Stijović- Hodža: Produbljivanje saradnje od velikog interesa za obje zemlje

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Sjeverne Makedonije ugostilo je danas delegaciju Crne Gore, koju je predvodio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, Aleksandar Stijović sa državnom sekretarkom Nikolinom Mišnić.

Na sastanku su definisane buduće aktivnosti za produbljivanje saradnje i postizanje mnogih zajedničkih ciljeva koji povezuju nas u susret poljoprivrednom, vodoprivrednom, fitosanitarnom, hidrometeorološkom, ekonomskom, kulturnom i istorijskom razvoju, saopšteno je iz tog resora.

„Kao zemlje koje su u prošlosti pripadale istoj državi, vrijeme je za obnovu odnosa i intenziviranje saradnje, posebno u oblasti trgovine između dvije zemlje, koja se kontinuirano odvija bez većih problema u oblasti carina i fitosanitarne službe “, ocijenio je ministar Arjanit Hodža.

Resorni ministar je naglasio da će se u narednom periodu intezivirati saradnja u oblasti zaštite zdravlja životinja, fitosanitarne zaštite i zdravlja bilja, posebno u dijelu zajedničkih projekata za apliciranje za međunarodnu podršku, uz napomenu da dvije prijateljske zemlje do sada nijesu imale takav zajednički projekat.

“Takođe, do sada naše dvije zemlje nijesu potpisale bilateralni sporazum o saradnji u oblasti upravljanja vodama. Na današnjem sastanku pokrenuli smo inicijativu za početak pregovora za potpisivanje prvog ovakvog bilateralnog sporazuma, koji će omogućiti naučno -tehničku saradnju i razmjenu stručnih iskustava “, rekao je Hodža.

Iz resora ističu da je ovo prvi sastanak dva ministra poljoprivrede, za koji kažu, da će snažno doprinijeti unapređenju bilateralne saradnje između Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

„Za neke stvari ste ispred nas, a za neke je Crna Gora napredovala više od vas. Zato mislim da će produbljivanje saradnje biti od velikog interesa za obje zemlje. Uticaćemo na poboljšanje života, posebno u poljoprivrednom sektoru i razmenjivaćemo iskustva u svakoj oblasti, tako da možemo uticati na ukupnu ekonomiju, povećati trgovinu, poboljšati stanje u fitosanitarnom sektoru, vodoprivredi, hidrometeorologiji i svemu što ima snažan uticaj na razvoj poljoprivrede u obje zemlje”, istakao je Stijović.

U oblasti hidrometeoroloških aktivnosti ostvarena je odlična saradnja, u okviru projekta „Prilagođavanje klimatskim promjenama, prekogranično upravljanje rizicima od poplava u slivu Drima“ koji podržava njemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

“Glavni cilj regionalnog projekta je poboljšano upravljanje rizikom od poplava u slivu Drima i implementacija Direktive EU o poplavama. U toku je projekat „Upravljanje poplavama i rizici od poplava u slivu Drima“, koji se sprovodi u Crnoj Gori, Albaniji i Republici Sjevernoj Makedoniji, a finansira ga Globalni fond za adaptaciju, a sprovodi Program za razvoj Ujedinjenih nacija. Nacije (UNDP)”, navedeno je u saopštenju.

U okviru posjete, dodaju, danas su u prostorijama MPŠV -a održani početni radni sastanci između delegacije Crne Gore i direktora makedonskih agencija i uprava: Agencije za hranu i veterinu, Agencije za plaćanja, Uprave za vodoprivrede, Hidrometeorološke uprave i Politika Hidrometeorološke uprave.

“Dvojica ministara saglasili su se da u narednom periodu ministarstva imaju još mnogo posla u cilju promocije i zajedničkog razvoja prijateljskih zemalja. Hodža se zahvalio Stijoviću na ukazanoj časti i povjerenju u pokretanju inicijative za iskorak u međunarodnoj saradnji, posebno u oblastima u kojima do sada nije bilo saradnje”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra toplo i sparno, do 30 stepeni

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorolohiju i seizmologiju, poslijepodne u sjevernim, a tokom noći i u...

Predstavnik Stejt departmenta dolazi u Brisel na razgovore o...

Takođe, sa istog mjesta je podvučeno da SAD podržavaju ponudu EU da u predstojećoj sedmici Brisel bude...

Jak zemljotres pogodio Filipine

Epicentar zemljotresa je bio u Mindoro provinciji, a osjetio se i u Manili. Filipini...

Vuković: Uređenje fasada na podgoričkim ulicama – fenomenalan učinak

Gradonačelnik Vuković je saopštio i uporedne podatke koliko je urađeno od 2019. do 2021. godine.

Valenski: Došlo je do konfuzuje o buster dozi vakcine...

Za sada je odobrena samo buster doza kompanija Fajzer/Bajontek. Prošle nedjelje, Valenski se složila...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare