Uniprom će preko luke Bar izvesti 640.000 tona boksita

U Luku Bar uplovio je najveći brod od osnivanja kompanije, kineski “Pacific success”, na koji će biti ukrcano 110.000 tona boksita.

Ovaj značajan posao, ne samo za Luku, već i za kompletnu crnogorsku privredu, ugovoren je sa kompanijom Uniprom, koja se obavezala da će do kraja ove godine preko barske luke za Hong Kong izvesti 640.000 tona ove rude aluminijuma, što čini četvrtinu njenih ukupnih godišnjih prihoda barske kompanije.

Uprkos krizi, obim pretovara je na nivou planiranog, a nijesu zaustavljene ni investicije, prenosi RTCG.

U obraćanju medijima menadžmenta Luke, predsjednika Opštine Bar i predstavnika Ministarstva pomorstva i saobraćaja, naglašeno je da je ovim pretovarom, uprkos otežanim uslovima rada, prihod barske kompanije u prvih četiri mjeseca ove godine na nivou planiranog, te da je značajno veći u odnosu na prethodnu 2019. godinu. Tome će značajno doprinijeti i realizacija ugovora sa Unipromom.

“Koliko je ovaj posao značajan za Luku Bar govori podatak da u strukturi ukupnih prihoda Luke ovaj posao donosi četvrtinu prihoda na godišnjem nivou, uzimajući u obzir kakve sve multiplikativne efekte lučki biznis ima na dobar dio onih koji se bave pružanjem lučkih usluga. Kada se to sve sagleda, onda je jasno što ovaj posao znači ne samo za Luku Bar, nego za kompletnu crnogorsku privredu”, kazao je izvršni direktor Luke Vladan Vučelić.

Utovar teče planiranom dinamikom, a pritom se vodi računa o svim zaštitnim mjerama koje su propisane u slučaju pandemije korona virusa, a koje djelimično otežavaju rad Luke.

Brod je dužine 295 metara, širine 46, a nosivosti 180.000 tona. Ugovorena norma ukrcaja tereta je 15.000 tona tokom radnog dana, tako da se može pretpostaviti da će brod ostati u Luci Bar šest do sedam dana.

Predsjednik barske opštine Dušan Raičević poručio je da je uplovljavanje najvećeg broda ikad istorijski trenutak za Luku, ne samo zbog veličine broda već i stoga što se jedan od najvećih poslova odvija u ovako teškim okolnostima.

“Potvrda ovako uspješno realizovanog posla uliva nam nadu i optimizam da je crnogorska privreda u stanju da se uhvati ukoštac sa najvećim izazovima”, istakao je Raičević.

Poslovnu 2019. godinu Luka Bar je završila sa ostvarenom dobiti od preko 930.000 eura završenom procjenom imovine, potpisanim kolektivnim ugovorom, i stvorenim preduslovima za razvoj u svim segmentima.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Marković, Cupać, Mustafa i Dujović oslobođeni

Okrivljeni su oslobođeni jer nijesu dokazani navodi iz tužilačkog akta. Branilac Cupaća, advokat Srđan...

Aerodormi traže kredit za isplatu zarada

“Jedna od varijanti za rješavanje problema likvidnosti je uzimanje kredita. Zadovoljni bi bili sa pet miliona, ali...

NSC: Imamo čvrste dokaze o umiješanosti Rusije u predizborna...

Ovo tijelo, koje se bavi pitanjima nacionalne bezbjednosti, vojske, spoljne politike sa visokim savjetnicima za nacionalnu bezbjednost...

Ministri EU 10. maja pokreću “stratešku debatu” o Zapadnom...

Na sastanku kojim će predsjedavati šef evropske diplomatije Žozep Borelj, najavljeno je učešće specijalnog EU predstavnika za...

Joković: Sve afere moraju dobiti sudski epilog

Prema njegovom mišljenju, nakon izmjena zakona o tužilaštvu, svaka afera će dobiti sudski epilog.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare