Izvor:Pobjeda

Radulović: Nije pominjana večera sa Katnićem niti rješavanje slučaja ,,balkanskim putem“

Advokatica Marija Radulović negirala je u Osnovnom sudu da je sa kolegama Goranom Rodićem i Sinišom Gazivodom od aprila 2016. do februara 2017. godine pokušala da navede predstavnike A2A da plate 600.000 eura za jednu večeru sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem da bi izbjegli krivično gonjenje, prenosi Pobjeda.

“Izričito tvrdim da nikada nije izgovorena niti pomenuta bilo kakva večera sa glavnim specijalnim tužiocem, niti rješavanje slučaja “balkanskim putem“ kako se to pominje u optužnici, niti od strane Rodića, niti od strane mene ili kolege Gazivode. Uostalom, to potvrđuje svako slovo dokumenata koji se nalaze u spisima predmeta, kao i iskazi samih predstavnika A2A. Zato ne samo da negiram ovakav opis optužnice, već smatram da tužilac u ovom slučaju jednostrano selektuje činjenice sudu”, kazala je Radulović.

Ugovor o angažovanju

Ona je pojasnila da se njen poslovni odnos sa A2A nije razlikovao od rada na bilo kojem drugom predmetu koji se obrađivao u kancelariji, te i da je on obuhvatao ono što može biti redovan opis posla advokatskog pripravnika.

“Formalno, poslovni odnos advokata Rodića sa italijanskom kompanijom A2A započeo je krajem avgusta 2016. godine, tačnije potpisivanjem pisma o angažovanju od 31. avgusta 2016. godine. Prije potpisivanja ovog prvog pisma o angažovanju, od kraja aprila, puna četiri mjeseca, trajali su iscrpni pregovori sa predstavnicima kompanije A2A u vezi angažovanja advokata Rodića, a paralelno mi u kancelariji smo sve to vrijeme obrađivali dostavljeni materijal i dokumentaciju. Ti pregovori su čak u dva navrata, 1. i 27. jula prekidani upravo od strane advokata Rodića, koji je bio izrevoltiran ponašanjem i odnosom predstavnika A2A prema njemu”, kazala je Radulović.

Kako je dodala, sa Italijanima je advokat Rodić potpisao ugovor o angažovanju krajem avgusta 2016. godine.

“Taj prvi angažman odnosio se na procjenu rizika za kompaniju A2A u odnosu na postupak istrage koji je u tom trenutku Specijalno državno tužilaštvo vodilo protiv odgovornih lica u EPCG, od kojih su tri bila italijanska državljanina, zbog navodnog izvršenja krivičnog djela zloupotreba službenog položaja. Moj rad na tom predmetu zasnivao se na selektovanju dokumentacije koja nam je dostavljena (5.000 stranica materijala), prezentovanja advokatu Rodiću njenog sadržaja i prevođenju materijala, koji je većinom bio na engleskom. Takođe, zbog poznavanja engleskog jezika, ja sam bila ta koja je na sastancima i u telefonskim razgovorima prevodila razgovore između predstavnika italijanske kompanije A2A i advokata Rodića. Predstavnici A2A sa kojima smo imali komunikaciju su Alesandra Ferari, direktorka pravnog sektora A2A, Marcelo Parenti, pravnik i Oreste Bramanti, koji je ujedno bio i član odbora direktora u EPCG iz reda A2A kao manjinskog akcionara”, ispričala je ona.

Sastanak

Krajem septembra ili početkom oktobra 2016. godine, prema njenim riječima, Bramanti je, na sastanku koji je održao sa Rodićem, a na kojem je i ona bila prisutna, prezentovao informaciju da Srđan Kovačević, član OD EPCG, dolazi u Italiju kako bi predstavnicima A2A prenio neku poruku od glavnog specijalnog tužioca.

“U vezi ove informacije, Bramanti je imao više pitanja, prije svega u odnosu na to na šta se takva poruka može odnositi i Rodić mu je pojasnio da ne može biti u pitanju bilo kakvo pružanje međunarodne pravne pomoći, jer za to postoje jasno propisane procedure. Nakon ovog sastanka, Bramanti je saopštio da se ta poruka odnosila na poziv predstavnika A2A od strane GST na neformalni sastanak u Podgorici”; navela je advokatica Radulović.

Ona je saopštila i da je poznato da je sastanak predstavnika A2A sa glavnim specijalnim tužiocem održan 7. oktobra, da je na tom sastanku bio prisutan advokat Rodić kao punomoćnik italijanske kompanije i da je u rukopisu sačinio zabilješku o čemu su razgovarali, koju joj je po povratku u kancelariju predao da bi je prevela i dostavila predstavnicima A2A.

“Iz sadržine ove zabilješke poznato mi je da je na tom sastanku glavni specijalni tužilac naveo da je tužilaštvo zastalo sa radom u istrazi koja se vodila protiv odgovornih lica u EPCG, na intervenciju Srđana Kovačevića, te da tužilaštvo smatra da bi se umjesto vođenja postupka, predmet mogao riješiti nekim drugim procedurama koje poznaje naše zakonodavstvo, a što bi podrazumijevalo prije svega vraćanje pribavljene imovinske koristi, plaćanja troškova postupka, određenog plaćanja u dobrotvorne svrhe, te da bi A2A bila izrečena uslovna osuda, a u cilju zaštite imidža kompanije, da bi postupak bio oglašen tajnim”, ispričala je Radulović.

Ona se osvrnula i na dio optužnice koji se odnosi na to da su ,,međusobno konstatovali da će za realizaciju tog načina rješavanja slučaja tražiti naknadu od više miliona eura, jer su dostavljanjem računa za naknadu od 600.000 eura pogriješili i da je to dva miliona, jedan sad da plati kompanija A2A a drugi kada tužiocu istekne mandat“.

“I u ovom dijelu, i to kako u dispozitivu optužnice, tako i u obrazloženju optužnice, tužilac ponovo sudu prikriva postojanje činjenica, na način što ne prezentuje kompletnu prepisku između mene i advokata Rodića od 27. decembra 2016. godine, već istu secira i prilagođava kako bi me predstavio nekakvim sprovodnikom nekog kriminalnog plana u cilju pribavljanja višemilionske koristi. Naravno, tužilaštvo je isti modus operandi sprovelo i kada je, uz dodatno zlonamjerno tumačenje i nametanje utisaka javnosti, tako iskidane djelove prepiski javno objavilo na sajtu državnog tužilaštva, a zatim naredbom o tajnosti postupka pokušalo da uguši moje pravo na odbranu”, istakla je Radulović.

Gorana Rodića, kako je kazala, smatra članom familije i uzorom, kako u profesionalnom smislu, tako i u onom važnijem, ljudskom i karakternom.

“Od kada mi je postao principal pa do danas, jedino čemu me uči svojim primjerom jeste da se principi i profesionalan pristup u radu grade stalnim učenjem, trudom i poštovanjem zakona. To možda nije uvijek lak put, ali od prvog dana učenja od njega znam da je to jedini put koji je ispravan. Tako da je i svaka insinuacija da bi nas upravo on, koji nas posmatra kao svoju djecu, uveo u bilo kakav, smišljeno senzacionalistički prezentovan kriminal, gruba neistina i zlonamjerni progon. Takav je upravo i najodmjereniji opis onoga što mislim o ovoj optužnici”, zaključila je Radulović.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su advokati Goran Rodić, Marija Radulović i Siniša Gazivoda, od aprila 2016. do februara 2017. godine u Crnoj Gori, Ukrajini – Kijevu i Milanu, pokušali da navedu predstavnike A2A da treba da plate 600.000 eura za jednu večeru sa Katnićem kako bi izbjegli krivično gonjenje, ali do realizacije plana nije došlo.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Nikolić: Sakupljači potpisa da se manu projekta podjela

Nikolić je reko da njihova namjera nijednog trenutka nije bila da prebrojavaju, dijele i prave različite spiskove...

Ljajić: Moj prijatelj je umro od korone, a imao...

Do 2. jula u Opštoj bolnici u Novom Pazaru od koronavirusa preminulo je 35 ljudi iz ovog...

SNP: Krajnje je vrijeme da vlast preuzme odgovornost za...

Za to vrijeme, kako navode iz ove partije, Međunarodna organizacija rada i Evropska banka za rekonstrukciju i...

NBA: Nema odlaska u Orlando bez tri negativna testa

NBA košarkašima neće biti dozvoljeno da putuju u Orlando u karantin u kojem će se organizovati nastavak...

Profesori iz Nikšića tvrde: Nijesmo potpisali apel prosvjetnih radnika

Pejović je rekla i da se nada da zaista postoji izvjesna Nada Pejović i da niko nije pokušao da...

NAJČITANIJE

Gdje je danas “dječak vještac” čije su slike užasnule...

Mali Houp tada je imao dvije ili tri godine i preživio je zahvaljujući Anji i organizaciji koju...

Slučaj koronavirusa u vrtiću “Pčelica”, zaražena vaspitačica

Prema nezvaničnim informacijama vaspitačica vrtića Pćelica - JPU “Ljubica Popović”, pozitivna je na COVID 19, zbog čega...

Ljekari kažu da temperatura nije najpouzdaniji simptom infekcije: Prije...

Budući da Covid 19 donosi i mnogo asimptomatskih slučajeva, provjera temperature nije pouzdan način, piše statnews.com. Na...

Svega 23 aktivna vojna lica potpisala pismo podrške SPC

Inače, inicijatori pisma podrške koje je ponuđeno profesionalnim vojnim licima na službi u Vojsci Crne Gore da potpišu,...

Javio se Zoran Jovanović potpisnik pisma Pomorskih kapetana koji...

“Ja Zoran Nikolin Jovanović rođen 1. decembra 1959. u Kotoru podržao sam inicijativu grupe Pomorskih Kapetana “Ne...

Komentari

avatar