U ODGOVORU STANDARDU: Air Montenegro još nema procjenu štete nastale zbog kolapsa avio -saobraćaja

Iz kompanije Air Montnegro su za Standard saopštili da još nijesu utvrdili kolika je šteta nastala nakon četvorodnevnog kolapsa Avio saobraćaja koji je nastao zbog kvara jednog, iznajmljenoga aviona.

“U ovom trenutku postoji dio procjene troškova, a konačna procjena će se utvrditi uskoro”, saopštili su iz Air Montenegra.

Oni tvrde da je tim nacionalne avio-kompanije brzo reagovao i uz veliku kooperativnost partnera, prije svega operativnih službi Aerodroma Crne Gore, OKI Air-a i Air Srbije učino sve da što veći broj putnika istoga dana stigne do odredišta.

“Za određen broj letova obezbijedili smo i alternativna rješenja u vidu transfera do drugog aerodoroma ili prevoz drugom avio-kompaniom, koji je organizovan većinom za letove ka Beogradu, kako bi postojeće kapacitete usmjerili na letove ka ostalim destinacijama koji su bili planirani na velikom avionu. Osim zamjenska dva aviona koji su realizovali nekoliko letova, bili su potrebni i dodatni letovi. Značajan broj letova organizovan po planu i bez kašnjenja, dok su letovi za Banja Luku, Nant i Frankfurt realizovani drugog datuma u odnosu na planirani”, kažu iz AM.

Podjećaju da je poslovanje avio kompanija u svijetu u posljednjem periodu vrlo izazovno i da je samo u prethodnih par mjeseci otkazano desetine hiljada letova u Evropi.

“Kako se nakon pandemije desilo i naglo otvaranje tržišta, veliki broj kompanija i aerodroma nije bio spreman da odgovori velikoj potražnji, što uz nedostatak ljudstva dodatno otežava realizaciju avio-saobraćaja tokom ljetnje sezone kada je najfekventiji saobraćaj. Osim nedostatka ljudstva, štrajkovi zaposlenih na aerodromima, kabinskog osoblja i pilota dodatno otežavaju planirani saobraćaj velikih evropskih kompanija. Na većim aerodromima, otkazivanja i pomjeranja letova, kao i problemi sa prtljagom su svakodnevna pojava”, kažu u AM.

S obzirom na to da je Crna Gora avio-destinacija i da se ekonomska aktivnost dominantno oslanja na turizam, iz AM kažu da je uloga crnogorske nacionalne avio-kompanije da našu zemlju poveže sa što više razlilčitih destinacija, naročito tokom ljetnje turističke sezone, kada je intenzitet saobraćaja najveći, a samim tim iskorišćenost resursa.

“Air Montenegro je odlukom da iznajmi avion većeg kapaciteta tokom perioda sezone omogućio dolazak većeg broja turista, otvorio nova tržita koja imaju veliki potencijal i koja ćemo nastaviti da razvijamo i u narednim godinama. U odnosu na strane kompanije koje se vode striktno komercijalnim principima i saobraćaju samo kada postoji finansijska isplativost linija, nacionalna avio-kompanija i u nestabilnom i nepovoljnom ambijentu obezbjeđuje konekcije ne samo tokom ljeta, već i tokom cijele godine. Ovakve vanredne situacije zahtijevaju timski rad i sinhronizovanu organizaciju i čitav tim kao i sve službe i svaki pojedinac su podjenako odgovorno i predano radili na iznalaženju najboljeg rješenja za datu situaciju”, poručuju iz nacionalne avio kompanije.

O žalbama putnika koji su čekali na aerodromima a mnogi od njih i odložili svoja putovanja iz Air Montenegra kažu da oni svoje putnike stavljaju uvijek na prvo mjesto, vodeći računa da su njihova bezbjednost i sigurnost apsolutni prioritet.

“Iako su ovakve i slične situacije česte u avio-industriji, svjesni smo da svako pomjeranje reda letenja može poremetiti planove putnicima, zbog čega smo zahvalni na velikom razumijevanju, kooperativnosti i strpljenju koju su pokazali i u ovakvim okolnostima”, kažu iz AM.

Oni tvrde da je služba podrške kompanije pravovremeno obavještavala sve putnike koji su ostavili svoj kontakt prilikom rezervacije, dok su operateri bili su u stalnoj komunikaciji sa partnerima na drugim aerodromima i u drugim kompanijama kako bi za svaki let pojedinačno iznašli najbolje rješenje i obavještavali putnike u trenutku kada je ta opcija bila izvjesna.

“Air Montenegro posluje i postupa u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima u vazdušnom saobraćaju koji važi na prostoru Crne Gore i koji je usklađen sa EU propisima, dok se formular za refundacije i reklamacije može naći na sajtu kompanije”, saopštili su iz AM.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Zirojević o hapšenju Miloševića: Sad je jasno što mu...

"Dobra vijest za sve trafike, akumulatore i bicikla u Crnoj Gori! Sad je...

Da li je Daka Davidović napustio CG? Ko je...

Nezvanične su i informacije da se Davidović više ne nalazi u Crnoj Gori...

Mugoša: Abazović će možda morati da podnese ostavku, a...

''Taman kad je smijenjeni premijer poželio da rekonstruiše smijenjenu Vladu, i to u...

Vjerio se Aleksa Bečić

Vijest o vjeridbi bivši predsjednik Skupštine Crne Gore podijelio je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.

Konjević: Slika uvijek govori više od ispraznih riječi

"E moj druže Filipe. Slika uvijek govori više od ispraznih riječi", napisao je Konjević na Tviteru.

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Anđelija
Anđelija
12/08/2022•20:58 20:58

Let’s face the truth.. Ovdje se ne zna tko pije, a tko plaća. E,pa silu na sramotu ste htjeli novu avio kompaniju I eto vam je.. Od blata cemo praviti opet Montenegro Airlines I Zokija Đurišića,nažalost… Izgubljeni slotovi, kadrovi kako letački tako I ovi drugi. Ajde, ovi drugi se mogu naći I bolji.. Jer pogledajmo istini u oči Banjević Živko I neki policajac Vučinić I slični njima su “vedrili I oblačili ” nacionalnom avio prevoznikom, kakva tuga.. tako da zbog ovih I njima sličnih I ne treba žaliti. NO,ajde, treba se nadati boljim vremenima I nekom “vedrijem nebu” za crnogorsko… Pročitaj više »