Izvor:rtcg

Bijelo Polje najzagađeniji grad u decembru

Kao i u novembru, najzagađeniji grad u decembru 2021. u Crnoj Gori je bilo Bijelo Polje, stoji u posljednjem mjesečnom izvještaju Agencije za zaštitu životne sredine.

Tokom posljednjeg mjeseca prošle godine, u najvećem gradu na sjeveru Bijelom Polju tokom 22 dana je zabilježena prekomjerna koncentracija PM10 čestica. Dan manje je vazduh bio prekomjerno zagađen u Pljevljima, dok je mjerna stanica u podgoričkom naselju Zabjelo zabilježila prekoračenje dozvoljenih vrijednosti ovih čestica u prosjeku svaki treći dan. U Nikšiću su su šest dana decembra izmjerene vrijednosti iznad propisanih.

U Izvještaju se navodi i da su izmjerene visoke koncentracije PM2,5 čestica na mjernim mjestima u sjevernoj i centralnoj zoni kvaliteta vazduha.

Pojašnjava se da je hemijskom analizom PM10 čestica utvrđeno povećano prisustvo benzo(a)pirena, naročito u uzorcima iz sjeverne zone kvaliteta vazduha.

Kvalitet vazduha u južnoj zoni, u kojoj se mjerna mjesta nalaze u Baru i Kotoru, bio je zadovoljavajući po osnovu svih mjerenih parametara.

Iz Agencije su pojasnili da je dio mjerne opreme servisiran i kalibrisan od strane akreditovane i ovlašćene institucije, te da je montaža mjernih uređaja i provjera rada na terenu završena. Dodaju da je za ostale mjerne instrumente raspisan javni poziv za dostavljanje ponuda za servis, kalibraciju i provjeru rada, te da se očekuje se da će “i ovi analizatori u razumnom roku biti vraćeni u stanje funkcionisanja koje je u skladu sa propisanim standardima”.

PM čestice su sastavni dio prašine, manje su od 10 mikrometara i predstavljaju smješu dima, čađi i kisjeline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena. Ove čestice nastaju kao posljedica kombinovanog uticaja grijanja, saobraćaja i industrije. PM10 čestice su veličine 10 mikrona, a u prirodi su prisutne i one manje, od 4, 2,5 pa i promjera samo jednog mikrona. Poređenja radi, debljina dlake ljudske kose je 50-70 mikrona.

Maksimalna dozvoljena vrijednost PM10 čestica u vazduhu, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, iznosi 50 mikrograma po kubnom metru, a tokom 2018. godine u Pljevljima je registrovano skoro 1200 mikrograma po metru kubnom, što je prekoračenje od skoro 25 puta. PM 10 i PM 2, 5 čestice lako dospijevaju u organizam i sa sobom nose teške metale, koje direktno unose u alveole.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

GI “21. maj”: Lamentiranje Perovića o potrebi zabrane abortusa...

"No pasáran", poručili su iz GI "21. maj". https://twitter.com/gi21maj/status/1526280839331463170?s=20&t=G3z0I-uka0oj0mkJo1HpXg

Šehović: Premijer Abazović je poltronski most za destrukciju Crne...

Političke prilike u odnosu protekla tri mjeseca, kako smatra, naizgled su se prilično promijenile, ali ne i...

Autobusi sa ukrajinskim vojnicima napustili čeličanu Azovstal

Agencija novodi da nije bilo moguće utvrditi koliko je vojnika bilo u autobusima. Po...

Sudar dva voza u Španiji, mašinovođa stradao, 85 osoba...

Službe za hitnu pomoć javile su da pomažu evakuaciju oko 100 ljudi iz putničkog voza.

( VIDEO) Krivična prijava zbog zlostavljanja: Žabljačanin osumnjičen da...

“Pripadnici policije su kroz svoje aktivnosti došli do sumnje da je nepoznato lice B.G. (45) sa Žabljaka,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare