Izvor:Pobjeda

Otvaranje auto-puta kasni zbog vode i struje

Prva dionica auto-puta Bar – Boljare od Smokovca do Mateševa bi mogla biti puštena u probni rad, ali samo ako su obezbijeđeni uslovi za bezbjedan saobraćaj, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u čijoj je nadležnosti državna komisija za uporedni tehnički pregled radova na auto-putu.

Predstavnici tog resora nijesu odgovorili kada bi se to moglo desiti, ali su rekli da se ,,pozitivni signali u tom smislu ovih dana mogu registrovati iz više nezvaničnih izvora“. Govoreći o uslovima za bezbjedan saobraćaj, naveli su da bi bilo nedopustivo da se auto-put pusti u funkciju ako ne bi bila izvedena konekcija na vodu i struju i omogućen rad mašinske opreme i jasna signalizacija.

– Prema onome što se da vizuelno ocijeniti, građevinski radovi su skoro završeni. Brinu, međutim, konekcije na vodu i struju, gdje se prepliću ingerencije izvođača radova CRBC i domaćih firmi, za koje je nadležan upravljač projektom Monteput, koji istovremeno vrši i nadzor nad ovim radovima. Ove pozicije bi morale biti urgentno realizovane, a funkcionalne probe, kontrolno ispitivanje mašinske opreme i instalacija će diktirati mogućnost puštanja u saobraćaj – kazali su Pobjedi iz Ministarstva.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće puštanje u probni ako svi radovi ne budu završeni, iz Ministarstva su istakli da je odlučujuće mišljenje komisije za tehnički pregled „koju čine eminentni stručnjaci iz različitih oblasti koje su vezane za izgradnju ovog složenog infrastrukturnog objekta“.

– Govoreći o egzekuciji ili izvođenju radova u savremenim evropskim propisima, to podrazumijeva sve neophodne radnje počevši od studija izvodljivosti, izrade projektne dokumentacije, same izgradnje, nadzora, tehničkog pregleda i odluke investitora da se jedan složeni inženjerski objekat pusti u rad. Jasno je da neke od posljednjih aktivnosti mogu ostati kratkotrajno i djelimično nezavršene, ali ako su članovi komisije uvjereni da je izgrađeni objekat siguran i pouzdan, ovo prelazno rješenje puštanja u probni rad može biti korisno – tvrde iz Ministarstva.

Iz tog resora navode da je komisija za uporedni tehnički pregled do sada obavila svoj dio posla, skoro u istom procentu kao i izvedeni radovi na prvoj dionici auto-puta. Pojasnili su da u nadležnosti ove komisije nije odluka o puštanju u probni rad, već da ona, na osnovu tehničke ocjene ispunjenosti projekovanih zahtjeva, predlaže investitoru tu mogućnost. Isto važi i za davanje upotrebne dozvole.

U Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma su zadovoljni kvalitetom radova na prioritetnoj dionici.

– Analizirajući neke informacije i dostupne izvještaje komisije za uporedni tehnički pregled radova na auto-putu, kao i na osnovu rutinskog pregleda objekata stiče se povoljan utisak o kvalitetu izvedenih radova. Čini se da je CRBC sa podizvođačima dobro obavio posao, a nema razloga da i u finišu ne bude tako – ocijenjeno je iz Ministarstva.

Dodaju da su nedostaci i oštećenja na auto-putu uvijek prisutni, samo je pitanje u kojoj mjeri.

-Veliki dio ovih nedostataka je otklonjen tokom gradnje rješavanjem, na relaciji nadzorni inženjer (francusko-italijanski konzorcijum Ingerop&Geodata) – izvođač (CRBC), tzv. „neusaglašenosti“ u odnosu na glavni projekat. Smatramo da to ne predstavlja prepreku, jer uvijek postoji garantni period za uklanjanje nedostataka, u skladu sa ugovorom – poručeno je iz Ministarstva.

Izgradnja prve dionice auto-puta počela je 2015. i prvobitni rok za završetak radova je bio 11. maj 2019. godine. U maju 2019. rok je pomjeren na 30. septembar 2020, a krajem aprila 2021. na novembar prošle godine.

Ukupna dužina prioritetne dionice auto-puta je oko 41,5 km, sa zahtjevnom infrastrukturom koja obuhvata 29 mostova, deset nadvožnjaka i 16 dvocijevnih tunela. Država je od kineske Eksim banke pozajmila 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto i uz grejs period od šest godina za izgradnju ove dionice i lani je plaćena prva rata. Vlada je početkom jula prošle godine napravila hedžing aranžman sa evropskim i američkim bankama, čime je, kako tvrde, smanjena kamatna stopa i ostvarena ušteda od osam miliona eura godišnje.

Poželjna rekonstrukcija puta do Kolašina

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma nijesu precizirali da li je puštanje auto-puta u saobraćaj moguće iako nije rekonstruisan prilazni put od auto-puta do Kolašina.

– U saznanju smo da su na izvjesnoj dionici pristupnog puta od Mateševa do Kolašina pripremni radovi za rekonstrukciju u toku. Svakako, bilo bi poželjno da se ovaj dio pristupnog puta rekonstruiše, kako bi vožnja auto-putem predstavljala jednu cjelinu zajedno sa pristupnim putem – poručeno je iz Ministarstva.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Abazović i Adžić smjenjuju Brđanina

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i Adžić nekoliko puta tražili su od Brđanina da podnese ostavku,...

Racija u Njemačkoj, pali i dileri iz Crne Gore

Kako prenose mediji, pretreseno je više desetina stanova, a fokus racije je bio na gradu Mesingenu. Tokom...

Đukanović: Na obroncima Bjelasice nema nijednog radnika, Vlada brine...

On je podijelio podatak koji ima da je kapitalni budžet u januaru bio projektovan na 20 miliona,...

Papa Franja primljen u bolnicu sa respiratornom infekcijom

Pregledi su pokazali respiratornu infekciju, koja nije kovid-19, i koja će zahtijevati nekoliko dana u bolnici, rekao...

U Belgiji pritvoreno sedam osoba osumnjičenih za planiranje terorističkih...

Tih sedam osoba privedeno je sinoć u okviru akcije protiv ekstremističkog djelovanja usmjerenog na radikalizaciju mladih ljudi....

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare