Izvor:Dan

Bigović nudi pola miliona eura za slobodu

Pritvorenik Ljubo Bigović ponudio je podgoričkom Višem sudu jemstvo za ukidanje pritvora, vrijedno oko pola miliona eura, o kojem će sud naknadno odlučiti kada Specijalno državno tužilaštvo bude dalo svoje mišljenje, saznaje Dan. Radi se o hipoteci na kuću. Kako je nedavno Danu kazao izvor blizak Bigoviću, vještaci medicinske struke podsjetili su ga na zahtjev suda, prije nekoliko mjeseci u spuškom zatvoru i napisali izvještaj da treba da bude pušten na kućnoliječenje.

“Branilac okrivljenog Lj.B. sudu je podnio predlog za ukidanje pritvora i određivanje mjere nadzora zabrane napuštanja stana. Rješenjem od 4. avgusta 2020. godine, taj predlog je odbijen kao neosnovan. Nakon toga, branilac okrivljenog podnio je predlog sudu da se okrivljenom ukine pritvor, odredi mjera nadzora zabrane napuštanja stana i predložio određivanje jemstva. Taj predlog, u skladu sa zakonom, upućen je Specijalnom državnom tužilaštvu radi davanja mišljenja, nakon čega će o predlogu sud donijeti odluku. Na ime jemstva predloženo je stavljanje hipoteke na nepokretnosti, kuća, u vrijednosti od oko pola miliona eura”, odgovorila je juče na pitanje Dana portparol Višeg suda Aida Muzurović.

Ukoliko Viši sud prihvati Bigovićevo ponuđeno jemstvo, vrijednost pomenutog ići će u korist države Crne Gore.

Ljubo Bigović tužio je prije nekoliko godina državu Evropskom sudu za ljudska prava u Francuskoj zbog navodno nezakonitog produžavanja pritvora i neadekvatnog liječenjau spuškom zatvoru. Bigović je tvrdio da mu je Crna Gora povrijedila prava garantovana Konvencijom o ljudskim pravima, i to članovima 3,5 i 6, koji se odnose na zabranu mučenja, pravo na slobodu i sigurnost i pravo na pošteno suđenje.

Kako je ranije objavljeno na sajtu suda, a prenijeli mediji, navedeno je da je taj Baranin uhapšen 16. februara 2006. pod sumnjom za zločinačko udruživanje, iznudu i pomaganje u izvršenju teškog ubistva. Bigović tvrdi da mu neke odluke o produženju pritvora nisu dostavljane, da neke nisu razmatrane, nije uvažavano njegovo narušeno zdravstveno stanje, da su nezadovoljavajući uslovi u kojima boravi. Takođe je konstatovano da je Bigović morao da kupuje vrlo skupe ljekove, kao i da je za liječenje u Institutu za rehabilitaciju u Igalu, gdje je boravio nekoliko mjeseci tokom 2015. godine, morao da plati 10.673,60 eura.

Nakon upućene žalbe, iz Strazbura su tražili podatke o pritvorskim uslovima u kojima boravi Bigović, kolika je bila površina poda u ćeliji, koliko kreveta je bilo prazno u vrijeme njegovog boravka u toj ćeliji. Traženi su i podaci koliko je pritvorenika bilo u ćeliji u periodu dok je tamo boravio, te da se navede maksimalan broj pritvorenika, da li je toalet u ćeliji koji je koristio Bigović bio odvojen od ostatka prostorije i ko je bio zadužen za higijenu ćelije podnosioca pritužbe. Takođe, traženi su i podaci o vremenu boravka van ćelije i prostor koji mu je bio omogućen za to, kao i vrijeme koje provodi vježbajući i površinu prostora namijenjenog za to koju je mogao da koristi i materijal kojim je ta površina pokrivena.

Apelacioni sud je na neodređeno vrijeme bio odložio sjednicu vijeća u predmetu protiv Saše Borete, Ljuba Bigovića, Ljuba Vujadinovića i Milana Čile Šćekića, koji su optuženi za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića. Sjednica je odložena zbog zahtjeva optuženog Borete za izuzeće sudija Seke Piletić i Zorana Smolovića, kao i predsjednika Apelacionog suda Mušike Dujovića.

Ukinuta presuda Apelacionog suda

Vrhovni sud je u decembru prošle godine ukinuo presudu Apelacionog suda od 20. februara 2015. godine kojom su Boreta, Bigović, Vujadinović i Šćekić osuđenih na po 30 godina zatvora zbog ubistva Šćekića i predmet vratio na ponovno suđenje.

Odluci Vrhovnog suda prethodila je odluka sudija Usgavnog suda koje su usvojile žalbu odbrane osuđenih, jer je ocijenjeno da im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje u dijelu koji se odnosi na pribavljanje i kvalitet korišćenog dokaza zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića i prava na odbranu.

Ustavni sud ranije je ukinuo presudu Vrhovnog suda kojom su Saša Boreta, Ljubo Bigović, Ljubo Vujadinović i Milan Čila Šćekić osuđeni na po 30 godina zatvora za ubistvo Slavoljuba Šćekića, a Alan Kožar na šest godina i dva mjeseca zatvora za podmetanje eksploziva na gradilištu hotela “Splendid”.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Ovo je prognoza vremena za sjutra

"Vjetar južnih smjerova, mjestimično umjeren do pojačan, prvenstveno u sjevernim predjelima i duž obale. Jutarnja temperatura vazduha...

Tabu-stvari u seksu koje to ne bi trebalo da...

"Postoji mnogo parova koji u potpunosti izbjegavaju seksualne odnose tokom menstruacije, jer jedan ili oba partnera to...

Čepmen žali zbog ubistva Lenona: Ubio sam ga jer...

Čepmen je 1980. ispalio četiri hica u Lenona, ispred njegovog njujorškog stana na Menhetnu, dok je Ono...

Zabavite se uz test ličnosti: Koja vas mrlja podsjeća...

Sve što treba da učinite je da odaberete mrlju koja vas podsjeća na lice, nemojte previše razmišljati, samo...

Darmanović: Jačanje globalne solidarnosti i povjerenja osnov za unapređenje...

U fokusu sastanka, čiji su domaćini bili ministri vanjskih poslova Njemačke i Francuske, bili su su odgovori...

NAJČITANIJE

DF IZGUBIO DOBIJENE IZBORE: Sada Crnom Gorom vlada 14...

Činjenica je da je Demokratski front od izbora koji su održani 30. avgusta, do juče, bio pod...

Vladimir Đukanović: E, MOJ ZDRAVKO, CRNI ZDRAVKO! Da nije...

- E, moj Zdravko! Zašto crni Zdravko? Zašto za ime Boga? Nisi ni stupio ljudski na političku scenu,...

Pojašnjenje mjera NKT-a: Evo koje su nove mjere za...

Portal Standard izdvojiće koje mjere stupaju na snagu od ponedjeljka po opštinama, radi boljeg razumjevanja.

POGLED IZ BEOGRADA: “Poslije Mila gori od MILA”

Teško da bilo ko od "prosječnih" konzumenata svakakvih medijskih sadržaja i onih koji...

DPS: Mandatar opet zalutao, Krivokapić slavi uz “TAMO DALEKO”...

"Evo kako 200% Crnogorac, što bi rekao Andrija Mandić, proslavlja pobjedu na izborima. Krivokapić se i odje,...

Komentari

avatar