Sudovima dostavljena odluka o suspenziji Mirjane Pajković, dužni da je poštuju

Iako je advokatica Mirjana Pajković najavila da neće poštovati rješenje Advokatske komore kojim joj se privremeno zabranjuje rad smatrajući ga neustavnim, ipak neće moći to da uradi jer je Komora rješenje dostavila sudovima i državnim organima pred kojima postupaju advokati, i oni su dužni da postupaju u skladu sa donijetim dokumentom. To stoji u odluci o suspenziji advokatice Pajković u koju su Dnevne novine imale uvid.

Podsjetimo, advokatica Pajković suspendovana je jer se oglušila o odluku o obustavi pružanja pravne pomoći advokata i pristupila kao branilac Luke Krivokapića, osumnjičenog za ubistvo Nikšićanina Matije Vujovića.

“Upravni odbor je shodno čl. 64, st. 1, tačka 2 i stava 2 Zakona o advokaturi CG i člana 62, st. 1 Statuta Advokatske komore disciplinski okrivljenoj izrekao privremenu zabranu bavljenja advokaturom, počev od 6. juna 2021. godine do okončanja disciplinskog postupka pokrenutog po optužnici Disciplinskog tužioca. Shodno članu 65 Zakona o advokaturi, Advokatska komora će obavijestiti sve sudove na teritoriji Crne Gore, kao i druge državne organe, organe lokalne samouprave i lokalne uprave pred kojim postupaju advokati, koji su dužni da postupe u skladu sa odlukom” navodi se u odluci Komore.

Kako se, između ostalog, navodi, Upravni odbor je cijenio da je Pajković osnovano sumnjiva da je počinila tri teže povrede dužnosti advokata.

“Da preduzimajući radnje opisane optužnicom nije izvršavala odluke organa Advokatske komore, da se svojim izjavama u medijima nedostojno ponašala u javnim aktivnostima koje su bile dostupne na uvid i ocjenu javnosti, a kojim izjavama je nanijela štetu ugledu advokature u Crnoj Gori, da se nadalje svojim izjavama u medijima nedolično ponašala prema advokatima koji su poštujući odluku Advokatske komore, odbili da po pozivu VDT-a u Podgorici postupaju kao branioci po službenoj dužnosti osumnjičenom Luki Krivokapiću, te da se nedolično ponašala prema svojoj stranci osumnjičenom Luki Krivokapiču, navodeći “ali u međuvremenu ne smijemo ostaviti prostora ljudima koji su sa druge strane zakona i počiniocima krivičnih djela da slobodno manevrišu bez bojazni da će biti kažnjeni””, navodi se u odluci.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Lansirana raketa izrađena 3D štampačem, nije dostigla orbitu

Dva prethodna pokušaja lansiranja rakete Teran 1 otkazana su u posljednjem trenutku zbog tehničkih problema.

Sjutra oblačno sa kišom, krajem dana prestanak padavina

U višim planinskim predjelima na sjeveru, u kasnim popodnevnim satima, kiša će kratkotrajno preći u sunježicu i...

Amal Kluni ima savršenu liniju: Doručak, ručak i večera...

Osim što ima istančan modni ukus, Amal Kluni žene širom svijeta oduševljava i svojom idealnom linijom, zbog...

(VIDEO) “Za ovo se borimo”: Susret ukrajinskog vojnika i...

"Za ovo se borimo", napisao je Geraščenko uz video te dodao: "Otac i sin".

Ukrajina traži da Savjet bezbjednosti UN hitno okonča rusku...

Evropska unija je zaprijetila Bjelorusiji novim sankcijama ako to oružje raspoređeno, dok su Sjedinjene Države nagovijestile da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare