STANDARD donosi priču o ”Kući zdravlja”: Pomoć tražilo preko 100 građana, sa stručnjacima razgovaraju o anksioznosti, zavisnosti, ljubavi…

''Kuća zdravlja'' u Podgorici je, iako nedavno otvoren, već dobro poznat socijalni servis u sklopu Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada. Ovaj servis, između ostalog, pruža podršku građanima Podgorice koji se suočavaju sa različitim problemima, s akcentom na prevenciju, edukaciju, promociju zdravlja i zdravih stilova života, ali i konkretnu psiho-socijalnu podršku.

U ”Kući zdravlja” u skladu sa konkretnim potrebama korisnika, tehnički dio organizacije posla obavljaju zaposleni u Sekretarijatu, dok ljekari, psiholozi, socijalni radnici i druga stručna lica, kao saradnici “Kuće zdravlja”, učestvuju u njenom radu pro bono, pružajući stručnu kvalifikovanu pomoć građanima i građankama, kroz predavanja, edukativne radionice, prezentacije ili konkretnu pomoć pojedincima.

ZA PET MJESECI 108 KLIJENATA, NAJČEŠĆI RAZLOZI ANKSIOZNOST, ISKUSTVO NASILJA, TRAUMA, POSLJEDICE PANDEMIJE…

”Kuća zdravlja” otvorena je u julu ove godine, a u njoj se održavaju radionice i predavanja na različite teme kao što su mentalno zdravlje kod adolescenata, srčana slabost, kancer dojke, kancer pluća, dijabetes, celijakija, ljubav i nasilje…

Iz Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada za Standard su objasnili da ,,Kuća zdravlja” vodi samo informativnu i brojčanu evidenciju o korisnicima psiholoških savjetovanja koje realizuje u saradnji sa Udruženjem psihologa Crne Gore, onkoloških pacijenata koji koriste Karticu prednosti i zavisnika koji su tražili pomoć iskustvenog savjetnika, a koju ,,Kuća zdravlja” ostvaruje u saradnji sa NVO CAZAS.

Želimo da podsjetimo da se svim našim sugrađanima, koji koriste usluge u ,,Kući zdravlja”, garantuje anonimnost i zaštita podataka o ličnosti u skladu sa zakonom”, kazali su iz Sekretarijata.

Kako su naveli, zainteresovani mogu koristiti jednokratnu psiho-socijalnu podršku u vidu savjetovanja i usmjeravanja, ili dugoročnu u vidu psihoterapije.

Kada je u pitanju psihosocijalna podrška, Kuću zdravlja posjetilo je 108 klijenata, od kojih je 17 sa problemom bolesti zavisnosti. Karticu prednosti preuzelo je do sada 59 građana”, saopštili su.

Razlozi traženja pomoći su mnogobrojni, a najčešći su anksioznost, emocionalni i porodični problemi, iskustvo nasilja i trauma, bolesti zavisnosti i tako dalje.

”Posljedice koje pandemija virusa COVID-19 ostavlja na psiho-fizičko zdravlje takođe su jedan od razloga zbog čega je građanima potrebna naša podrška”, naveli su iz Sekretarijata.

Kuća zdravlja, foto: PG Biro

SERVISU ”KARTICA PREDNOSTI” PRIDRUŽILI SE BENU APOTEKE I DELTA CITY

Povodom obilježavanja Ružičastog oktobra Sekretarijat za socijalno staranje u tom mjesecu je pokrenuo novi servis – Kartica prednosti, koji je namijenjen svim onkološkim pacijentima, koji se mogu registrovati u prostorijama Kuće zdravlja gdje će preuzeti karticu. Kartica prednosti čini onkološke pacijente prioritetnom kategorijom u radu službi i organa Glavnog grada, što se odnosi na administrativne procedure i usluge koje pruža lokalna samouprava.

,,Karticu prednosti” preuzelo je za sada 59 onkoloških pacijenata, građana Glavnog grada Podgorice.

”Primarno je zamišljena kao prednost onkološkim pacijentima u organima i službama lokalne samouprave, sa nadom da će se akciji prudružiti i ostali pružaoci usluga. Za sada su podršku pružili Benu apoteke i Delta city”, kazali su Standardu iz Sekretarijata.

Preuzimanje kartice prednosti obavlja se lično u “Kući zdravlja”, uz izvještaj doktora medicine-specijaliste onkologije i lični identifikacioni dokument.

”Kuća zdravlja i Sekretarijat obrađuju i čuvaju lične podatke korisnika kartice prednosti u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Korisnik kartice prednosti ima pravo na pristup svojim ličnim podacima, pravo na ispravku netačnih ili nepotpunih podataka koji se na njega odnose i druga prava u skladu sa zakonom”, navode iz Sekretarijata.

BRINU I O MALIŠANIMA

Kuća zdravlja, foto: PG BIRO

Na pitanje da li u ”Kući zdravlja” postoji poseban sektor koji se bavi djecom, iz Sekretarijata ističu da u saradnji sa Centrom za prava djeteta Crne Gore brinu o našim mališanima i adolescentima.

”U tom smislu, u sklopu redovnih aktivnosti Centra za prava djeteta, koje se srijedom i petkom realizuju u Kući zdravlja, održavaju se i radionice edukativno-kreativnog i psiho-socijalnog karaktera, za djecu od 6-18 godina, koje trenutno redovno posjećuje više od 20 djece”, naveli su oni.

Sekretarijat za socijalno staranje konstantno širi mrežu socijalnih servisa, tako da će, osluškujući potrebe građana, u skladu sa nadležnostima i mogućnostima, i u narednom periodu osmišljavati i pokretati nove socijalne servise.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Ambasada SAD-a zabrinuta zbog nedavnog imenovanja Marojevića

Podsjećamo, u ime Vlade Crne Gore nedavno je u UO UCG imenovan nikšićki paroh Nikola Marojević.

Bečić osudio vandalski čin na crkvi Vaznesenja Gospodnjeg

On je poručio da, poruke mržnje i netrpeljivosti nikada neće nadjačati multikonfesionalni i multietnički duh Crne Gore.

Golubović obećava uklanjanje Mladića sa pljevaljskih fasada

U rudarskom gradu na krajnjem sjeveru Crne Gore incidenti su učestali od pobjede na izborima prosrpskog Demokratskog...

Joković: Krivokapić obmanuo javnost, pet poslanika SNP sjutra pred...

On je rekao da premijer Zdravko Krivokapić iznosi potpune neistine o tome kako će poslanici SNP-a glasati.

Knežević: Pozivam bratstvo Eskobara da riješi spor, kuća im...

 Pozivam bratstvo Eskobara da riješi spor, kuća im ga daje, napisao je predsjednik DNP-a i jedan od...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare