Amfilohije garantovao za Branku Milić

Amfilohije

Nakon 12 dana štrajka glađu, zdravstveno stanje Branke Milić, optužene u slučaju “Državni udar, više je nego alarmantno, kazao je za “Dan njen branilac Jugoslav Krpović. On je juče Višem sudu u Podgorici predao zahtjev za ukidanje pritvora svojoj branjenici, uz garancije Mitropolije crnogorskoprimorske da će joj biti obezbijeđen smještaj u Manastiru Uspenja Presvete Bogorodice Duga na Bioču.

 

Prema saznanjima “Dana nakon blagoslova mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, igumanija tog manastira Jovana potpisala je podnesak u kome se navodi da je spremna da Milićeva, ukoliko joj bude ukinut pritvor, bude zbrinuta u manastiru i da joj se obezbijedi prevoz prilikom odlazaka na suđenja. Tu informaciju u izjavi za “Dan, potvrdio je advokat Krpović.

Manastir Uspenja Presvete Bogorodice -Duga na Bioču, koji zastupa igumanija Jovana, po blagoslovu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, Branki Milić je obezbijedio boravak, smještaj, hranu, zdravstvenu zaštitu, kao i prevoz od manastira do suda radi nesmetanog vođenja krivičnog postupka, a ukoliko joj Viši sud ukine pritvor i pusti je da se brani sa slobode, navodi se u predlogu njenog advokata Jugoslava Krpovića.

On je ukazao na nehuman odnos Višeg suda u Podgorici i sudije Suzane Mugoše, koja na prošlom pretresu, i pored vidno lošeg stanja u kome se Branka Milić nalazila, nije udostojila tu optuženu ni pitanja kako se osjeća i da li može da pratiti tok glavnog pretresa.

Iako je vijeće upoznato sa činjenicom da je Branka Milić bolesno lice, sa konstatovanim ozbiljnim dijagnozama, na šta ukazuje medicinska dokumentacija koju je dostavio njen branilac, kao i da 12 dana štrajkuje glađu, vijeće se uopšte ne osvrće na njeno zdravstveno stanje. Tako se ponaša iako zna da njene bolesti ne mogu da se liječe u ambulanti Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija. Predsjednica vijeća, nakon što je Branka Milić, stupila u štrajk glađu, nijednom na pretresu nije je upitala za zdravlje i da li je sposobna da prati glavni pretres“, ukazao je Krpović.

On dodaje da predsjednica vijeća tokom pauza ne dozvoljava braniocu da obiđe Milićevu u prostoriji suda kako bi se upoznao sa njenim zdravstvenim stanjem.

Prvi put od štrajka glađu, 9.10.2017. godine, kada je Branki Milić pozlilo, na ličnu inicijativu branioca obezbjeđenje je dozvolilo da vidim u kakvom je stanjuTog dana je drhtala, tekla joj je krv iz nosa, imala je jake vrtoglavice, bila je dezorijentisana, nije mogla da stoji na nogama. Tražila je da legne. Nakon što se vratila u sudnicu, vidjelo se po njenom licu i pogledu da nije dobro. I držanje za stomak i glavu ukazivalo je da trpi jake bolove, a niko od sudija nije se osvrnuo na nju kao da ne postoji. Kada se ovome doda da Branka Milić već godinu dana boravi u spuškom Gvantanamu, u bivšoj ostavi, samici bez ijedne utičnice, površine 6m2, sa toaletom koji nije izdvojen, iz kojeg se širi smrad,bez prozora za ventilaciju, jasno je da usled ovakvog odnosa suda i Zavoda neće dočekati živa kraj suđenja“, kazao je Krpović.

Državljanka Srbije Branka Milić se već jedanaest mjeseci nalazi u pritvorskoj ćeliji od šest kvadratnih metara koja je predviđena za izolaciju i pritvorenike sa duševnim problemima ili apstinencijalnim krizama.

 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vuksanović Stanković: Car je go;Abazović : Imaju li Raško...

"Pogledajte ga molim vas građani CG. Sva sublimacija politike vlade Dritana Abazovića je - car je go",...

Adžić se smijao Mugoši, on mu poručio da bi...

"U trenutku kada 68 od 81 poslanika traži smjenu njegove Vlade, to je dovoljan razlog da podnese...

Abazović predstavio inicijativu za rekonstrukciju Vlade: Osnaživanje borbe protiv...

"Iskazujemo spremnost za rekonstrukciju na sledećim političkim principima. -Vlada će dodatno osnažiti borbu protiv...

Abazović nudi DF-u i DCG ulazak u Vladu: Spreman...

Abazović je navodno dao ponudu DF-u i Demokratama da uđu u Vladu, odnosno da dobiju ministarske pozicije...

Čanak crnogorskim poslanicima: Ne dajte mu da pobjegne

"Poruka svim prijateljima Crne Gore, poslanicima u parlamentu Crne Gore i svima kojima je Crna Gora na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare