test

Umjesto “Fjorda” i Jugooceanije kompleks sa 230 ležaja

Standard

20/10/2021

07:46

Podgorička kompanija ''Boka bej investment'' dobila je od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma urbanističko-tehničke uslove (UTU) za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju hotelskog kompleksa u Kotoru, na lokaciji bivšeg hotela

Osnivači kompanije su njen izvršni direktor Orhan Pelinković, sa deset odsto i GB-Actgroup LTD sa 90 odsto vlasništva.

S obzirom na to da je kompanija “Boka bej investment” vlasnik susjednog objekta nekadašnje zgrade Jugooceanije, Pelinković je ranije saopštio da će budući hotel i rizort objediniti – Jugooceaniju i lokaciju bivšeg hotela “Fjord” u jednom kompleksu i da će uložiti preko stotinu miliona eura.

U dokumentu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma se navodi da se na kompleksu bivšeg hotela ,,Fjord“ na površini parcele oko 15.000 kvadrata predviđa izgradnja hotelskog kompleksa najviše kategorije u okviru koje je moguće izgraditi objekat koji će imati prizemlje, tri sprata i potkrovlje ili prizemlje i četiri sprata sa povučenom najvišom etažom ukoliko se planira ravan krov, maksimalne bruto građevinske površine 27.000 metara kvadratnih. Dozvoljena je i izgradnja podzemnih etaža.

U UTU se navodi da je kapacitet objekta najviše 230 ležaja. Na devastiranom zemljištu (lokacija bivši hotel “Fjord”) se, pored izgradnje hotelskog kompleksa visoke kategorije, predviđa i izgradnja šetališta uz more. Na slobodnom dijelu kompleksa predviđeni su otvoreni bazeni, restorani uz bazene, igrališta za djecu, sporstki tereni i obavezno šetalište sa biciklističkom stazom i drvoredom.

Rušenje nekadašnjeg hotela “Fjord” i uklanjanje krša obavljeno je tokom 2018. i 2019. godine. Podgorička kompanija ,,Boka bej investment“ postala je vlasnik hotela ,,Fjord“ i upravne zgrade Jugooceanije početkom 2018. godine, ali nije bila poznata kupoprodajna cijena i način na koji je isplaćena, iako se nezvanično špekulisalo sa 10 do 11 miliona eura.

Hotel “Fjord” je bio sagrađen 1986. godine na mjestu nekadašnjeg hotela ,,Slavija“, privatizovan u masovnoj vaučerskoj privatizaciji i zatvoren nakon samo 19 godina rada.

Irski biznismen Luis Megvajer i njegov tadašnji partner i zemljak Majkl Finglton 2005. godine osnovali su kompaniju New fjord development, preko koje su, neposrednom pogodbom, za 5,5 miliona kupili ,,Fjord“ od Alfa investa Veselina Barovića.

Irski biznismeni su se, međutim, razišli, a firma je opet završila u stečaju, koji je okončan 2013. godine. Novi vlasnik hotela ,,Fjord“ i zgrade Jugooceanije je podgorička kompanija ,,Boka bej investment“ d.o.o, osnovana u martu 2017. godine i nije poznato koliko je platila ovaj kotorski kompleks, iako se nezvanično špekuliše sa cifrom od 10 do11 miliona eura.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

UGC

Ostavite komentar

Komentari (0)