Izvor:RTCG

Marović i Keljmendi još pod američkim sankcijama

Kancelarija za kontrolu inostrane imovine (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ažurirala je danas listu svih sankcionisanih lica. Uvidom u dokument jasno je da su sankcije, između ostalih, produžene i bivšem funkcioneru DPS-a Svetozaru Maroviću. Na listi su i Naser Keljmendi, Milorad Ulemek Legija, jedan od vođa meksičke mafije Nemesio Servantes, libijski krijumčar Fajsal Al-Vadi...

Vlasti SAD su poručile da koruptivno ponašanje podriva vladavinu prava i ekonomski rast, a da kao rezultat ove akcije sva imovina, i prihodi od imovine, određenih pojedinaca ili entiteta, moraju biti blokirani i prijavljeni OFAC-u.

Uvid u listu koja je dostupna na zvaničnom sajtu ove američke institucije pokazuje da je na njoj i Naser Keljmendi, osuđivani kosovski narko-bos, kao i članovi njegove porodice.

Na crnoj listi SAD je i Milorad Ulemek Legija, osuđen za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića 2003. godine, koji se nalazi u zatvoru u Srbiji.

Tu je i Nemesio Oseguera Cervantes, vođa kartela Jalisco nove generacije (CJNG), zvani “El Mencho”, za koga se tvrdi da je jedan od ključnih ljudi meksičkog podzemlja.

Američke vlasti sankcionisale su Fajsala Al-Vadija, Libijca, zbog optužbi da je umiješan u ozbiljne švercerske operacije na Mediteranu.

Na crnoj listi su i brojni ruski i bjeloruski najistaknutiji zvaničnici, uz obrazloženje da su povezani sa destabilizacijom regiona i korupcijom. Još 15. marta 2022. godine OFAC je ponovo imenovao bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka i prvi put imenovao njegovu suprugu Halinu Lukašenko i uvrstio ih na crnu listu. Tu je, između ostalih, generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin i vođe islamističkih organizacija, poput Al-Kaide i Islamske države.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Novaković Đurović: Prostorni plan do oktobra, otvorni za predloge...

Urađen je, kako je saopšteno, koncept Prostornog plana koji je dostupan za predloge i sugestije.

Kamberi Vučiću: Devedesetih ste hapsili tog mladića, a sada...

Kamberi je najprije rekao da prihvatanje francusko-njemačkog prijedloga "neće biti lako zbog antialbanskog narativa i narativa o...

Internet se utrkuje da pogodi koju seriju poslanik gleda...

Znamo da Vučić umije da bude strog prema svojim stranačkim kolegama, da umije da ih prekori kad...

Kremlj komentarisao najavu Vučića da će Srbija možda morati...

Peskov je rekao da Rusija njeguje svoje odnose sa Srbijom te da vjeruje da ti odnosi imaju...

Joković: Ne razmišljamo koga ćemo podržati, možda budemo imali...

“SNP u ovom momentu ne razmišlja koga će podržati, bitno je učiniti sve da bi kandidat DPS-a...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare