Listinzi: Nikolić naizmjenično zvao Medojevića i vođu kavačkog klana

Miomir Nikolić

Specijalno državno tužilaštvo provjerava da li je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević imao posredne veze sa odbjeglim vođom kavačkog klana Slobodanom Kašćelanom, posredstvom unakrsnih kontakata preko mobilnog telefona jednog od optuženih za pranje novca Momirom Nikolićem, saznaje Portal Standard.

Nezvanično, Specijalno državno tužilaštvo ovo pitanje tretira kao jedan od segmenata u okviru detaljnog izviđaja o pranju novca uoči parlamentarnih izbora 2016. godine, posebno iz razloga što je lider PzP-a Nebojša Medojević tokom ispitivanja ustvrdio da Nikolića gotovo jedva poznaje.

Listinzi telefonskog saobraćaja do kojih je došao tim tužilaca, ipak, ukazuju da su Medojević i Nikolić imali frekventne razgovore i razmjenu SMS poruka mjesecima prije održavanja izbora. Međutim, ono što je iznenadilo istražitelje tokom analize dokaza jesu unakrsni kontakti, koji su registrovani između Nikolića i Medojevića, a potom u kratkom intervalu – Nikolića sa vođom kavačkog klana Slobodanom Kašćelanom.

Da li su ti pozivi bili sa namjerom vezani ili je u pitanju puka slučajnost, za sada nije poznato.

Portal Standard je povodom ovih informacija kontaktirao PzP, ali su iz te političke partije saopštili da ne žele da daju izjave za Standard bez obrazloženja.

Prema saznanjima Standarda, Nikolić je imao aktivne kontakte sa vođom kavčkog klana Slobodanom Kaćelanom, koji je u bjekstvu od 12. septembra 2016. godine, kada je Specijalno tužilaštvo izdalo nalog za njegovo i hapšenje još sedam pripadnika toga klana, zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu, bavili se zelenašenjem i drugim težim krivičnim djelima.

Simptomatična je i činjenica da je nakon bjeksva Kašćelana, kontakt prenešen na njegovog brata Dragana, što bi moglo ukazati na sumnju da je riječ o nekom poslovnom odnosu. Nikolić je, takođe, u nešto redukovanijoj varijanti u istom periodu komunicirao i sa direktorom firme “Grande bastione” Zvonimirom Ivovićem, čiji je vlasnik Smiljan Samardžić, nekada prvi saradnik i partner ubijenog Kotoranina Dragana Dudića Frica.

Kako je ranije saopšteno iz Specijalnog državnog tužilaštva, u toku istrage prikupljeni su podaci i dokazi iz kojih se sumnja da su Nebojša Medojević i Nikolić organizovali kriminalnu organizaciju i preko članova te organizacije, među kojima su i aktivisti PZP-a i DF-a, u legalne tokove stavljali više stotina hiljada dolara koje potiču iz kriminalne djelatnosti.

Biznismenu Nikoliću, koji je i dalje pod opsežnom istragom, prije nekoliko dana produžen pritvor, na osnovu nedavno donijete odluke Vrhovnog suda Crne Gore. Razlog odluke o produženju pritvora je da postoje okolnosti koje ukazuju da bi mogli da ometaju vođenje postupka uticajem na svjedoke koji još nijesu saslušani.

U ovom slučaju treba da bude saslušano još osam svjedoka.

Takođe, pritvor je produžen Nikoliću zbog opasnosti od bjekstva jer je on ima prebivalište u Bosni i Hercegovini.

Istovremeno, sud nije prihvatio prijedlog Specijalnog državnog tužilaštva da produženje pritvora bude zasnovano na postojanju opasnosti da bi okrivljeni mogli da “nastave sa vršenjem krivičnih djela” jer, kako je ocijenio sud, za taj pritvorski osnov nijesu dati relevantni i dovoljni razlozi.

U ovom slučaju, nedavno je kao svjedok saslušana supruga predsjednika NOVE, Andrije Mandića, Sanja.

Prethodno su član Demokratske narodne partije, Nikola Jovanović i Vladislav Bulatović, bratanić funkcionera DF-a Predraga Bulatovića, uhapšeni zbog sumnje da su članovi kriminalne grupe koju je navodno formirao lider PzP.

Ranije su, zbog istog krivičnog djela privedena je i funkcionerka Demokratskog fronta, v.d. glavne urednice TV Budva Iva Pavlović, kao i sin funkcionera DF-a Slavena Radunovića, Luka Radunović, kao i Petar Drašković iz DF-a.

Kako je potvrđeno iz Specijalnog državnog tužilaštva, u toku istrage prikupljeni su podaci i dokazi iz kojih se sumnja da su Nebojša Medojević i Nikolić organizovali kriminalnu organizaciju i preko članova te organizacije, među kojima su i aktivisti PZP-a i DF-a, u legalne tokove stavljali više stotina hiljada dolara koje potiču iz kriminalne djelatnosti.

Vujisić, Šćepanović i Nikolić ostaće u pritvoru još najmanje do 15. novembra.

Razlog odluke o produženju pritvora je da postoje okolnosti koje ukazuju da bi mogli da ometaju vođenje postupka uticajem na svjedoke koji još nijesu saslušani.

U ovom slučaju treba da bude saslušano još osam svjedoka.

Takođe, pritvor je produžen Nikoliću zbog opasnosti od bjekstva jer je on ima prebivalište u Bosni i Hercegovini.

Istovremeno, sud nije prihvatio prijedlog Specijalnog državnog tužilaštva da produženje pritvora bude zasnovano na postojanju opasnosti da bi okrivljeni mogli da “nastave sa vršenjem krivičnih djela” jer, kako je ocijenio sud, za taj pritvorski osnov nijesu dati relevantni i dovoljni razlozi.

 
 
 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra povremeno kiša, do 22 stepena

U večernjim satima padavine će u većem dijelu države oslabiti, a u planinama na sjeveru moguća je...

Brkovići i Popović pušteni na slobodu nakon što je...

Oni se terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i pranje novca.  HTP „Boku“ je...

Gutereš ugostio Abazovića i Radulovića: Podrška svim aktivnostima UN...

Crna Gora kao ekološka država predstavlja odličan koncept. Radimo na daljem snaženju ekološke svijesti kako bi doprinijeli...

Muratović: Bošnjak pokušala da politički profitira na jednom tragičnom...

S obzirom na modele funkcionisanja Demokratskog fronta, kako je ocijenio, to ne bi bilo čudno, da Bošnjak,...

Medvedev: Dopala mi se Novakova izjava, vakcinacija privatna stvar

Đoković je rekao da ne zna da li će igrati na Australijan openu u januaru zbog striktnih...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare