Izvor:Pobjeda

Bazne stanice pokazale da je Brajović bio u blizini graničnog prelaza

Goran Brajović, optužen za pripadništvo kriminalnoj organizaciji koja je planirala izvršenje teških krivičnih djela, na dan kada je uhapšen, 2. avgusta prošle godine, kretao se automobilom od Vilusa ka graničnom prelazu sa Bosnom i Hercegovinom, kod Bileće, navodi se u nalazu telekomunikacijske struke koji je juče predstavljen u podgoričkom Višem sudu.

Na optuženičkoj klupi su i Kolumbijci Aleksandar Kostana i David Kaisedo koji su uhapšeni nakon ilegalnog ulaska u Crnu Goru zajedno sa Brajovićem koji ih je prevozio prema Podgorici.

Proces vodi sutkinja Biljana Uskoković.

Vještak Predrag Boljević koji potpisuje nalaz telekomunikacijske struke juče je pred sudom pojasnio da je na osnovu baznih stanica i reona koji one pokrivaju utvrđeno da se Brajović kretao automobilom i iz pravca Vilusi ka graničnom prelazu kod Bileće.

– On se kretao u zoni oko graničnog prelaza. Bio je na Ilinom Brdu koje se nalazi u graničnoj zoni. Korisnik se kretao i to u širem krugu i ne samo na jednom mjestu. Moguće duž putnog pravca Vilusi ka granici prema Bileći – precizirao je vještak.

Naveo je da to što se četiri različite bazne stanice za samo nekoliko sekundi u izvještaju pojavljaju 27 puta upućuju na zaključak da se optuženi kretao automobilom.

– Zbog konfiguracije terena dešava preklapanje baznih stanica i da se kao dominantna pojavljuje ona koja u tom trenu ima jači signal – kazao je Boljević.

On nije mogao da se izjasni kojem operateru pripada broj sa kojeg je vještačena komunikacija sa broja 88**********351, ali je saopšio da je na teritoriji Crne Gore registrovan na signalu Telenor mreže.

– Ne mogu da se izjasnim koju vrste komunikacije je koristio taj korisnik ovog broja, ali se radilo o internet komunikaciji. Ne mogu da preciziram da li se radilo o pozivima, video-komunikaciji, skidanju nekog sadržaja ili slično – kazao je Boljević.

Odbrana je prigovorila ovom nalazu vještaka, navodeći da je nepotpun.

Optužnicom tužilaštva, Brajović i Kolumbijci se terete za stvaranje kriminalne organizacije koja je djelovala na međunarodnom nivou.

Pomenuta kriminalna organizacija je za cilj imala izvršenje neodređenog broja teških krivičnih djela protiv života i tijela. U optužnici se navodi da su okrivljeni početkom 2020. godine postali članovi kriminale grupe čiji je šef za sada neidentifikovan. Ta grupa, kako je istraga pokazala, djelovala je na teritoriji više država – Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Turske.

Sud je naložio da se na narednom suđenju u svojstvu svjedoka saslušaju službenici Specijalnog sektora na okolnosti mučenja i torture nad optuženim Brajovićem i kolumbijskim državljanima nakon hapšenja.

Optuženi su prilikom davanja odbrana pred sudom ustvrdili da su nakon hapšenja bili mučeni i da im je od tog prebijanja narušeno zdravlje.

Sljedeće suđenje je zakazano za 14. decembar.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Francuska kompanija nastavlja sa izvozom opasnog materijala iz Crne...

Iz Bijele je danas isplovio brod DAKOTA sa ukupno 7500 tona kontaminirane zagađene zemlje koja će biti...

Evropska agencija za ljekove odobrila antikovid pilulu Pakslovid

„Pakslovid je prvi antiviralni lijek koji se primjenjuje oralno koji je preporučen u EU za liječenje kovida-19“,...

Bogdanović: Krivokapić bio potpuno u pravu kada je rekao...

Ističe da smo jedina država u kojoj vlast organizuje proteste protiv sebe. " Jedina...

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije: Milanović postao državni neprijatelj Ukrajine

Tačnije, njegovo ime nalazi sa na ekstremističkoj stranici Mirotvorac, koja objavljuje lične podatke samoproglašenih neprijatelja Ukrajine.

JANOVIĆ nakon ubistva Baranke: Nulta tolerancija za nasilje!

" Svi zajedno moramo konačno staviti do znanja da je za nasilje i nasilnike-nulta tolerancija! Mnogo tužan...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare