Unija taksi prevoznika: Opstanak plana Evropa sad u prevozu zavisi od nadležnih državnih organa

Odbor za taksi prevoz u Uniji poslodavaca Crne Gore, koji ima predstavnike iz 13 crnogorskih opština zatražio je hitan sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Ministarstva ekonomskog razvoja i Uprave prihoda i carina, kako bi im ukazali na velike probleme i poteškoće u kojima se nalaze njihova privredna društva i zatražili podršku od koje zavisi njihov opstanak kao i opstanak radnih mjesta njihovih zaposlenih, saopštio je ispred Unije taksi prevoznika Crne Gore, predsjednik Odbora, Dejan Nuculović.

“Osim pandemije COVID-19 i restriktivnih mjera Vlade usmjerenih na suzbijanje širenja virusa, značajan pad prometa i nepovoljni ekonomski pokazatelji u ovoj djelatnosti posledica su i drugih pojava među kojima se izdvaja siva ekonomija i nelojalna konkurencija, a o čemu su u više navrata obavještavali i donosioce odluka i javnost. Njihova riješenost da u potpunosti implementiraju novine iz Zakona o elektronskoj fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i na taj način daju svoj doprinos konačnom uređivanju tržišta taksi prevoza u Crnoj Gori donijela je nešto suprotno – njihova pozicija na tržištu je dodatno pogoršana imajući u vidu činjenicu da je svega oko 30 odsto kompanija iz ove djelatnosti sprovelo elektronsku fiskalizaciju. Takođe, poslednjih mjeseci su upravo fiskalizovane kompanije najčešće subjekti inspekcijskih kontrola što, osim što je paradoksalno, postavlja opravdano pitanje o riješenosti i namjeri nadležnih organa da se ovom problematikom bave način koji doprinosi opštem interesu”, kazao je Nuculović.

Prema njegovim riječima, predmetni problemi u velikoj mjeri čine upitnom i, kako kažu, njihovu objektivnu mogućnost da u praksi primijene nova pravila koja sa sobom donosi plan “Evropa sad”.

“Iz navedenih razloga, Odbor je zatražio hitan sastanak sa nadležnim državnim organima na kojima bi im ukazali na svoje zahtjeve kako bi im se bar u određenoj mjeri nadoknadila realna šteta zbog postojanja okolnosti kojima ni na koji način nijesu doprinijeli: Subvencije na zarade zaposlenih za prvi kvartal 2022. godine, koje bi se omogućile samo za privredne subjekte koji su fiskalizovani u skladu sa Zakonom o elektronskoj fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga; Isplata dugovanih sredstava po osnovu subvencije za nabavku elektronskih naplatnih uređaja u skladu sa Zaključcima Vlade Crne Gore”, ističe Nuculović.

Članovi Odbora očekuju, kako kaže, da će nadležni organi prepoznati značaj neophodne saradnje privatnog i javnog sektora u rješavanju ovakvih situacija.

“Kao i značaj da sačuvamo svako privredno društvo koje se prema pozitivnim propisima odnosi odgovorno i samo kroz tu prizmu posmatra svoje buduće poslovanje. Ukoliko razumijevanje i želja za saradnjom izostane, njihove kompanije će biti primorane da svoje interese i interese svojih zaposlenih zastupaju i brane organizovanjem protesta”, zaključuje Nuculović.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

GI “21. maj”: Lamentiranje Perovića o potrebi zabrane abortusa...

"No pasáran", poručili su iz GI "21. maj". https://twitter.com/gi21maj/status/1526280839331463170?s=20&t=G3z0I-uka0oj0mkJo1HpXg

Šehović: Premijer Abazović je poltronski most za destrukciju Crne...

Političke prilike u odnosu protekla tri mjeseca, kako smatra, naizgled su se prilično promijenile, ali ne i...

Autobusi sa ukrajinskim vojnicima napustili čeličanu Azovstal

Agencija novodi da nije bilo moguće utvrditi koliko je vojnika bilo u autobusima. Po...

Sudar dva voza u Španiji, mašinovođa stradao, 85 osoba...

Službe za hitnu pomoć javile su da pomažu evakuaciju oko 100 ljudi iz putničkog voza.

( VIDEO) Krivična prijava zbog zlostavljanja: Žabljačanin osumnjičen da...

“Pripadnici policije su kroz svoje aktivnosti došli do sumnje da je nepoznato lice B.G. (45) sa Žabljaka,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare