Započeta realizacija tematskog projekta “DUE MARI” – kreiranje virtuelne turističke rute (VIDEO)

Snimanjem Starog grada, Stare Begove česme i ostrva Stari Ulcinj u Ulcinju započeta je realizacija tematskog projekta Due Mati, saopšteno je danas iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Kako se ističe, ključni rezultat projekta je kreiranje virtuelne turističke rute Due Mari.

“U okviru ove rute, u 360 VR formatu, biće snimljeno najmanje 250 lokaliteta, koji su od najvećeg kulturno-istorijskog i prirodnog značaja za Crnu Goru”, naglašavaju u Ministarstvu.

Jedna od zaduženih za praćenje realizacije Due Mari Projekta u Ministarstvu Tamara Đukić ističe da je, sem već prepoznatih lokacija, poseban akcenat bio na lokacijama koje do sada nisu bile “otkrivene” i koje će, zahvaljujući 360 VR tehnologiji, po prvi put “otkriti”.

“Ovo je prvi projekat ove vrste u Crnoj Gori, a koji se sprovodi u cilju diversifikacije turističke ponude i prilagođavanja globalnim tokovima, kako bi promovisali bajkovite ljepote naše zemlje, a ujedno i našeg kulturno-istorijskog nasljeđa. Crnu Goru ćemo učiniti vidljivijom i dostupnijom jer ćemo svijetu biti udaljeni svega par klikova. Ne dovodimo u pitanje potencijalne benefite, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou”, kaže Đukić.

Nadaju se da će tokom implementacije IPA III programa imati priliku da nadograde taj projekat.

“Želimo da zahvalimo Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, kao pridruženom parteru na projektu, JP Nacionalni parkovi Crne Gore, Ministarstvu odbrane, kao i lokalnim turističkim zajednicama koje su podržali realizaciju projekta na terenu”, dodala je Đukić.

Projekat se finansira iz Interreg IPA CBC Italija – Albanija – Crna Gora, a na kojem je Ministarstvo ekonomskog razvoja jedan od partnera. Vodeći partner na projektu Due Mari je Ministarstvo turizma i životne sredine Albanije, a ostali partneri su: iz Italije – regionalne vlasti nadležne za turizam, regije Molize i Pulja, Innova Puglia, a iz Crne Gore partner na projektu je i Nacionalna turistička organizacija, te Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta kao pridruženi partner.

Hrvatska kompanija „360Provideo“ će realizovati predmetno snimanje i postprodukciju prikupljenog materijala do kraja tekuće godine, a virtuelna turistička tura će biti dostupna na online platformi Due Mari projekta, zajedničkoj za sve tri države.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Reporterka Skaja: Za 20 minuta izgorelo sve iza nas

„Pogledajte ovu vatru, pogledajte ovaj plamen pored nas, i to vam govori kako se sve brzo širi....

U Iranu za dan zaraženo 39.000 osoba!

U poslednja 24 sata u Iranu je umrlo 378 ljudi, dok je od početka epidemije korona virusa...

GRČKA GORI: Hiljade ljudi bježi u panici iz kuća...

Vatrogasci u Grčkoj nisu uspjeli da savladaju veliki požar koji se približio sjevernim predgrađima Atine, pa je...

Ekološki incident: Pomor ribe na Ibru

“Odmah nakon ekološkog incidenta na osnovu prijave, reagovao je inspektor za vode, kao i pripadnici Uprave policije...

IMELDA MARKOS: Ovako je djevojčica iz memljive garaže postala...

Ona je 2018. nepravosnažno osuđena za korupciju, a ovaj proces trajao je više od 30 godina. Imeldi...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare