Stijović obišao kinesku kompaniju IETC u Bandićima

Ministar poljoprivrede, šumastva i vodoprivrede Aleksandar Stijović posjetio je poljoprivredno gazdinstvo kineskog investitora Zenkiang Lija u Bandićima kod Danilovgrada.

IETC Organic Vegetable Development je kompanija kroz koju je kineski biznismen direktno uložio sopstvena sredstva u Crnu Goru i sada se razvila u dvije kompanije, IETC organska proizvodnja povrća i IETC Razvoj, koje se bave ekopoljoprivredom, uzgojem organskog povrća, preradom hrane, međunarodnom trgovinom uz turističku ponudu na svom imanju.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je saopšteno da je kompanija IETC investirala u organsku povrtnu bazu od 15 hektara u Livadama Bandići u Danilovgradu.

“U skladu sa ekološkim okruženjem i klimatskim uslovima Crne Gore, uzgajaju više od pedeset organskih sorti povrća iz Azije koje uspješno plasiraju na tržište Crne Gore. Kineska kompanija ponaša se društveno odgovorno, pa je pored angažovanja domaće radne snage, ulaganja u rekonstrukciju puteva i uličnih svetiljki u ovoj oblasti organizovala i čišćenje rijeke u dužini od 24 km”, saopšteno je iz Ministarstva.

Sa sjedištem u Crnoj Gori, oslanjajući se na Balkan, i suočen sa evropskim tržištem, IETC planira da razvije ekološku poljoprivredu, gaji organsko povrće, razvije međunarodnu trgovinsku i tehničku saradnju, te izgradi ekološke restorane i proširi tržište na Jugozapadni Balkan.

Stijović je podržao napore kompanije, naglašavajući da je potrebno koristiti prirodne potencijale i da treba razmišljati izvan ustaljenih okvira, te da je ova firma pokazatelj da se proizvodnja egzotičnih sorti i kultura pokazala kao vrlo profitabilan posao i ohrabrio dalje aktivnosti kompanije na polju razvoja.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Hrvatica opsovala muža i dobila 45 dana zatvora

Prema presudi, Gabi je prošle godine u septembru oko 13.20 sati u porodičnoj kući na zagrebačkom području...

IJZ: Još pet žrtava koronavirusa, 499 novozaraženih

Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom...

Duraković: Bošnjačka stranka nova snaga razvoja Petnjice

“Na nedavno održanoj sjednici OO BS Petnjica je usvojen Izborni program za čije ostvarenje će se zalagati...

‘Kafanska’ bijela čorba zimsko zadovoljstvo

Sastojci za 1 l čorbe: 300 g luka300 g šargarepe300 g mesa (junećeg ili...

Bečić: Neprolazna je samo naša ljubav prema Crnoj Gori

U Kristalnoj dvorani Vladinog doma, gdje je u decembru...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare