Brđanin otvorio radionicu na temu jačanja istraga o krijumčarenju migranata

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin je u svojstvu predsjedavajućeg SEPCA-om danas otvorio radionicu na temu jačanja istraga o krijumčarenju migranata u državama članicama SEPCA-e, a koja je organizovana uz podršku ICITAP-a, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako su naveli, tokom dva dana trajanja radionice govoriće se o najizraženijim bezbjednosnim izazovima, te o jačanju saradnje u vođenju istraga o krijumčarenju migranata u državama članicama SEPCA-e.

„Crnogorska policija je veoma posvećena suočavanju sa bezbjednosnim izazovima koji nam prijete, te je tijesna i istrajna saradnja sa svim partnerima ključna za pozitivan rezultat u borbi protiv svih vrsta kriminala, pa tako i u borbi protiv krijumčarenja migranata.“, rekao je Brđanin.

Američka ambasadorka Judy Rising Reinke je prilikom otvaranja radionice kazala „Pružanje pomoći crnogorskim institucijama u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije je za nas veoma značajno pitanje, te smo veoma ponosni na to što smo dio ovog događaja. Jačanje istraga o krijumčarenju migranata mora biti naš zajednički cilj kojem stremimo, a se može postići samo kroz snažnu saradnju na regionalnom nivou koja će se zasnivati na izgradnji multilateralnih slučajeva koji uključuju više partnerskih agencija, te razmjeni obavještajnih podataka i zajedničkim krivičnim gonjenjem učinilaca krivičnih djela, uključujući i krivično gonjenje zasnovano na okvirima Europol-ovih zajedničkih istraga.“

Iz Uprave policije su saopštili da ćr radionici prisustvovati partneri iz EUROPOL-a i FRONTEX-a, Globalne inicijative, MARRI-a i IOM-a, sa kojima Uprava policije ima odičnu saradnju u domenu borbe protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja migranata, a koji će kroz svoja izlaganja pružiti jasniju i širu sliku izazova koje donose migraciona kretanja, ne samo na nacionalnom i regionalnom, već i na evropskom nivou.

„Svjesni činjenice da socio-ekonomske krize koje sa sobom nose i fenomen migracija otvaraju polje za kriminalno djelovanje koje ne poznaje granice i iskorištavanje ovakvog stanja za stvaranje profita ilegalnim putem, moramo zajedno, udruženim snagama da radimo na njihovom suzbijanju i stvaranju bezbjednog ambijenta za sve građane tako što ćemo biti jedan korak ispred organizovanih kriminalnih grupa.“, istakao je Brđanin.

Iz Uprave policije podsjećaju da se, regionalna saradnja na području Jugoistočne Evrope koja se sprovodi kroz regionalne mehanizme i okvire u velikoj mjeri je doprinijela postizanju značajnih rezultata u ovoj oblasti, te je ova kvalitetna i efikasna saradnja usko vezana za naš put ka evropskim integracijama i evroatlanskoj integraciji zemalja regiona.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Pavićević: Zalažemo se za manjinsku vladu, radi nacionalnog pomirenja...

Pres konferenciju koalicije Crno na bijelo otvorio je predjednik udruzenja CIVIS Srđan Pavićević. https://www.facebook.com/pokretura/videos/614761119802685/

Lančani sudar u Radanovićima, ima povrijeđenih

Saobraćajna nezgoda je, kako su precizirali, prijavljena Odjeljenju bezbjednosti Kotor u 11.15 sati. Uviđaj...

Počela adaptacija garaže u Ulici Novaka Miloševa

“Tokom adaptacije izvodiće se pripremni radovi, građevinsko-zanatski radovi, nakon čega će se pristupiti radovima na atmosferskoj kanalizaciji,...

Spajić i Milatović: Cilj je da ubrzamo dinamiku napretka...

Ministar ekonomije u Vladi UAE je izrazio zadovoljstvo što će ta zemlja biti partner na Investicionom forumu...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare