NEZVANIČNO SAZNAJE STANDARD: Kojoviću određeno tužilačko zadržavanje, kriminalna grupa koristila ANOM aplikaciju za komuniciranje

Draganu Kojoviću, službeniku policije, uhapšenom u okviru akcije u kojoj su uhapšeni i drugi službenici policije u Bijelom Polju, određeno je tužilačko zadržavanje, saopštio je portalu Standard njegov advokat Damir Lekić.

Kako je kazao Lekić, Tužiteljka je naredbom proglasila postupak tajnom zato nije u mogućnosti da saopšti više detalja, ali ono što je poznato je da se osumnjičenom Draganu Kojoviću stavlja na teret da je u toku 2020. godine i 2021. godine, na teritoriji Crne Gore, postao pripadnik kriminalne organizacije, koju su formirali prema navodima SDT-a Dragan Jeknić, Zlatibor Vrhovac, Benjamin Ljačević i Đorđije Gojačanin.

Prema nezvaničnim saznanjima portal Standard kriminalna organizacija je koristila ANOM aplikaciju koja omogućava šifrovanu komunikaciju bezbjednu od policijskog prisluškivanja.

Lekić: Navodi krivične prijave neosnovani

Advokat Lekić je saopštio da su navodi krivične prijave neosnovani.

“Ne postoje dokazi, a neki koji se nalaze u spisima su pribavljeni protivno zakonu. Okrivljeni je kategorički negirao izvršenje djela. Međutim zbog lošijeg psihofizickog stanja ipak je odlučio da iskoristi svoje zakonsko pravo i da se brani ćutanjem. Tužiteljka je nakon toga donijela rješenje o njegovom zadržavanja u trajanju do 72 časa zbog opasnosti od bjekstva i od koluzione opasnosti, na koje ću ja u zakonskom roku izjaviti žalbu”, kazao je Lekić.

On je kazao da će pred sudom osporavati predlog o određivanju istražnog pritvora za njegovog branjenika.

U rešenju Specijalnog državnog tužilaštva navodi se da, zaposlen kao policijski komesar za kriminalističko obavještajne poslove u CB-u Bijelo Polje je uhapšen zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Šta je ANOM aplikacija koju su koristili za komunikaciju unutar kriminalne organizacije

Priča o ANOM-u počinje 2018. godine kada je FBI zatvorila firmu iz Kanade koja je proizvodila telefone Phantom Secure za koje se vjeruje su ih koristili kriminalci širiom svijeta.

Riječ je o kriptovanim telefonima koje nije bilo moguće prisluškivati. Vjeruje se da ih je koristilo najmanje 20.000 ljudi iz podzemlja širom planete. Ovi telefoni plaćani su i po 2.000 dolara, a u cijenu je ulazilo i šestomjesečno korišćenje posebno dizajnirane aplikacije sa specijalnom zaštitom.

Šef kompanije Vinsent Ramos uhapšen je i ubrzo osuđen na devet godina zatvora i kaznu od 80 miliona dolara.

FBI je sklopio nagodbu sa programerom kompanije na čijem čelu je bio Ramos. On je u tom trenutku radio na razvoju aplikacije ANOM. Pristao je da, u zamjenu za manju kaznu, sarađuje sa FBI i omogući im čitanje zaštićene prepiske.

Veb stranica ANOM-a, koja je obrisana u utorak oko 10 sati ujutru, aplikaciju je predstavljala kao vlasništvo kompanija sa sjedištem u Švajcarskoj. Hvalili su se „neprobojnom tehnologijom“ i „šifrovanjem na nivou vojne tehnologije“. U prilog tome, na sajtu aplikacije bilo je navedeno da je za šifrovanje korišćen „OMEMO algoritam… koji je nezavisno revidirala holandska istraživačka grupa za bezbjednost“.

Aplikaciju su počeli da koriste prvo šefovi klanova, a od 2018. godine počela je da se širi podzemljem.

Cijena specijalno modifikovanih telefona sa ANOM aplikacijom je između 1.500 i 2.500 dolara. Sa tih telefona nije bilo moguće ni pozivati, ni poslati mejl ni pristupiti internetu. Umjesto toga, moguće je slati poruke, fotografije i video zapise. Aplikaciji se pristupa unosom PIN koda.

Za ANOM aplikaciju plaća se šestomjesečna pretplata, a ono što kriminalci nisu znali je da su sva uplaćena sredstva preusmjeravana na policiju.

Iako je navedeno da se sve poruke koje se razmjenjuju preko ove aplikacije uništavaju same od sebe, to nije bilo tačno. Poruke su bile otvorene za australijsku saveznu policiju koja je mogla da čita i prati sve što je napisano.

Za ANOM aplikaciju plaća se šestomjesečna pretplata, a ono što kriminalci nisu znali je da su sva uplaćena sredstva preusmjeravana na policiju.

Iako je navedeno da se sve poruke koje se razmjenjuju preko ove aplikacije uništavaju same od sebe, to nije bilo tačno. Poruke su bile otvorene za australijsku saveznu policiju koja je mogla da čita i prati sve što je napisano.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Majkl Pens predao dokumente za predsjedničku kandidaturu

Rojters nije u mogućnosti da odmah potvrdi autentičnost prijave na veb stranici Komisije. Pens...

Sjutra promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalim

Ujutru je na sjeveru po kotlinama moguća magla. Kako je saopšteno iz Zavoda za...

Milatović i Đurović prisustovali prijemu povodom šeste godišnjice učlanjenja...

Domaćini prijema bili su predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović i rukovodilac radom Ministarstva odbrane ministar Filip...

Britanska vlada smjestiće na barže 1.000 migranata – tražilaca...

Još dvije barže - pored jedne koja bi u naredne dvije sedmice trebalo da bude usidrena u...

Predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne, politika se ‘preselila’...

Politikolog Predrag Zenović ocijenio je da aktuelna predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne. Smatra da se ulazi...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare