Izvor:RTCG

Đeljošaj: Diskriminaciju i rad na našu štetu ne prihvatamo

Predsjednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj u izjavi za RTCG tvrdi da je promijenjena administrativna opštinska granica na Geoportalu Uprave za nekretnine, pa preduzeće Deponija sada pripada Glavnom gradu. Đeljošaj sumnja da to nije slučajno. Poručuje da Vlada i lokalne samouprave moraju da sarađuju, te da su spremni za dijalog. U suprotnom, spremni su i na protest.

Nakon saznanja početkom januara da je na Geoportalu Uprave za nekretnine ucrtana granica prema kojoj Deponija pripada Podgorici, predsjednik opštine Tuzi, Nik Đeljošaj, kaže za RTCG da je lokalna samouprava uputila više dopisa ministarstvu i Vladi.

“Po zakonu sam obavezan da se staram o imovini opštine Tuzi. Moram da reagujem i da tražim rješenje za promjene koje su nezakonite. Čak ja mislim da ovo što je urađeno je krivično djelo, i mislim da bi trebalo neko da odgovara za ovo”, kazao je Đeljošaj.

Iz Uprave zanekretnine, međutim, objašnjavaju da se na Geoportalu, osim zvaničnih podataka Uprave, mogu naći i podaci s OpenStreetMap karte koji se mogu uključivati, isključivati i preklapati s ostalim podacima. OpenStreetMap je, kažu, otvorena, slobodna za korišćenje, karta cijelog svijeta koja je kreirana volonterskim radom pojedinaca, i ne sadrži zvanično potvrđene podatke.

“Pregledom sloja Administrativnih jedinica na Geoportalu može se potvrditi da među granicama opština ne postoji granica opštine Tuzi, zato što je razgraničenje između Glavnog grada i opštine Tuzi u toku, pa kad Uprava bude imala ove zvanične granice biće objavljene na Geoportalu. Slično kao na OpenStreetMap karti, ni neka granica opštine Tuzi objavljena i na Google Maps karti, i to s dodatnim značajnim pomjeranjem, ne može se naravno smatrati za zvaničnu i precizno prikazanu”, saopšteno je iz Uprave za katastar.

Iz Uprave napominju da je za dobijanje zvaničnih podataka za službenu upotrebu neophodno direktno obraćanje Upravi za katastar i državnu imovinu. Međutim, Đeljošaj ne prihvataovakvo objašnjenje.

“Došli smo u situaciju u državi, ovo je NATO država, sjutra smo u EU, da nam institucija kaže da u zvaničnom portalu gdje su podaci svih prostornih jedinica u CG može neki volonter da crta da bi zaštititio svoje nezakonito djelovanje. Što je netačno, ali i blamaža za čitav sistem, državu”, kaže Đeljošaj.

On sumnja i data situacija nije slučajna. Tvrdi i da su Tuzi jedina opština kojoj Vlada tri mjeseca ne prosljeđuje novac za budžet, da su građani te opštine prethodnim mjerama diskriminisani.

“Osnovna poruka je ta – mi jesmo za saradnju, diskriminaciju ne prihvatamo, da se radi na našu štetu ne prihvatamo, jer ne mogu da prihvatim onda bih ja radio protiv zakona, a ja sam ovdje da zaštitim sva prava i imovinu za sve građane Tuzi”, kaže Đeljošaj za TVCG.

Đeljošaj zaključuje da Vlada i lokalne samouprave moraju da sarađuju i poručuje da je ta opština spremna za dijalog. Ukoliko se ne uvaži njihov zahtjev, spremni su i na protest.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Savković Vukčević: Bratić da zaustavi istragu protiv nastavnice koja...

Prema njenim riječima tako se danas iz nadležnog ministarstva, koje zapošljava novočetnike i one koji veličaju saradnike...

Bivši predsjednik Maldiva prebačen u Njemačku nakon pokušaja atentata

Našid (53) je ranjen prošle nedelje, a vlasti su okrivile muslimanske ekstremiste i uhapsile tri od četiri...

Đeljošaj: Građani Vranja, vaša opština će da pomogne da...

“Prije mjesec sam bio u Katoličkoj crkvi za Uskrs, juče sam bio gost mještana Vranja za slavu...

Sjednica Vlade Crne Gore: Predloženo povećanje akciza na duvan...

U skladu sa predloženim izmjenama, finansijske institucije u Crnoj Gori će biti dužne da identifikuju račune koje...

PUTIN: Svi pogođeni masakrom u Kazanju dobiće pomoć!

"Dozvolite mi da još jednom naglasim: Tatarstan, svi koji su se suočili sa tom nesrećom, porodice koje...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare