Otvoren Biznis karavan u Podgorici: Podrška privrednicima, sve informacije na jednom mjestu

Ministarstvo ekonomije je, u cilju obezbjeđivanja podrške privrednicima, napravilo reorganizaciju svojih sektora i formiralo Direktorat za investiciju, privredu, mala i srednja preduzeća, kako bi omogućilo postojanje jednog šaltera u Ministarstvu za sve potrebne informacije, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na otvaranju Biznis karavana u Podgorici.

„Na način ćemo omogućiti da postoje ljudi koji će biti zaduženi da privrednicima pruže podršku u razvoju biznis planova, da im pomažu u izradi aplikacija za kreditna sredstva, da na jednom mjestu imaju informacije o svim kreditnim sredstvima koja su na raspolaganju“, kazala je Sekulić.

Iako je, prema njenim riječima, jedan od značajnih ciljeva Biznis karavana podsticanje razvoja privrede u manje razvijenih crnogorskim opštinama, ne možemo zanemariti činjenicu da je Podgorica grad koji je značajan nosilac crnogorske privredne djelatnosti.

„Zato nam je izuzetno važno da i privrednicima koji posluju na teritoriji Podgorice prezentujemo sve vidove podrške koje nudimo – ne samo mi iz Ministarstva ekonomije, već i sa lokalnog nivoa. Započeti, održati i unaprijediti biznis u glavnom gradu nije lako, upravo zbog postojanja jake konkurencije“, kazla je Sekulić i najavila da će u sljedećoj godini biti pokrenut novi projekat koji se odnosi na promociju domaćih proizvoda u domaćim trgovinama.

Gradonačelnik Glavnog grada Podgorica Slavoljub Stijepović kazao je da je Uprava Glavnog grada u ovom mandatu napravila značajne iskorake u cilju unapređenja poslovnog ambijenta.

„Osnovali smo Biro za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici kao ‘one stop shop’ kancelariju u kojoj svi aktuelni i potencijalni investitori mogu dobiti potrebne informacije, a dodatni vjetar u jedra smo dali preduzećima na samom početku njihovog poslovanja, obezbjeđujući im besplatan kancelarijski prostor, računovodstvene usluge u prvoj godini rada, refundaciju troškova osnivanja i besplatan konsalting kroz Savjetovalište za žene i mlade u biznisu“, kazao je Stijepović.

On je dodao da je Glavni grad podržao inicijativu Univerziteta Crne Gore koji je osnovao Kancelariju za inovativno-edukativne, kao i da je prepoznao i pokazao poseban senzibilitet za razvoj ženskog preduzetništva kroz postojanje Savjetovališta za žene i mlade u biznisu.

„Naši stručni timovi predano rade na harmonizaciji gradske Odluke i Vladine Uredbe o biznis zonama, nakon čega će se stvoriti uslovi da se kroz konkretne investicije i otvaranje novih radnih mjesta valorizuje najozbiljniji razvojni resurs u našoj Podgorici“, kazao je Stijepović.

Šef sektora za demokratsko upravljanje i ekonomiju i životnu sredinu u UNDP-ju Tomica Paović kazao je da je Biznis karavan samo jedna od aktivnosti koju UNPD i Ministarstvo ekonomije zajednički sprovode od 2014. godine, a koje su usmjerene na unapređenje ukupnog poslovnog ambijenta i eliminisanje biznis barijera.

„Dosadašnja razmjena mišljenja i sugestija sa privrednicima koji su prisustvovali prethodno organizovanim sastancima već urodila plodom u smislu stvaranja nove projektne ideje o čijoj realizaciji tokom sljedeće godine intezivno razgovaramo, a odnosi se na promociju domaćih proizvoda i usluga u funkciji izgradnje nacionalnog brenda“, kazao je Paović.

On je podsjetio da UNDP kroz pomenuti projekat pruža podršku razvoju klastera u Crnoj Gori, da ulaže značajne napore u unapređenje položaja postojećih biznis zona u Crnoj Gori, kao i da pružaju podršku u izradi strateških planova razvoja opština.

Potpredsjednica Privredne komore Crne Gore (PKCG) Ljiljana Filipović kazala je da PKCG kontinuirano radi na ostvarivanju i unapređivanju zajedničkih interesa privrede, pomaže članovima u radu na uvođenju standarda, radi na edukaciji i obrazovanju kadrova.

„Podsjetiću da je Komora i jedna od potpisnica Protokola o zajedničkoj saradnji na unapređenju investicionog ambijenta u Glavnom gradu, a koji, pored ostalog, ima za cilj upravo unapređenje poslovnog okruženja za mala i srednja preduzeća, uklanjanje barijera ekonomskom rastu i razvoju, pružanje podrške biznisu i povećanje ekonomske konkurentnosti“, kazala je Filipović i podsjetila na značaj podrške koju PKCG pruža domaćim proizvođačima.

Ministartsvo ekonomije je, uz podršku UNDP-ja, pokrenulo Biznis karavan – karavan dobrih poslovnih prilika, kako bi obišli sve opštine u Crnoj Gori i u direktnoj komunikaciji upoznali privrednike sa svim programima podrške razvoju biznisa koje Ministarstvo ekonomije sprovodi.

Osim Podgorice, do sada je Biznis karavan posjetio Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Kolašin, Pljevlja, Šavnik, Žabljak, Cetinje, Danilovgrad, Nikšić, Plužine, Budvu i Tivat.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Martinović: Demokrate nisu ni u kakvim pregovorima, nećemo rušiti...

''Rješenje je u dijalogu, a ne u svađi i privitizmu'', naveo je Martnović.

Šehović: SKANDAL- Vlada juče na telefonskoj sjednici predvidjela zaduženje...

“O tome poslanike obavještava na dan glasanja o budžetu? Ovo nema ni u Sjevernoj Koreji! Nije važno...

Marović: Ishod glasanja o Leposaviću imaće posljedice na više...

Marović je agenciji MINA kazala da Vlada u kojoj sjede ministri koji negiraju genocid u Srebrenici ne...

PANDORINA KUTIJA: Leposavić “pao” zbog Simijanovića, Srebrenica samo maska?

Dakle, Leposavić se u nemilost Krivokapića našao, navodno, jer je negirao genocid o...

Spajić: Crna Gora neće imati novih dugova, zaduženjem želimo...

''Iako smo dobro krenuli sa smanjenjem zaduženja, stiže na naplatu još nepovoljnih kredita. Današnjim amandmanom hoćemo da...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare