Izvor:Pobjeda

Pomorski saobraćaj najavio tužbu i krivične prijave, BAN: Morsko dobro sprovodi nasilje

Morsko dobro sprovodi nasilje, izjavio je Pobjedi direktor i suvlasnik Pomorskog saobraćaja Dejan Ban komentarišući odluku Upravnog odbora Morskog dobra, kojom je ovom preduzeću ukinut pravni osnov da obavlja trajektni prevoz. Nakon čega je ova kompanija obustavila prevoz navodeći da nema drugog izbora.

Samo je pitanje časa kada će se neki drugi investitor naći na ovaj način na tapetu. Imamo neki ugovor, a taj ugovor predstavlja valjda neku pravnu sigurnost. Ovo je unošenje opšteg straha i neizvjesnosti da bi se svi ostali zabili u mišiju rupu – kazao je Ban Pobjedi i zapitao kakva se poruka sa ovakvim odlukama šalje investitorima.

Iz Pomorskog saobraćaja optužuju Vladu za površnu i improvizovanu igru sa ozbiljnom djelatnošću koja nosi velike operativne rizike, dodajući da je samo za jedan dan brod „Vasilije“ izazvao lavinu panike u Morskom dobru, koja će se pojačati kada dođu „dva brata po materi – dva putujuća groba iz bratske Hrvatske“. Navode da su u petak pred kraj radnog vremena dobili odluku o raskidu ugovora i prijedlog da, do utorka, daju ponudu za prodaju trajekata i zaposlenih.

-T o je smijurija. Oni su državno preduzeće, raspolažu sa javnim fondovima, oni imaju sistem javnih nabavki i ako žele nešto da pribave oni trebaju da objave tender , odnosno javni konkurs, na kome može da učestvuje ne samo Pomorski saobraćaj već svi koji imaju uslove – rekao je Ban, koji dovodi u pitanje sigurnost trajekta „Vasilije“ koji je Morsko dobro uposlilo da, za sada, vozi na relaciji Kamenari – Lepetani.
– Tužne slike kojima smo svjedočili proteklih par dana na trajektnom prelazu u Bokokotorskom zalivu svjedoče o neozbiljnom i neplanskom djelovanju Vlade u tehničkom mandatu. Te iste slike bjelodano razgolićuju motiv munjevite „akcije“ Vlade i JPMD, koji svakako nije kvalitetan i siguran servis građana. Trajekt koji je JPMD angažovalo u cilju potpore za šikanu i progon dosadašnjeg operatera je u takvom stanju da glisiranje Blaža Rađenovića zalivom, nažalost, može i tragično da se završi – kazali su iz Pomorskog saobraćaja.

Komentarišući poziv Morskog dobra radnicima Pomorskog saobraćaja da pređu u tu državnu firmu, Ban je kazao da se te ponude ne daju preko medija već se dostave svakom radniku uz prijedlog ugovora.

– Kao da treba da ponudimo pijačnu robu koju samo treba iznijeti na tezgu. Malo je reći sramota! Ipak, i pored roka koji su sami odredili, ne čekajući naš odgovor, iz JPMD su „izbombardovali“ javnost pozivajući zaposlene iz naše kompanije da „promijene klupske boje“ i da se prijave za radno angažovanje – navode iz Pomorskog.

Poručuju da su, računajući na ovakav scenario, planski izdvajali sredstva kako ne bi morali da donose brzoplete odluke.

– Vrlo konkretno, i u najcrnjem scenariju po kompaniju i njen biznis, Pomorski saobraćaj garantuje svojim zaposlenim najmanje šest mjeseci mirnog sna. Zato sa odlukama polako i promišljeno. Ponude preko portala i štampe nijesu garancija ozbiljnosti i odgovornosti. Namjera prevare je više nego jasna – naveli su iz ove kompanije.

Osim tužbe koju su najavili protiv Morskog dobra, iz Pomorskog saobraćaja poručuju i da će se baviti krivičnopravnom odgovornošću „donosioca nasilničkih odluka“ uz poseban akcenat na evidentne probleme sigurnosti plovidbe na moru.

Od subote ujutro trajektni prevoz se besplatno održava uz pomoć trajekta „Vasilije“ koji je Morsko dobro dobilo besplatno od hidrograđevinske kompanije „Briv Construction“ iz Kotora u kojoj je „Vasilije“ u proteklih 14 godina služio kao plovilo za prevoz građevinskih mašina i opreme. Kako piše Novski portal, ovaj brod inače izgrađen 1978. ima kapacitet od 20 putničkih automobila, što ne može zamijeniti šest trajekata koji su do sada servisirali ovu liniju. Iz Morskog dobra su prije nekoliko dana pozvali zaposlene iz Pomorskog saobraćaja da se prijave za posao kod njih.

Morsko dobro je iznajmilo trajekt „Vasilije“ od kotorske kompanije „Briv Construction“, vlasništvo Krsta i Vasilija Bujkovića. Kompanija je registrovana za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada.

CUP poziva Vladu da preispita odluku
Situaciju sa trajektnom linijom komentarisali su i u Crnogorskom udruženju poslodavaca (CUP) navodeći da ukazuje na pogrešan odnos Vlade prema pitanju od važnog društvenog značaja, ali i nedekvatan odnos prema Pomorskom saobraćaju.

– Sa željom da preduprijedimo dalje posljedice koje će izvjesno nastupiti po društvene i privredne tokove, CUP moli i javno poziva Vladu da preispita svoju odluku i istu povuče do završetka postupka dodjele koncesije i obezbjeđenja valjanog zakonodavnog okvira, nakon kojeg posao treba da dobije najbolji ponuđač – navode iz CUP-a dodajući da budućnost Crne Gore počiva na tržišnoj privredi, uređenom zakonodavnom okviru i prijeko potrebnim ekonomskim reformama.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U nikšićkoj bolnici preminula beba, policija i VDT ispituju...

Iz policije je nam je saopšteno da odjeljenje bezbjednosti Nikšić u saradnji sa...

Mikijelj: Zarada od trajektne linije za 4 i po...

-U tom periodu troškovi preduzeće po osnovu upravljanja ovom trajektnom linijom (plate radnika,...

Uhapšen državljanin Srbije osumnjičen za ratne zločine na Kosovu

„Slobode je lišen M.V. (61) državljanin Republike Srbije, koji se potražuje od stane...

Bizarna priča: Iscenirao samoubistvo pa pronađen poslije 10 godina...

Italijanski mediji navode da je slučaj ličio na radnju romana Luiđija Pirandela “Il Fu Mattia Pascal” (“Pokojni...

Na Aerodromu Podgorica uhapšen Bjelorus po međunarodnoj potjernici

"On se se potražuje od strane NCB Interpol Minsk radi vođenja krivičnog postupka pred nadležnim tužilaštvom u...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare