Izvor:Mportal

Pripadnik kriminalnog klana koji je prije godinu dana priznao učešće u ubistvima još uvijek na slobodi: Ukrao BMW iz kojeg je ubijen Šaranović, pratio kretanje Labana

Prošlo je tačno godinu dana otkako je u 21 sat 27. marta 2022. godine u službenim prostorijama Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela Uprave policije Crne Gore počelo saslušanje muškarca koji se ponudio da bude svjedok saradnik u razotkrivanju teških ubistava i drugih zločina koje su počinili pripadnici škaljarskog i kavačkog klana. Bez obzira na to što je riječ o osobi sa podebelim dosijeom, koja je priznala sopstveno učešće u nekim ubistvima, te detaljno opisala brojna druga ubistva i imenovala njihove izvršioce i naručioce, ona već godinu dana nije uhapšena, niti joj je dodijeljen status koji je tražila, mada su dvije informacije do kojih je M portal došao, sačinjene tokom razgovora sa tom osobom, u posjedu svih nadležnih državnih institucija.

M portal neće objavljivati ime saslušane osobe, mada je ono često pominjano u medijima, zbog njegove bezbjednosti i eventualnog budućeg postupanja državnih organa, ali će prenijeti ključne navode iz zapisnika sačinjenog nakon razgovora u prostorijama Odsjeka za suzbijanje .

Razgovor je obavljen na zahtjev osobe koja se ponudila da bude svjedok saradnik, a kao razlog obraćanja ovom odsjeku je naveo da mu je ugrožena bezbjednost od pripadnika organizovane kriminalne grupe „Barska“ (ogranak škaljarskog klana) čiji je i sam pripadnik, ali i od pripadnika suprotstavljene OKG „Kavači“. Razgovoru ove osobe sa pripadnicima Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela prisustvovao je, prema zapisniku, i tadašnji specijalni državni tužilac Saša Čađenović.

Prema zapisniku, ova osoba je precizirala svoju ulogu u dva teška krivična djela: u ubistvu Slobodana Šaranovića i ubistvu Ivana Labana.

Učešće u ubistvima i policijska procjena

„U svom kazivanju je saopštio da je lično učestvovao u krađi vozila marke „BMW” u Baru, sa sada pokojnim Hodžić Damirom, kao i da je otuđeno vozilo kasnije korišćeno za ubistvo Šaranović Slobodana u Budvi. Takođe, je saopštio da je učestvovao u praćenju i javljanju kretanja Laban Ivana u Baru, kao i da je nakon ubistva Labana učestvovao u uklanjanju moticikla korištenog prilikom ubistva Labana. * je saopštio da posjeduje fotografiju motocikla, korišćenog u ubistvu Laban Ivana“, zabilježeno je u informaciji.

„U daljem razgovoru, imenovani je saopštio da je u prethodnom periodu bio u bliskim odnosima sa ubijenim licima Kožar Alan, Hodžić Damir, Nurković Zijad, kao i sa drugim licima koji se u policijskim evidencijama vode kao pripadnici barske kriminalne grupe, kao i da je odlučio da ispriča svoja saznanja o djelovanju kriminalne grupe, čiji je i sam bio pripadnik, ali da ga zanimaju uslovi za dobijanje statusa svjedoka saradnika. Specijalni državni tužilac, g-din Saša Čađenović je saopštio zakonske uslove za dobijanje statusa svjedoka saradnika ili zaštićenog svjedoka u krivičnom postupku kao i da je osnovni uslov da ispriča sva svoja saznanja o krivičnim djelima u kojima je učestvovao, kao i krivičnim djelima izvršenim od strane kriminalne grupe čiji je i sam bio član. Zatim je saopštio da želi dobrovoljno da ispriča sve što zna o krivičnim djelima izvršenim od strane kriminalne organizacije kojoj je pripadao, kao da posjeduje informacije o izvršiocima i motivima izvršenih sledecih krivičnih djela:

  • ubistvo Srđana Vlahovića, izvršeno 10.04.2016. godine u Kotoru;
  • ubistvo Tomašević Božidara, izvršeno 06.08.2016. godine u Baru;
  • ubistvo Vukoslavčević Željka, izvršeno 08.09.2016. godine u Baru;
  • ubistvo Laban Ivana, izvršeno 31.10.2016. godine u Baru;
  • ubistvo Šaranović Slobodana, izvršeno 11.03.2017. godine u Budvi;
  • ubistvo Jovanović Marka, koji je prema kazivanju * nakon što je izvršio dvostruko ubistvo u Podgorici, lišen života, a zatim je njegovo tijelo sakriveno bačeno u jednu od jama na području opštine Bar;
  • ubistvo Klisić Jovana, izvršeno 01.11.2019. godine u Baru;
  • nestanak lica Marjanović Filipa i Gošović Vukašina, državljana R. Srbije koja lica su prema kazivanju *, oteta, mučena, ispitivana i na kraju lišena života na području opštine Danilovgrad;
  • nestanak i ubistvo Sjekloća Marka, koji je prema kazivanju * lišen života, nakon čega je njegovo tijelo sakriveno na njemu nepoznatoj lokaciji na području opštine Bar“, navedeno je u zapisniku sačinjenom tokom razgovora pripadnika Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela Uprave policije Crne Gore.

Umanjivao svoju ulogu i prebacivao odgovornost

Službenici ovog odsjeka policije su zaključili i da je * pokušavao da umanji svoju ulogu u izvršenju krivičnih djela, prebacujući odgovornost na danas pokojne Zijada Nurkovića i Damira Hodžića. Nurković je bio kum Alana Kožara, vođe OKG „Barska“ i ubijen je u Španiji 2019. godine u obračunu klanova, a za ubistvo Hodžića SDT tereti Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Nebojšu Jankovića i Ratka Živkovića.

„S obzirom da je tokom obavljanja razgovora * djelovao nepovezano i uplašeno, istome je od strane SDT, g-dina Saše Čađenovića i službenika Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela saopšteno da se prisjeti svih detalja vezanih za izvršena krivična djela, kao i da ukoliko istinito saopšti svoja saznanja o izvršiocima krivičnih djela, da je za dobijanje statusa svjedoka saradnika osim same izjave od krucijalnog značaja i da predoči materijalne dokaze (otkrije lokacije gdje su sakrivena tijela nestalih lica, oružje i prevozna sredstva korišćena u izvršenju krivičnih djela, sigurne kuće, tkz. štek stanovi u kojima se skriva oružje i dr.), a koji mogu potvrditi njegovu priču“, piše u zapisniku sačinjenom nakon dvočasovnog razgovora.

Nakon toga je * saopštio službenicima policije i SDT-u da će ispisati na papir sva svoja saznanja i da će pokušati da se sjeti svih detalja vezanih za izvršenje krivičnih djela o kojima je govorio, pa da će se onda javiti službenicima Sektora za borbu protiv kriminala, kako bi bio sačinjen novi zapisnik koji bi sadržao njegovu i ulogu drugih lica u planiranju i izvršenju krivičnih djela izvršenih u prethodnom periodu u sukobu organizovanih kriminalnih grupa.

Policijski službenici su zaključili da je * u pojedinim ubistvima o kojima je govorio imao znatno veću ulogu i učešće, stoji u zapisniku, ali da je prilikom obavljanja razgovora sa SDT-om i policijskim službenicima pokušavao da sazna detalje oko dobijanja statusa svjedoka saradnika, pa je zbog toga bio rezervisan u otkrivanju svoje uloge prilikom izvršenja krivičnih djela.

„Mišljenja smo da bi u ponovnim razgovorima sa licem * nakon prezentovanja činjenica iz istraga u konkretnim predmetima isti konkretizovao svoju radnju i saznanja vezano za navedena ubistva. Takođe, u dodatnim razgovorima akcenat bi bio stavljen na pronalaženje tijela nestalih lica i sredstava izvršenja krivičnih djela, čime bi se u znatnoj mjeri olakšao postupak dobijanje statusa svjedoka saradnika“, zaključuje se u zapisniku.

M portal će sjutra prenijeti detalje informacije koju su sačinili pripadnici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Odsjek za posebnu operativnu podršku, u kojoj su navedeni detalji osam ubistava

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Majkl Pens predao dokumente za predsjedničku kandidaturu

Rojters nije u mogućnosti da odmah potvrdi autentičnost prijave na veb stranici Komisije. Pens...

Sjutra promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalim

Ujutru je na sjeveru po kotlinama moguća magla. Kako je saopšteno iz Zavoda za...

Milatović i Đurović prisustovali prijemu povodom šeste godišnjice učlanjenja...

Domaćini prijema bili su predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović i rukovodilac radom Ministarstva odbrane ministar Filip...

Britanska vlada smjestiće na barže 1.000 migranata – tražilaca...

Još dvije barže - pored jedne koja bi u naredne dvije sedmice trebalo da bude usidrena u...

Predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne, politika se ‘preselila’...

Politikolog Predrag Zenović ocijenio je da aktuelna predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne. Smatra da se ulazi...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare