekta biće i ponuda stanova u starogradnji koji moraju zadovoljiti kriterijume energetske efikasnosti i čija ponuda će doprinijeti konkurentnosti cijena. Građani koji budu zainteresovani da prodaju stan u okviru Projekta 1000+, mogu se prijaviti kada bude raspisan Javni poziv, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena”, rekli su iz Ministarstva.

Sve povoljnosti iz prethodna dva projekta, kako kažu, u narednoj fazi biće unaprijeđene u korist krajnjih korisnika – kupaca stanova.

“Glavna prednost ovog projekta je najniža fiksna kamatna stopa na tržištu, ali i niz drugih povoljnosti koje se ogledaju u nižim troškovima obrade kredita, nižim cijenama usluga notara kao i nižim cijenama životnog osiguranja i osiguranja imovine u odnosu na tržišne cijene”, dodaju oni.

Iz ministarstva kažu da u skladu sa Programom rada Vlade i dinamikom pregovora sa CEB-om, koji su u završnoj fazi, do kraja ove, odnosno početkom naredne godine će biti objavljeni Javni pozivi za banke, građevinske kompanije i fizička lica kao ponuđače stanova, kao i Javni poziv za građane.

“Za ovu fazu projekta predviđen je kredit u iznosu od 20 miliona, što podrazumijeva da će još oko 400 porodičnih domaćinstava riješiti stambeno pitanje kroz treću fazu Projekta 1000+. Realizacijom ovog projekta Vlada Crne Gore pruža mogućnost građanima da na jednostavan način dođu do rješenja osnovnog egzistencijalnog pitanja”, zaključuje se u saopštenju.

 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Martinović: Demokrate nisu ni u kakvim pregovorima, nećemo rušiti...

''Rješenje je u dijalogu, a ne u svađi i privitizmu'', naveo je Martnović.

Šehović: SKANDAL- Vlada juče na telefonskoj sjednici predvidjela zaduženje...

“O tome poslanike obavještava na dan glasanja o budžetu? Ovo nema ni u Sjevernoj Koreji! Nije važno...

Marović: Ishod glasanja o Leposaviću imaće posljedice na više...

Marović je agenciji MINA kazala da Vlada u kojoj sjede ministri koji negiraju genocid u Srebrenici ne...

PANDORINA KUTIJA: Leposavić “pao” zbog Simijanovića, Srebrenica samo maska?

Dakle, Leposavić se u nemilost Krivokapića našao, navodno, jer je negirao genocid o...

Spajić: Crna Gora neće imati novih dugova, zaduženjem želimo...

''Iako smo dobro krenuli sa smanjenjem zaduženja, stiže na naplatu još nepovoljnih kredita. Današnjim amandmanom hoćemo da...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare